ŠTITNA ŽLIJEZDA VAM NE RADI BAŠ KAKO TREBA? Ovu hranu trebate jesti, obratite pažnju

Štitna žlijezda koja slabo radi može se malo „pokrenuti“ pomoću pravilne ishrane. A namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom mogu tome da doprinesu.

Namirnice koje bi trebalo da jedu osobe sa ovim zdravstvenim problemom su sljedeće:

Ribe poput lososa, sardine, pastrmke i tunjevine bogate su omega-3 masnim kiselinama i uopšteno su dobre za naše zdravlje, a takođe pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena.

ORAŠASTI PLODOVI

Oni takođe sadrže veliku količinu selena, pogotovo lješnjaci, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužiće vam kao užina, a možete ih staviti i u omiljena jela, poput salata ili raznih testenina.

SVJEŽE VOĆE I POVRĆE UMJESTO TERMIČKI OBRAĐENOG

Povećanje tjelesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili tjelesnu težinu, a istovremeno održali dobro zdravlje štitne žlijezde, važno je da u ishranu uvedete svježe voće i povrće umjesto termički obrađenog jer je ono u tom obliku zdravije. Termičkom obradom gube se nutrijenti koji su potrebni štitnoj žlijezdi, odnosno našem organizmu.

MORSKE ALGE

Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitnu žlijezdu zato što sadrži veliku koncentraciju joda. Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju ove žlijezde i proizvodnju njenih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijuma i vitaminima A, B, C, E i K.

MAHUNARKE

Hipotireoza dovodi do manjka energije, a organizam možemo da „napunimo energijom“ uz pomoć raznih mahunarki koje su bogate proteinima, antioksidansima, složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Sadrže vlakna i zato su odlične za probavu. Pasulj, grašak, sočiva i leblebije su samo neke od njih i trebalo bi ih uvesti u svakodnevnu ishranu, prenosi Zadovoljna.hr.