Soda bikarbona umjesto pesticida

Soda bikarbona je prirodni proizvod koji se često koristi u kuhinji za pečenje, ali ona također može biti korisna u održavanju vaše biljke zdrave i otporne na bolesti. Umjesto da koristite štetne pesticide, možete isprobati soda bikarbonu kao prirodnu alternativu za zaštitu biljaka u vašem vrtu ili na vašem prozoru.

Soda bikarbona djeluje tako što pomaže regulirati pH tla, što je važno za rast biljaka. Ako je pH tla previsok ili prenizak, biljke se neće moći pravilno hraniti mineralima iz tla, što može dovesti do slabog rasta i osjetljivosti na bolesti. Soda bikarbona povećava pH tla i čini ga blago alkalnim, što je idealno za većinu biljaka.

Osim što pomaže regulirati pH tla, soda bikarbona također ima antibakterijska svojstva koja pomažu u suzbijanju bolesti biljaka. To je posebno korisno za biljke koje su sklone truljenju korijena, poput cvijeća i povrća. Soda bikarbona također može pomoći u sprečavanju napada insekata, poput mrava i pauka grinja.

Kako bi se koristila soda bikarbona kao pesticid, razrijedite jednu žličicu sode bikarbone u jednoj litri vode i dobro promiješajte. Potom raspršite smjesu na biljke koje želite zaštititi. Preporučuje se nanositi smjesu navečer, jer sunčeva svjetlost može uništiti aktivne sastojke sode bikarbone. Možete ponoviti postupak svaka tri tjedna, ovisno o stanju vaših biljaka.

Iako soda bikarbona djeluje kao dobar pesticid, treba imati na umu da ona neće u potpunosti zaštititi biljke od svih bolesti i štetnika. Stoga je važno pratiti stanje vaših biljaka i reagirati na bilo kakve znakove bolesti ili napada insekata na vrijeme. Soda bikarbona je najbolja kao dodatna zaštita.
Soda bikarbona je vrlo versatilna tvar i osim kao prirodnog pesticida, može se koristiti i u mnogim drugim svrhema. Evo nekoliko primjera:

Čišćenje: Soda bikarbona je odlično sredstvo za čišćenje i dezinfekciju. Možete je koristiti za čišćenje kuhinjskih površina, pećnice, frižidera, kupaonice i drugih površina u kući. Također se može koristiti za čišćenje alata za njegu biljaka i posuđa za vodu za biljke.

Dezodorizacija: Soda bikarbona je odlično sredstvo za neutraliziranje neugodnih mirisa. Možete staviti malu kutijicu sode bikarbone u frižider ili ostaviti je u ormarima i ladicama da bi uklonila neugodne mirise.

Izbjeljivanje: Soda bikarbona može pomoći u izbjeljivanju bijelog rublja i uklanjanju mrlja. Možete je pomiješati s vodom i namazati na mrlje, a potom isprati uobičajenim pranjem rublja.

Lice i tijelo: Soda bikarbona se može koristiti kao piling za lice i tijelo. Međutim, treba imati na umu da soda bikarbona može iritirati osjetljivu kožu pa je važno prvo napraviti test na manjoj površini kože prije nego što se koristi na cijelom licu ili tijelu.

Kućna ljubimca: Soda bikarbona se može koristiti i za njegu kućnih ljubimaca. Možete je staviti u kadu sa vodom za kupanje pasa da bi pomogla u uklanjanju neugodnih mirisa iz njihove dlake. Također, soda bikarbona može pomoći u uklanjanju mrlja od urina iz tepiha ili drugih površina.

Izvor: moj-magazin.com