VISOK VAM JE PRITISAK, ČESTO STE UMORNI I VRTI VAM SE U GLAVI: Evo šta je u pitanju, tvrdi nutricionista

Iako simptome kao što su umor i poslije prospavane noći, osećaj slabosti, vrtoglavicu i visok krvni pritisak ovih dana najčešće priprisujemo proljećnom umoru, uzrok bi mogao da bude nedostatak jednog važnog nutrijenta.

Ako se već duže vrijeme vaša ishrana zasniva na brzoj hrani, organizam će uključiti neki alarm. Višak kilograma, visok pritisak, samo su neke od posljedica loše ishrane, a može se dogoditi i da vam je kalijum u deficitu.

On je vrlo važan nutrijent i održavanje njegovog nivoa u granicama poželjnog je od presudnog značaja za pravilno funkcionisanje organizma. Smanjenje nivoa kalijuma uticaće na mnoge procese, a nutrcionistkinja Lauren Beljk iz Veksner Medikal Centra upozorava na znakove kojim organizam šalje signal da kalijum nedostaje.

Hroničan umor

Budite se umorni, i ne osjećate se dobro i poletno ni poslije “propisanih” osam sati sna. Uzrok toga može biti upravo nedostatak kalijuma.

Grčevi u mušićima

Ako imate blagi nedostatak kalijuma, moguće je da ćete osjetiti simptome kao što su trnci u šakama i stopalima, kao i grčenje u određenim mišićima

Osjećaj slabosti i vrtoglavica

Količine kalijijuma u krvi varijuju tokom dana, a ako dođe do veće pada može se usporiti rad srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvijestiti.

“To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posjetite ljekara”, upozorava američka nutricionistkinja.

Visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u tijelu, krvni se sudovi mogu suziti, a to uzrokuje visok pritisak. Kada u tijelu ne postoji ravnoteža natrijuma i kalijuma može doći do srčanih palpitacija.

Nadimanje

Organizam ima problem sa regulacijom soli kada nedostaje kalijum. To može dovesti do nadutosti i nadimanja.

Namirnice bogate kalijumom su spanać, brokoli, paradajz, banane, krompir, cvekla i slatki krompir.

Izvor: Lepa&Srećna