VRLO VAŽNO:Ovo su znakovi koji ukazuju na nedostatak cinka

​Cink je jedan od najvažnijih minerala u tijelu.

On je odgovoran za održavanje otpornosti na infekcije i raznih bolesti.

Cink pomaže rastu ćelija, zarastanju rana, sintezi DNK, rastu i razvoju fetusa. Kod muškaraca je važan za zdravlje prostate i plodnosti, a kod žena pomaže prilikom predmenstrualnih i menstrualnih tegoba.

Dnevno u tijelo muškarci treba unose 11 do 15, a žene 8 do 12 miligrama. Međutim, suplemente ne treba uzimati na svoju ruku jer prekomjerne doze mogu da povraćanje, dijareju, vrtoglavice, metalni ukus u ustima, grčeve i glavobolje.

Najbolji način da unesete cink je da jedete hranu koja je bogata ovim mineralom, a i vaše tijelo ga na taj način najbolje apsorbuje. U hranu bogatu cinkom spadaju žitarice, meso, grašak, mlijeko i jaja. Ovo su znakovi da vašem organizmu nedostaje cink:

Često ste bolesni

Nedostatak cinka slabi vaš imunitet zbog čega osobe koje imaju nedostatak ovog minerala često oboljevaju od gripa i crevnih infekcija.

Dijareja

Jedna od infekcija koja se javlja često kod osoba koje imaju nedostatak cinka je ona koja je izazvana bakterijom koja izaziva dijareju.

Oštećena koža i opadanje kose

Cink je zadužen za normalan rast ćelija, pa njegov nedostatak u tijelu uzrokuje gubitak kose i oštećena na koži.

Gubitak težine i anoreksija

Zajedno sa nedostatkom cinka dolazi i nedostatak apetita. Ako se na vrijeme ne ustanovi, ovaj nedostatak apetita može preći u anoreksiju, navodi Magazin.

Oštećenje motornih i kognitivnih funkcija beba

Nedostatak minerala cinka kod trudnica može izazvati oštećenje ploda, tačnije oštećenje kognitivnih i motornih funkcija, prenose Nezavisne.