Znakovi koji nam pokazuju da nam je usporen metabolizam

Usporen metabolizam je stanje u kojem organizam ne funkcioniše u punom kapacitetu, što može imati negativan uticaj na naše zdravlje i dovesti do gojaznosti. Postoji nekoliko znakova koji nam mogu pokazati da nam je metabolizam usporen.

  • Teškoće u mršavljenju: Ako se trudite da smršate, ali vam se ne dešava, to može biti znak da imate usporen metabolizam.
  • Često umor i umoran rad: Ako se osećate stalno umorno i bez energije, to može biti posledica usporenog metabolizma.
  • Problemi sa probavom: Ako imate teškoće u probavi, poput nadimanja, zatvora ili proliva, to takođe može biti znak da vam je metabolizam usporen.
  • Česti prehlade i infekcije: Usporen metabolizam može oslabiti imuni sistem, što može dovesti do češćih prehlada i infekcija.
  • Poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem: Ako se osećate nefokusirano i imate teškoće sa pamćenjem, to takođe može biti posledica usporenog metabolizma.

Ukoliko imate neke od ovih znakova, obratite se svom lekaru za savet. On će vam možda preporučiti preglede i testove kako bi se utvrdilo da li imate usporen metabolizam i kako da ga poboljšate. Neki od načina za povećanje metabolizma su redovna fizička aktivnost, unošenje dovoljno proteina i vlakana u ishrani i održavanje zdravih navika poput spavanja i stresnog menadžmenta.

Postoji nekoliko načina kako možete da ubrzate svoj metabolizam:

Vježbanje: Redovna fizička aktivnost pomaže u povećanju metabolizma, jer tijelo troši više kalorija dok se oporavlja od vježbanja. Izaberite vježbe koje zahtijevaju puno kardiovaskularnog rada i snage, kao što su trčanje, plivanje i lifting utega. Unošenje proteina: Protein se sporije probavlja od ugljenih hidrata i masti, pa tijelo troši više kalorija dok ga probavlja. Povećanje unosa proteina u ishrani može pomoći u povećanju metabolizma.

Održavanje pravih navika spavanja: Dovoljno sna je važno za održavanje dobrog metabolizma. Nedovoljno spavanja može dovesti do usporenog metabolizma i povećanog rizika od gojaznosti. Održavanje zdravih navika stresnog menadžmenta: Stres može usporiti metabolizam. Prakticiranje tehnika za smanjenje stresa, kao što su disanje, meditacija i jog, može pomoći u održavanju dobrog metabolizma.

Izbegavanje dijeta sa niskim unosom kalorija: Dijete sa niskim unosom kalorija mogu dovesti do usporenog metabolizma, jer tijelo počinje da štedi kalorije. Umesto toga, radije se fokusirajte na zdravu, uravnoteženu ishranu koja obezbeđuje dovoljno kalorija za održavanje energije.

Izvor: moj-magazin.com