Vrtoglavica kao znak upozorenja: Uzroci nisu uvijek bezopasni

3 Min Read

Odjednom se sve okreće, tlo se počinje ljuljati, čini se da nas nešto nedokučivo vuče prema dolje Ili nam se pak zacrni pred očima, a ponekad i vidimo zvjezdice.

Mnogi ljudi žale se porodičnom doktoru na vrtoglavicu i poremećaje ravnoteže. Uzroci, koji mogu biti tjelesni i emocionalni, različiti su koliko i simptomi. Naime, vrtoglavica sama po sebi nije bolest, nego znak da nešto nije uredu.

Nizak krvni pritisak može biti uzrok vrtoglavice. Vrti ti se kad ujutro ustaneš sa sofe ili iz kreveta? Onda se, u mnogim slučajevima, iza toga krije nizak krvni pritisak. On u tom slučaju obično pada na vrijednost ispod 100/60 mmHg. Međutim, obično ne postoji rizik od dugoročnih tjelesnih posljedica. Jer za razliku od povišenog krvnog pritiska, u ovom slučaju ne može se očekivati oštećenje krvnih žila ili organa. Pomoć u akutnim slučajevima: brzo popij najmanje 0,5 l vode, a i slana peciva su također korisna. Također bi trebala leći i podignuti noge (npr. na jastuk), piše Miss7zdrava.

Nedostatak tekućine brzo vodi do vrtoglavice. Naše tijelo sastoji se od 70 posto vode. Stoga nije ni čudo što naš organizam izlazi iz balansa kad ima premalo tekućine. Trebalo bi popiti najmanje dvije do tri litre vode dnevno – čak i više ako je jako vruće. Time se osigurava da nam se krv ne zgusne i da se naši organi adekvatno opskrbe. Vrtuljak u tvojoj glavi tada nema šanse.

Upale u usnoj šupljini mogu biti uzrok vrtoglavice. Milijarde bakterija žive u našoj usnoj šupljini, a osiguravaju netaknutu oralnu floru i odbijaju opasne klice. Ako oralna flora nije u ravnoteži, razvija se upala desni i bakterije ulaze u tijelo putem krvnih žila.

Moguće posljedice koje često najavljuje vrtoglavica: upala srčanog mišića, srčani ili čak moždani udar. Budi oprezna sa zubima koji su tretirani u korijenskim kanalima i tamo se bakterije često talože, nezapaženo.

Napetost u vratu i ramenima izaziva vrtoglavicu. Jaka i nepravilna opterećenja naprežu naše mišiće i tetive. Rezultat je napetost. To može izazvati i vrtoglavicu zbog stegnutih živaca ili krvnih žila. Ponekad iza toga stoji čak i diskus hernija.

Nedostatak vitamina B12 može biti uzrok. Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica. One transportiraju kisik kroz tijelo i tako drže srce u pogonu. Osim toga, vitamin B12 razgrađuje stanični toksin homocistein koji oštećuje naš kardiovaskularni sustav i krvne žile. Za prevenciju treba jesti govedinu, ribu, mliječne proizvode i jaja, za vegane su dobra zamjena i pripravcima iz spoteke.

Brige i stres kao okidači. Tuga i briga dugoročno opterećuju naše tijelo. Mnogi stručnjaci vide sve više psiholoških problema kao uzrok vrtoglavice – često u kombinaciji s organskim bolestima. Specijalizirane klinike mogu pomoći oboljelima. prneosi “Radiosarajevo“.

Share This Article