SVI MISLE DA SU NA SPISKU STROGO ZABRANJENIH: Tri namirnice koje smete da jedete čak iako imate visok holesterol

Visok nivo holesterola u krvi ključni je faktor za razvoj kardivaskularnih oboljenja.

Ukoliko se ne reguliše na vreme, visok holesterol može da dovede do srčanog ili moždanog udara. Promene u ishrani, fizička aktivnost i prestanak pušenja su obavezni ako želimo da nivo lošeg holesterola dovedemo u normalu. Mnogi smatraju da je ishrana kod visokog holesterola suviše stroga, ali lekari otkrivaju da su ove tri ukusne namirnice dozvoljene i onda kada se borimo protiv masnoća u krvi.

Jaja

Ako volite dan da započenete omletom, a mučite muku sa povišenim nivoom holesterola, imamo dobru vest. Lekari tvrde da i osobe sa povišenim holesterolom smeju da pojedu jedno jaje na dan. Šta više, sve više lekara smatra da su jaja korisna namirnica i za one koji imaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prema studiji iz 2022. godine, konzumacija celih jaja u kombinaciji sa biljnom ishranom zdravija je od ishrane koje se zasniva na zamenama za jaja.

Sir

Godinama smo slušali savete u kojima nas lekari pozivaju da ograničimo unos mlečnih proizvoda ukoliko imamo povišen holesterol. Međutim, najnovija istraživanja donose da konzumacija punomasne mlečne hrane može biti deo zdravog, hranljivog obrasca ishrane. Iako mnoge vrste sira sadrže zasićene masti, on je takođe odličan izvor kalcijuma, bioaktivnih lipida i peptida, a svi oni neguju zdravlje srca. Studija iz 2017. pokazala je da konzumiranje sira umesto putera utiče na snižavanje lošeg holesterola, iako su obe namirnice izvor zasićenih masti.

Govedina

Istraživanja su pokazala da nemasna govedina nema negativne efekte na zdravlje srca. Lekari savetuju da prženu hranu izbegavamo u širokom luku, te da kombinujemo kuvanje i grliovanje. Takođe, podsećaju da je pored odabira namirnica za zdravlje srca presudna i količina hrane koju unesemo, pa upozoravaju da pazimo na veličinu porcija.

Izvor: Lepa&Srećna