Značaj zdrave prehrane za zdravlje srca

9 Min Read

Zdrava prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Konzumiranje zdrave prehrane može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava. Zdrava prehrana uključuje jedenje velikih količina voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, nemasnog mesa i zamjena masnoća za zdrave masne kiseline.

Voće i povrće su bogati izvor antioksidanata i vlakana, što pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka i smanjuje rizik od raznih bolesti srca. Cjelovite žitarice pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka. Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u jačanju zdravlja srca i krvnih žila.

Masnoće koje se nalaze u hrani poput mesa i mliječnih proizvoda također igraju ključnu ulogu u zdravlju srca. Preporučuje se konzumiranje nemasnog mesa i zamjena masne hrane za zdrave masne kiseline, kao što su one prisutne u avokadu, orasima i maslinovom ulju.

U smjernicama stručnjaci donose i dodatke prehrani odnosno sastojke koji imaju povoljan učinak na razinu lipida u plazmi te ih valja razmatrati kao dio strategije u prevenciji odnosno liječenju kardiovaskularnih bolesti. Na listi europskih stručnjaka našli su se biljni steroli, sojin protein, prehrambena vlakna (beta-glukan), omega – 3 masne kiseline te crvena riža. Ove tvari smanjuju apsorpciju kolesterola, snižavaju vrijednosti triglicerida u krvi i povišenog krvnog tlaka, te doprinose čvrstoći i elastičnosti krvnih žila.

Osim navedenih sastojaka, znanstvene su studije ukazale na još neke dodatke prehrani s povoljnim učinkom na cirkulaciju i antioksidativnim svojstvima. U tom kontekstu valja razmatrati i magnezij, ginkgo te koenzim Q10.

Biljni steroli
Osnovni biljni steroli su su stigmasterol, sitosterol i kampesterol i prirodno se nalaze u biljnim uljima te u manjim količinama u povrću, svježem voću, kestenima, žitaricama i mahunarkama. Budući da dijele sličnu kemijsku strukturu i biološku funkciju kao kolesterol u ljudskom se organizmu natječu za iste receptore odgovorne za apsorpciju. Stoga je posljedica unosa biljnih sterola smanjena razina kolesterola u krvi, osobito LDL kolesterola.

Uobičajena prehrana osigurava tek male količine biljnih sterola koje nisu dovoljne za ometanje apsorpcije kolesterola. Konkretno, prosječan unos biljnih sterola prehranom u mediteranskim zemljama iznosi 500 mg dnevno, dok je za uspješno sniženje triglicerida i LDL kolesterola za 10 % potrebno unijeti oko 2 g dnevno što se može postići dodatkom prehrani i/ili obogaćenom hranom.

Isto tako, konzumiranje prevelike količine soli i šećera također može povećati rizik od bolesti srca. Zato je važno ograničiti konzumaciju slanih i slatkih jela i napitaka.

Zdrava prehrana također uključuje konzumiranje dovoljne količine proteina, željeza, magnezija i drugih važnih hranjivih tvari.

Zaključno, zdrava prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdrave funkcije srca i sprječavanju bolesti srca. Stoga, preporučuje se konzumiranje zdrave prehrane, uključujući velike količine voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, nemasnog mesa i zdravih masnih kiselina, te ograničavanje konzumacije slanih i slatkih jela i napitaka.

Jedenje zdrave prehrane također može pomoći kontroliranju tjelesne mase i smanjiti rizik od dijabetesa, što su dodatni faktori rizika za bolesti srca. Osim toga, zdrava prehrana podržava zdrave razine holesterola i krvnog tlaka.

Postoje i neki konkretni tipovi hrane koje su posebno korisčne za zdravlje srca. To uključuje:

 • Avokado: Bogat izvor zdravih masnih kiselina i antioksidanata
 • Orasi: Izvor zdravih masnih kiselina i magnezija
 • Češnjak i luk: Imaju anti-upalna svojstva i pomažu kontroliranju krvnog tlaka
 • Cjelovite žitarice: Pomažu regulirati razinu šećera u krvi
 • Matice: Izvor zdravih masnih kiselina i proteina
 • Naranče, jagode i druge vrste voća: Bogati izvor antioksidanata i vlakana.
 • Dakle, ključno je jesti šaroliku i uravnoteženu prehranu koja uključuje velike količine zdrave hrane, a smanjuje konzumaciju nezdrave hrane poput brze hrane i prerađene hrane. Osim toga, redoviti tjelovježbi i izbjegavanje pušenja također su važni za zdravlje srca.

U konačnici, zdrava prehrana je ključna za održavanje zdrave funkcije srca i sprječavanje bolesti srca. Stoga, potražite savjete stručnjaka za prehranu kako biste sačuvali zdravlje svog srca i jačali svoje zdravlje u cjelini.

Nezdrava prehrana može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Gojaznost: Pretilost ili gojaznost su velik faktor rizika za bolesti srca i druge zdravstvene probleme.
 • Povećan krvni tlak: Visoki krvni tlak može dovesti do oštećenja krvnih žila i povećanja rizika od infarkta srca ili moždanog udara.
 • Povećane razine holesterola: Visoke razine holesterola u krvi su povezane s većim rizikom od raznih bolesti srca.
 • Dijabetes tipa 2: Visoki unos šećera i nezdrave masti može dovesti do pojave dijabetesa tipa 2.
 • Kardiovaskularne bolesti: Nezdrava prehrana je jedan od glavnih faktora rizika za razne bolesti srca, poput infarkta srca i moždanog udara.
 • Ostale zdravstvene probleme: Nezdrava prehrana također može dovesti do drugih zdravstvenih problema, kao što su zubne bolesti, bolesti jetre, rak i druge bolesti.
 • Stoga, važno je jesti šaroliku i uravnoteženu prehranu kako bismo održali zdravlje i spriječili razne zdravstvene probleme.

Također, prekomjerna konzumacija hrane bogate šećerima, soli i nezdravih masnoća povećava rizik od gojaznosti, što može dovesti do problema s krvnim tlakom, šećernom bolešću i bolestima srca.

Umjesto toga, preporuča se jesti velike količine svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih proteina, kao što su riba, mahunarke i nemasno meso. Ovakva prehrana može pomoći održavanju zdrave tjelesne mase i spriječiti razne zdravstvene probleme.

Konzumiranje velikih količina alkohola također može štetiti zdravlju srca, pa je važno kontrolirati unos. Osim toga, redovito treniranje i izbjegavanje pušenja su također važni za zdravlje srca.

Zaključno, nezdrava prehrana može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, gojaznost i druge probleme. Važno je jesti zdravu i uravnoteženu prehranu, voditi zdrav stil života i redovito se posavjetovati sa stručnjakom za prehranu kako bismo sačuvali zdravlje svog srca.

Nezdrava prehrana može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Povećan rizik od bolesti srca: Visoki unos šećera, soli i nezdravih masnoća povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.
 • Šećerna bolest tipa 2: Prekomjerna konzumacija hrane bogate šećerima može dovesti do pojave šećerne bolesti tipa 2.
 • Povećan krvni tlak: Hrana bogata soli može dovesti do povećanja krvnog tlaka.
 • Gojaznost i povećan rizik od bolesti srca: Prekomjerna konzumacija nezdrave hrane može dovesti do gojaznosti i povećanja rizika od bolesti srca.
 • Dijabetes: Nezdrava prehrana i gojaznost su jedan od glavnih faktora rizika za pojavu dijabetesa.
 • Razne druge zdravstvene probleme: Poput problema s jetrom, zubima i raka.
 • Stoga, važno je jesti uravnoteženu i zdravu prehranu te kontrolirati konzumaciju šećera, soli i nezdrave hrane kako bismo zaštitili svoje zdravlje. Također, redovito treniranje, izbjegavanje pušenja i ograničavanje alkohola su također važni za održavanje zdravlja.

Evo nekoliko važnih stvari koje nisam spomenuo:

 • Hidratacija: Važno je piti dovoljne količine vode kako bi se osiguralo zdravlje tijela i podržalo funkciju srca.
 • Vlakna: Dovoljna konzumacija vlakana može pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomoći u kontroli šećera u krvi.
 • Omega-3 masne kiseline: Unos zdravih masnoća poput omega-3 masnih kiselina može pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i podržati zdravlje srca.
 • Uravnotežen obrok: Važno je jesti uravnotežene obroke koji sadrže različite vrste namirnica i nutrijenata kako bi se osiguralo zdravlje tijela.
 • Redoviti pregledi: Važno je redovito se pregledavati kako bi se otkrile eventualne zdravstvene probleme u ranoj fazi i poduzeli potrebni koraci za njihovo liječenje.

Uključivanjem ovih stvari u svakodnevnu rutinu, možemo pomoći u održavanju zdravlja i funkcije srca.

Izvor: moj-magazin.com

Share This Article