Zašto se pojavljuje čmičak na oku? Šta je u pitanju i šta trebate uraditi da nestane,prirodno liječenje

Ječmenac znamo i kao čmičak, a riječ je o izbočini na oku koja se može pojaviti na kapku, ili ispod oka. Gdje god da se pojavi, ječmenac nam smeta, boli i hoćemo ga liječiti.

Ječmenac se može pojaviti na oku, na očnim kapku ili ispod oka. Najčešće je ječmenac (čmičak) uzrokovan bakterijama, ponajviše bakterijom Staphylococcus. Liječnici smatraju da bakterija na oko dospije kada se oči dodiruju prljavim rukama (na kojima se nalazi bakterija).

Kronična upala uz rub kapka (blefaritis), može uzrokovati pojavu ječmenca. Blefaritis može biti povezan sa seboreičnim dermatitisom i rozacejom, odnosno stanjima koja možemo opisati kao crvenila po licu. Već smo spomenuli da se ječmenac može pojaviti na oku, kapku, ispod oka i unutar oka. Prvi simptomi ječmenca su crvenilo i bol.

Za liječenje ječmenca se često koriste oblozi, (topli oblozi) koji se stavljaju na samo mjesto ječmenca.

Spomenuli smo već da bakterija Staphylococcus aureus uzrokuje čmičak, a bakterija se nalazi na koži. Najčešće na površini ruku, pa se tako i prenese na očni kapak ili područje oko očiju. Bolest počinje crvenilom i laganim osjećajem nelagode i boli, koji se povećavaju kako bolest napreduje. Mjesto infekcije postaje otečeno i formira se bolna kvržica (čmičak). Kada osoba ima čmičak, iz očiju idu suze, i povećana je osjetljivost na svjetlo, te se pojavi bol prilikom treptanja.

Kada osoba ima čmičak, preporučuje se stavljanje toplih obloga na oči. Oblozi se prislone i čuvaju na zahvaćenom oku 10 minuta, sa ponavljanjem 6 puta na dan. Takav tretman ubrzava sazrijevanje čmička pa dolazi do njegovog puknuća, što dalje dovodi do nestanku simptoma i potpunom izlječenju.

Za liječenje čmička se mogu koristiti antibiotske, i kortikosteroidne masti za oči.

Čmičak se može pojaviti kod bilo koga, ali najčešće napada djecu. Pretpostavljamo da je razlog tome slaba higijena kod djece i još uvijek slabiji imunitet na tu bolest. Bolest je zapravo gnojna upala sitnih žlijezda koje se nalaze na vjeđama, koje izlučuju mast za podmazivanje vjeđa. Bolest je neugodna jer uzrokuje smetnje i bolove. Čmičak prvo otekne, pa onda otvrdne i postupno se povećava. Kada potpuno dozrije (kada se u njemu pojavi gnojni čir) čmičak pukne sam od sebe. Ako se to ne dogodi potrebno ga je otvoriti da gnoj iscuri van. Poželjno je da liječnik otvori čmičak, kako bi se rana sanirala da se upala ne pojavi odmah nakon što je jedna tek prošla. Često se čmičak ponovno pojavi, ali uz mjere opreza može se to izbjeći. Važno je da ne iritirate oko, da održavate higijenu i pojačate imunitet.

Liječenje ječmenca – čmička

Čmičak možete liječiti čistim oblozima od pamučne krpe, koju namočite u domaću rakiju šljivovicu, i koji naravno stavljate na zatvoreno oko. Oblog trebate čuvati oko 1 sat, a nakon toga staviti oblog od pamučne krpe natopljene u maslinovo ulje. Drugi oblog čuvajte na oku što je duže moguće, najbolje preko noći. Ujutro, kada se probudite mlakim čajem od cvjetova kamilice trebate isprati oko (očne vjeđe). Čaj od kamilice pripremite tako da 5 grama cvijeta kamilice prelijete sa 1/2 litre proključale vode. Čaj poklopite i pustite da se ohladi.

Tvrdi ječmenac – čmičak

Osim “običnog” čmička, postoji i tvrdokorni čmičak koji nije toliko rijedak. I ova se bolest pojavi kao oteklina na koži očnog kapka. Oteklina je izbočena prema vani, a velika je kao zrno riže. Kada se pojavi tvrdi čmičak neće se pojaviti smetnje ili upalni procesi. Ipak, potrebno ga je odstraniti jer narušava izgled i unakazi oko.

Liječiti tvrdokorni čmičak

Ovaj čmičak možete liječiti čajem od kamilice, tako da s njim redovno svaki dan po tri puta ispirete oko. Nakon toga trebate staviti obloge od maslinovog ulja i čuvati ga što duže. Oblog se pravi tako da se na pamučnu krpu nakapa maslinovo ulje. Prije odlaska na spavanje možete uraditi i ovo: malu glavicu crvenog luka lagano popržite, očistite i istucite na sitno. Dodajte maslinovo ulje, i od toga napravite topli oblog. Stavite oblog na čmičak.