Znakovi koji pokazuju da unosite previše kofeina

2 Min Read

Naravno! Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da unosite previše kofeina:

Nesanica ili poteškoće sa spavanjem:

  • Kofein može ometati spavanje, osobito ako ga unosite u večernjim satima. Oštra probava: Previše kofeina može izazvati povećanje peristaltike u crijevima, što može dovesti do problema sa probavom.
  • Povišen krvni tlak: Kofein može privremeno povisiti krvni tlak. Ako imate stalno povišen krvni tlak, vrijedi se posavjetovati sa liječnikom o konzumaciji kofeina.
  • Dehidracija: Kofein može izazvati povećanu potrošnju tekućine, što može dovesti do dehidracije.
  • Nervoza i nemir: Previše kofeina može dovesti do nervoze i nemira.

Ukoliko primjećujete bilo koji od ovih znakova, vrijedi smanjiti unos kofeina ili se posavjetovati sa liječnikom. Obično je preporučena dnevna doza kofeina od 200-300 mg, što odgovara 2-3 šalice kave. Međutim, s obzirom na to da se kofein nalazi u različitim izvorima (npr. kava, čaj, kola), vrijedi paziti i na ukupni dnevni unos.

Ako pijete previše kafe, možete doživjeti neke od neugodnih simptoma poput nesanice, poteškoća sa probavom, povišenog krvnog tlaka, dehidracije i nervoze. Međutim, treba napomenuti da je u većini slučajeva rizik od ozbiljnijih posljedica minimalan, s obzirom na to da je kofein u malim količinama relativno siguran za konzumaciju. Međutim, ako primjećujete bilo koje od navedenih simptoma, vrijedi smanjiti unos kofeina ili se posavjetovati sa liječnikom. Obično je preporučena dnevna doza kofeina od 200-300 mg, što odgovara 2-3 šalice kave. Međutim, s obzirom na to da se kofein nalazi u različitim izvorima (npr. kava, čaj, kola), vrijedi paziti i na ukupni dnevni unos.

Izvor: moj-magazin.com

Share This Article