Uklještenje živca: Uzrok, simptomi i kako se binajlakše možete pomoći

Uklještenje živca nastaje kada se na živac vrši preveliki pritisak okolnih tkiva kao što su kosti, hrskavice, mišići ili tetive.

Ovakav pritisak onda utječe na samu funkciju živca te uzrokuje bol, utrnulost ili slabost. Živci se mogu ukliještiti bilo gdje na tijelu, a oporavak traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Simptomi uklještenja živca

Kod uklještenja živca može doći do slabe ili jake boli na mjestu gdje je živac pritisnut. Simptomi se nekada pogoršavaju za vrijeme spavanja ili ujutro neposredno nakon buđenja. Evo koji su još simptomi uklještenja živca:

· Oštra bol

· Utrnulost

· Slabost mišića u zahvaćenom području

· Česti osjećaj da su ruke ili noge ‘zaspale’

Najčešće dolazi do uklještenja živaca u vratu, zatim u gornjem ili donjem dijelu leđa, ali i u rukama, laktu ili zglobu zbog čega nastaje sindrom karpalnog tunela.

Zašto dolazi do uklještenja živca?

Osim što do ukliještenog živca dolazi zbog pritiska iz okolnih tkiva, uklještenje mogu uzrokovati i neka stanja i bolesti kao što su razne ozljede, reumatoidni artritis, stres zbog stalnih ponavljajućih pokreta, pretjerana sportska aktivnost, pogreške kod dizanja težih predmeta ili pak pretilost. Uklještenje živca može se dogoditi i za vrijeme trudnoće, a jednako tako se javlja i kod stalnog ležanja ili kod ljudi koji boluju od dijabetesa.

Ako je živac ukliješten kratkoročno i nakon nekoliko tjedana se bol povuče, ne postoji opasnost od trajnih posljedica. Ipak, kada se pritisak nastavlja i traje dugo te se stalno ponavlja, može doći do trajnog oštećenja živca.

Kod koga se može pojaviti uklještenja živca?
Iako se živac može ukliještiti svima u bilo kojem trenutku, ipak su neke skupine u većoj opasnosti. To su žene, kod kojih se češće događa sindrom karpalnog tunela, zatim oni koji imaju stanje koje uzrokuje zadebljanje kostiju kao što je bolest zglobova osteoartritis, ali i oni koji imaju reumatoidni artritis te bolest štitnjače.

Može li se spriječiti uklještenje živca?

Neke radnje mogu spriječiti pojavu uklještenja živca. Pazite da vam je tijelo uvijek u pravilnom položaju, uvedite treninge koji jačaju tijelo, budite aktivni i pazite na kilažu.

Kako se liječi uklještenje živca?

Prije svega, pomoći mogu razne kreme, kao i topli ili hladni oblozi te tablete protiv bolova. Najčešće će bol nestati sama od sebe nakon određenog vremena, kod nekih će to biti par dana, dok kod nekih nekoliko tjedana. Kada uklještenje živaca utječe na druge organe kao što je mjehur ili pak na svakodnevne radnje te uzrokuje ispadanje stvari iz ruku, potrebno je posjetiti liječnika.

Evo kako si jednostavno možete pomoći kod uklještenja živca:

1. Naspavajte se

San je izuzetno važan kako bi se tijelo odmorilo i lakše oporavilo. Na ovaj će se način i živci lakše oporaviti. Važno je i spavanje u položaju u kojem se ne osjeća pritisak na živac kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo.

2. Pazite kako sjedite

Pronađite položaj koji vam najbolje odgovara dok sjedite i radite. Probajte promijeniti stolicu na kojoj sjedite te kupiti novu, bolje prilagođenu stolicu, a možete probati i sjediti na lopti za sjedenje ili povremeno stajati. Kod karpalnog tunela je potrebno pronaći ergonomski prilagođen miš, tipkovnicu ili podložak za miš.

3. Istežite se

Lagano istezanje i joga mogu pomoći kod uklještenja živca. Ovako će se osloboditi napetost. Ipak, treba paziti da je istezanje prilagođeno, a kod pojave i najmanje boli potrebno je prestati. Pomoći mogu i vježbe za zahvaćeno područje, kao i lagane masaže oko ukliještenoga živca.

4. Stavite obloge

Topli ili hladni oblozi će ublažiti natečenost i upalu. Kombinacija ta dva obloga će potaknuti i cirkulaciju, ali i ukloniti bol. Držite hladni oblog na zahvaćenom mjestu 15 minuta i ponovite tri puta dnevno, dok topli oblog možete držati i dulje, samo je važno da oblog nije prevruć.Zaključak
Uklještenje živca može biti vrlo neugodno, a zahvaća određene dijelove tijela. Kod uklještenja se pojavljuju trnci, bol ili slabost mišića u zahvaćenom području. Najčešće će bol i neugoda nestati sami od sebe nakon primjene anelgetika, obloga, odmora i istezanja, a u nekim će slučajevima biti potrebno posjetiti liječnika.