Šta se događa u telu ako svaki dan pijete zeleni čaj

Zeleni čaj je pijen za mnoga stoljeća u Aziji i drugim dijelovima svijeta, a smatra se da ima mnoge zdravstvene beneficije. Ovaj napitak se dobiva iz listova biljke Camellia sinensis i sadrži velike količine antioksidansa, posebno zelenog čaja, koji se zove catehin.

Ako svaki dan pijete zeleni čaj, to može imati sljedeće učinke na vaše tijelo:

1. Poboljšava zdravlje srca: Zeleni čaj je poznat po tome što pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. To je zato što sadrži catehine, koji pomažu u smanjenju kolesterola u krvi i smanjenju pritiska.

2. Pomaže u održavanju težine: Zeleni čaj se često koristi u suplementima za mršavljenje jer ima sposobnost da pomaže u održavanju težine. To je zbog toga što pomaže u povećanju metabolizma, što pomaže u sagorijevanju više kalorija.

3. Poboljšava mentalnu budnost: Zeleni čaj sadrži kofein, što ga čini dobrim izvorom energije i pomaže u poboljšanju mentalne budnosti. Međutim, treba imati na umu da se kofein može negativno odraziti na spavanje ako se pije u velikim količinama.

4. Poboljšava zdravlje kože: Zeleni čaj sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, što može pomoći u smanjenju starenja kože i smanjenju vidljivosti bora.

5. Smanjuje rizik od razvoja određenih bolesti: Zeleni čaj se također smatra da pomaže u smanjenju rizika od razvoja nekih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i rak.

Zeleni čaj se smatra zdravim napitkom zbog svojih antioksidansa i drugih hranjivih tvari. Sadrži velike količine antioksidansa, posebno zelenog čaja, koji se zove catehin, koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i drugih bolesti. Zeleni čaj također sadrži male količine kofeina, što ga čini dobrim izvorom energije i pomaže u poboljšanju mentalne budnosti. Međutim, treba imati na umu da prekomjerna konzumacija kofeina može dovesti do nuspojava, poput nesanice i nervoze.

Zeleni čaj također sadrži druge hranjive tvari, uključujući vitamine i minerale, što ga čini zdravom opcijom za piće. Ipak, treba piti umjereno jer iako zeleni čaj ima mnoge potencijalne zdravstvene beneficije, prekomjerna konzumacija može dovesti do nuspojava, poput mučnine.

Izvor: moj-magazin.com