Značaj pravilne disanja za zdravlje i dobrobit

Pravilno disanje je ključno za zdravlje i dobrobit. Kako dišemo može utjecati na našu razinu energije, stres, tjelesne funkcije i čak i na naše raspoloženje.

  • Kontrola stresa: Disanjem duboko i polako, možemo smanjiti stres i pomoći u relaksaciji tijela i uma.
  • Povećava energiju: Pravilno disanje pomaže u opskrbi tijela kisikom, što povećava energiju i jača zdravlje.
  • Poboljšava funkcije srca i pluća: Duboko disanje pomaže u jačanju srca i pluća, što dovodi do boljih funkcija i jačeg imunološkog sustava.
  • Regulira raspoloženje: Pravilno disanje može pomoći u regulaciji raspoloženja, smanjivanju anksioznosti i povećavanju dobrog raspoloženja.

Zaključno, pravilno disanje je jednostavan i učinkovit način za poboljšanje zdravlja i dobrobiti. Redovita praksa može donijeti značajne koristi i učiniti nas osjećati bolje i jače. Pravilno disanje može imati pozitivan utjecaj na mnoge aspekte zdravlja, uključujući regulaciju stresa, povećanje energije, jačanje srca i pluća te regulaciju raspoloženja.

Disanje se može koristiti kao alat za smanjivanje stresa i relaksaciju tijela, a pomaže u poboljšanju opskrbe tijela kisikom, što dovodi do veće energije i jačeg imunološkog sustava. Redovito vježbanje pravilnog disanja može biti korisčno i za reguliranje raspoloženja te pomoći u smanjivanju anksioznosti i povećavanju dobrog raspoloženja.

Stoga, pravilno disanje može biti jednostavan i učinkovit način za poboljšanje zdravlja i dobrobiti, a redovita praksa može donijeti značajne koristi.Trbušnim disanjem aktiviramo ošit, mišić koji dijeli prsnu od trbušne šupljine. Ošit je povezan s našim živčanim sustavom, prije svega s formacijom nervus vagus koji možete zamisliti kao svojevrsnu autocestu po kojoj putuju informacije s periferije (osjetilnog sustava) do mozga i obratno. Pomoću te autoceste mozak prima informacije o tome što je stresno za nas i kako se ponašati u određenim situacijama, pa ćemo zato u stresnim situacijama mi stisnuti mišiće, proširiti zjenice, početi ubrzano disati, a tlak će nam se povisiti.

Pomnožite sada te tjelesne reakcije s brojem stresora koje proživite u jednome danu. Pri tome je važno naglasiti da su stresori svi događaji koje procjenjujemo kao loše ili opasne za nas, ali i oni koji su iznimno sretni poput rođenja djeteta, vjenčanja ili selidbe. Spomenutim množenjem dobit ćemo veliki dio vremena u kojemu se naše srce napreže kao i naše krvne žile, što nikako nije zdravo.

Logično se nameće zaključak da reguliranjem disanja u stresnim situacijama mi zapravo možemo mozgu poslati nešto povoljniju informaciju za svoje zdravlje. Umjesto konstantnog opterećenja za organizam, srce i krvne žile, imat ćemo više vremena u kojem smo opušteni. Jer nije sav stres značajan i ne zahtijeva svaka stresna situacija našu reakciju. Ali i kad to jest slučaj, naša reakcija može biti više usmjerena na to kakvi želimo biti – opušteni i mirni umjesto napeti i nervozni.

Trbušno disanje u kojem aktiviramo ošit osigurava optimalan dotok kisika i uklanjanje ugljičnog dioksida, što je važno za pravilno funkcioniranje cijelog organizma. S druge strane, plitko disanje koje je po svojoj prirodi nepravilno donosi osjećaj anksioznosti i napetosti. Dakle, dubokim trbušnim disanjem iz ošita smanjujemo tu anksioznost i donosimo opuštenost našem krvožilnom sustavu i srcu. Brojna su istraživanja pokazala da trbušno disanje učinkovito ublažava anksioznost. Također, vježbe disanja blagotvorno djeluju na zdravstveno stanje jer poboljšavaju rad srca i krvni tlak. Time pozitivno utječu na mentalno i tjelesno zdravlje, a posredno i na imunitet. Također, bolje reakcije, reakcije koje su pod Vašom kontrolom u izazovnim situacijama, pružit će Vam dozu samopouzdanja, a to će povoljno utjecati na vaše mentalno zdravlje.

Uključivanje pravilnog disanja u svakodnevne aktivnosti može biti lako i dostupno svima. Počevši s disanjem duboko i polako, te fokusiranjem na ispravno korištenje trbušnih mišića, možete početi dobivati koristi. Također, postoje različite tehnike disanja, uključujući dijafragmatsko disanje, koja se koriste za jačanje dišnih mišića i poboljšanje funkcije pluća. Vježbanje joge ili meditacije također može pomoći u razvijanju pravilne disanja te učinkovitije upravljati stresom.

Moć kontroliranog disanja

U svojoj dugogodišnjoj praksi, posebice s pacijentima oboljelima od KOPB-a i astme, Michael J. Stephen osvjedočio se o dobrobitima kontroliranog disanja za naše mentalno i fizičko zdravlje. U svojoj knjizi on proučava kako ljudi kontroliraju disanje i kako disanje kontrolira nas.

S fiziološke strane gledano, sporije, dublje disanje koristi našem zdravlju jer takvo disanje upošljava dijafragmu i pomaže tijelu da uzme više kisika

Takozvano „trbušno disanje“ ili disanje iz dijafragme kamen je temeljac mnogih tehnika disanja, a pomaže kod usklađivanja perfuzije (protok krvi kroz pluća) i ventilacije (protok zraka kroz alveole). „Kada jednom udahnete zrak u pluća,“ ističe Stephen, „krv se mora nalaziti na pravom mjestu da bi preuzela kisik. A dolje u dijafragmi, zbog utjecaja gravitacije, protok krvi je najbolji. Ako ne koristimo dijafragmu prilikom disanja, ne omogućavamo kisiku da dođe do mjesta gdje je najbolja perfuzija“.

Umirujući efekt na psihu

Gledano s mentalne strane, duboko disanje stimulira vagusni živac, što ima umirujući efekt na naše mentalno stanje. „Ono šalje smirujuće signale u mozak javljajući da je sve u redu. Ti dišeš sporo, duboko, opušteno, živac javlja mozgu.“

Pravilno disanje donosi dobrobit našem zdravlju u vrlo kratkom vremenskom roku. Ključni faktor uspjeha je konzistencija. Stephen preporučuje da svaki dan započnete s minutom sporog, kontroliranog disanja te iz dana u dan produžujete vježbu. „Uspijete li provesti u dubokom disanju 3 do 5 minuta dnevno“, ističe on, „doći ćete u situaciju u kojoj ćete primijetiti dramatične promjene nabolje“.

Pravilno disanje može utjecati na razne aspekte zdravlja na nekoliko različitih načina. Na primjer, disanje može biti korišteno kao alat za smanjivanje stresa i relaksaciju tijela. Kada smo stresni, naše disanje postaje ubrzano i površno, što dovodi do nedostatka kisika i naglog porasta razine stresa. Pravilno disanje može pomoći u smirivanju tijela i ponovnom uspostavljanju ravnoteže. Pravilno disanje također može pomoći u poboljšanju opskrbe kisikom u tijelu, što dovodi do povećanja energije i jačanja imunološkog sustava. Osim toga, pravilno disanje može imati pozitivan utjecaj na regulaciju raspoloženja i može pomoći u smanjivanju anksioznosti i povećavanju dobrog raspoloženja.

Vježbanje pravilnog disanja može se integrirati u svakodnevne aktivnosti i biti dostupno svima. Počnite s dubokim i polaganim disanjem i fokusiranjem na korištenje trbušnih mišića. Postoje i različite tehnike disanja, poput dijafragmatskog disanja, koje se koriste za jačanje dišnih mišića i poboljšanje funkcije pluća. Redovito vježbanje joge ili meditacije također može pomoći u razvijanju pravilnog disanja i jačanju sposobnosti za upravljanje stresom. Ukupno, pravilno disanje može imati značajan utjecaj na vaše zdravlje i dobrobit. Uključivanjem pravilne disanja u svakodnevne aktivnosti možete početi osjećati značajne koristi i biti jači i zdraviji.

Ako se, pak, želite prebaciti u opuštajući ritam dubokog disanja uz, primjerice, produljeni izdisaj, večer vam može poslužiti kao dobar trenutak za to. Ljepota tehnike pravilnog disanja leži u tome što je prilagodljiva svakoj osobi, situaciji i trenutku. Udahnite duboko i otkrijte koja je vaša zlatna kombinacija udaha, zadržaja i izdisaja.

Izvor: moj-magazin.com