ZAŠTO ANTIBIOTIK NEKAD SPORO DJELUJE, PA MORATE DA POPIJETE VIŠE TURA? Evo šta je razlog

Odgovor na pitanje koje ste sigurno makar jednom postavili – zašto antibiotik ne djeluje?

Britanski naučnici sa Univerziteta Kembridž uočili su greške koje utiču na smanjenje efikasnosti antibiotika. Ispostavilo se da ako u organiznu postoji nekoliko vrsta bakterija ili drugih patogena, one će se mnogo teže izliječiti.

A ovo su potvrdili jednim eksperimentom. Koristeći inovativnu tehnologiju, stručnjaci su nedelju dana uzgajali mešavinu različitih mikroba. Ovo je bilo izuzetno teško izvesti, jer obično jedan patogen zaustavlja razvija je drugih i ubija ih. Istraživači su koristili takozvane polimikrobne infekcije, koje su uključivale bakterije “Pseudomonas aeruginosa” i “Staphilococcus aureus”, kao i gljivičnu infekciju “Candida albicans”, kombinaciju koja se obično nalazi u respiratornom traktu ljudi koji boluju od cistične fibroze.

Naučnici su zatim dodali antibiotik koji je veoma efikasan u uništavanju bakterije “Pseudomonas aeruginosa”. Ali kada su uz ovu bakteriju bil prisutni i drugi patogeni, antibiotik nije djelovao. Isti efekat je primijećen kada su uzorci tretirani fusidinskom kiselinom (antibiotik za liječenje “Staphilococcus aureus”) i flukonazolom (antibiotikom koji ima za cilj da ubije glivice “Candida albicans”).

Kao rezultat toga, pokazalo se da je potrebno mnogo više antibiotika da bi se efikasno uništile bakterija u polimikrobnoj infekciji. Ova saznanja trebalo bi da umnogome pomognu kod testiranja efikasnosti novih lijekova protiv mješavine raznih infekcija i mikroba.

MONDO