ZBOG OVE HRANE STARITE 5 PUTA BRŽE: Kad je izbacite primijetit ćete promjene već nakon 10 dana!

Neke namirnice koje ubrzavaju proces starenja često su na našem tanjiru, a trebalo bi da ih izbjegavamo

Pekarski proizvodi

Pekarski proizvodi obiluju dodanim šećerima i mastima, što može dovesti do debljanja i lošeg zdravlja zuba. Naime, šećer podstiče nezdravi mikrobiom, a takođe djeluje i proupalno na naš organizam. Konzumacija hrane bogate šećerom i mastima može ubrzati proces starenja.

Pomfrit

Svoju glad i želju za slanim često utolimo prženim krompirom, ali hrana pripremljena na ovaj način, uz dodatak soli, nepovoljno utiče na kožu. Namirnice koje se prže u ulju na visokim temperaturama oslobađaju slobodne radikale, koji jako oštećuju ćelije i zasigurno ubrzavaju prve znakove starenja.

Čips od krompira

“Konzumacija transmasnih kiselina stimuliše interleukin 6 u tijelu”, objašnjava Lisa Hajim, osnivačica “The WellNecessitiesa”, i dodaje: “Interleukin 6 marker je upala koja je povezana sa starenjem. Osim toga, pržena hrana može oslabiti stanično disanje i smanjiti imunološke funkcije u tijelu. Ako žudiš za nečim hrskavim, isprobaj krekere od cjelovitih žitarica ili naseckano povrće poput štapića tikvica ili celera.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi nekome zaista mogu da zadaju probleme. Naučnici su potvrdili da mleko može da dovede do pojave akni, ali i do nastanka bora na licu. Nekome mliječni proizvodi utiču na upale u tijelu, dok drugima baš prijaju. Sve zavisi od osobe, do osobe.

Gotovi i zaleđeni obroci

Zaleđeni obroci često su bogati natrijumom. Natrijum pridonosi zadržavanju vode i celokupnom podbulom i ostarjelom izgledu.

Slatkiši

“Prerađeni šećer može dovesti do insulinske rezistencije i debljanja”, kaže nutricionistica Orlik Levi. “Osim toga, pretjeran unos slatkiša može negativno uticati na zdravlje zuba, a jedno je sigurno, ništa te neće brže postarati od pokvarenih zuba.” Naime, šećer uzrokuje upalu, koja je glavni inhibitor zdrave, lijepe kože. Da stvar bude gora, šećer takođe oštećuje kolagen i elastin, koji su odgovorni za mladalački izgled kože.

Al*ohol

Povremena čaša vina ne šteti, ali ispijanje prekomjerne količine al*ohola, posebno slatkih pića, uzrokuje slobodne radikale. Al*ohol takođe oduzima tijelu vitamin A, antioksidans koji je neophodan za obnavljanje stanica. Stoga, ako konzumirate al*ohol, radije posegnite za pićima bez dodanih šećera, poput vina. Takođe, pripazite da al*ohol unosite u umjerenim količinama i unosite dovoljnu količinu vode.

(Najžena.rs)