Znakovi koji nam ukazuju da imamo srčanih problema

Srce je jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu i odgovorno je za pumpanje krvi i opskrbu tijela kisikom i hranjivim tvarima. Poremećaji srčanog rada mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa je važno pravovremeno prepoznati simptome koji ukazuju na srčane probleme.

Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na srčane probleme:

  • Osjećaj težine ili pritiska u prsima: Ovaj simptom se najčešće javlja tijekom fizičkog napora ili stresa, ali ukoliko se pojavi bez ikakvog razloga ili se ponavlja, trebali biste posjetiti liječnika.
  • Bol u ramenima, vratu ili gornjem dijelu leđa: Ovaj simptom se može pojaviti uslijed stresa ili fizičkog napora, ali ukoliko se pojavi bez ikakvog razloga ili se ponavlja, može biti znak srčanog problema.
  • Ubrzan rad srca ili palpitacije: Ovaj simptom se može pojaviti uslijed stresa, uzimanja određenih lijekova ili konzumiranja kofeina ili alkohola, ali ukoliko se pojavi bez ikakvog razloga ili se ponavlja, trebali biste posjetiti liječnika.
  • Osjećaj slabosti ili vrtoglavice: Ovaj simptom se može pojaviti uslijed nedostatka kisika u tijelu, što može biti posljedica srčanog problema.
  • Osjećaj gušenja ili teškoće u disanju: Ovaj simptom se može pojaviti uslijed poremećaja u radu srca ili krvnih žila.

Ukoliko primijetite bilo koji od navedenih simptoma, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Liječnik će vas pregledati i, ukoliko je potrebno, propisati odgovarajući tretman. Važno je da se srčani problemi liječe na vrijeme kako bi se spriječile ozbiljnije posljedice po zdravlje.

Izvor: moj-magazin.com