Stručnjaci savjetuju kako da se riješite prehlade u 24 sata i to BEZ LIJEKOVA

Stručnjaci savjetuju kako da se riješite prehlade u 24 sata i to BEZ LIJEKOVA

Mirovanje i hidriranost su dva najbolja, dokazana načina da uspješno pobijedite prehladu, međutim, prema riječima stručnjaka, postoje i drugi, malo neobičniji načini za borbu protiv curenja iz nosa, bolnog grla i kašlja, prenosi Radio Sarajevo.

Stručnjaci savjetuju kako da se riješite prehlade u 24 sata i to BEZ LIJEKOVA

Tako su stručnjaci za Daily Mail pokušali da daju svoje prijedloge kako se riješiti prehlade za 24 sata – bez lijekova.

Vruć tuš

Topla kupka ili tuš mogu ublažiti bolove, a zadržavanje toplote zapravo može pomoći i u smanjenju drugih simptoma prehlade, kaže dr Simon Clarke, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta Reading.

“Ako vam je hladno i morate da podignete tjelesnu temperaturu, kupanje ili tuširanje je jedan od načina da to uradite”, preporučuje on.

Ne samo da će vas vruć tuš zagrijati, već i para čisti vaše zapušene sinuse. Farmaceutkinja Thorrun Govind predlaže punjenje posude vrućom vodom i udisanje pare za isti efekat.

Vruća voda pod tušem ili u kadi takođe povećava protok krvi, što opušta i umiruje vaše mišiće – oslobađajući vas od onih naglašenih bolova.

Brza šetnja

Ako se osjećate iscrpljeno, vjerovatno niste baš raspoloženi za šetnju po hladnom vremenu, ali mogla bi da vam pomogne, kažu stručnjaci.

Dr Clarke kaže da su šetnja i izlazak na svjež zrak uvijek dobri za vaše zdravlje. Ali umotajte se toplo u ovo doba godine, podsjeća.

Klinika Mayo, američki medicinski istraživački centar, navodi da vježbanje može privremeno da olakša zapušen nos. Redovno vježbanje također vremenom jača vaš imuni sistem, što bi vam moglo pomoći na duži rok.

Međutim, ne slažu se svi sa logikom da će odlazak u šetnju pomoći dok ste bolesni.

“Tad samo želite da se odmarate i spavate i da vam bude toplo. Trebalo bi da izbjegavate kontakt sa drugim ljudima dok se ne osjetite bolje”, smatra Govind.

Curry

“Lično, smatram da ovo funkcioniše”, kaže Dr Clarke preporučujući curry kao djelotvoran protiv prehlade. “Ne znam za bilo kakvu naučnu osnovu za ovo, ali ako jedete začinjenu hranu, osjećate se malo življe.”

On je objasnio da bi jedan od razloga za to mogao biti taj što začini iritiraju vaše disajne puteve, što ih otvara. Tako vam curry otpušava nos i omogućava vam da lakše dišete, ali dr Clarke priznaje da ni stručnjaci nisu 100 posto sigurni zašto to funkcioniše.

Centar za prehladu na Univerzitetu u Kardifu otkrio je da začinjeno jelo pomaže i u izlučivanju pljuvačke, smanjujući simptome kašlja i upale grla.

Curry je prepun vitamina za uništavanje virusa. Sastojci kao što su bijeli luk i đumbir, koji se dodaju kako bi jelima dali dodatnu snagu, obiluju cinkom, koji može pomoći u borbi protiv rinovirusa koji izaziva mnoge prehlade.

Topli čaj

Šolja zaista može učiniti da se osjećate bolje.

Profesor Ron Eccles i njegov tim, iz Centra za prehladu Univerziteta u Cardiffu, jednom su proučavali efekte konzumiranja toplog napitka na začepljen nos. Istraživanje iz 2008. godine, objavljeno u časopisu Rhinology, pokazalo je da topli napitak pruža trenutno olakšanje od curenja iz nosa, kašlja, kihanja, upale grla, hladnoće i umora.

Ali piće na sobnoj temperaturi samo je ublažilo simptome curenja iz nosa, kašlja i kihanja.

“Svaki topli ukusni napitak će ublažiti većinu simptoma obične prehlade, posebno bol u grlu i kašalj”, kaže Eccles. “Svaka vruća tečnost će podstaći lučenje pljuvačke i sluzi i smiriti upaljeno grlo.”

Kako vodena para u zraku može pomoći, teorija je da i para u toplom napitku može omekšati i razbiti sluz, omogućavajući vam da lakše dišete, piše Daily Mail.