Simptomi koji nam u kazuju da imate kamen u bubregu

Kamen u bubregu je medicinski nazvan nefrolitijaza i to je stanje u kojem se u bubregu formira kamen ili kamena masa. Kamen u bubregu može biti vrlo bolan i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi.

  • Simptomi koji mogu ukazivati na prisutnost kamenja u bubregu uključuju:
  • Bol u leđima ili trbuhu: Kamen u bubregu može izazvati jake bolove u leđima ili trbuhu, posebno u području između lopatice i struka.
  • Teško mokrenje: Kamen u bubregu može ometati mokrenje i uzrokovati teškoće prilikom mokrenja. Možete imati osjećaj da ne možete potpuno isprazniti mjehur ili da morate mokriti češće nego obično.
  • Krv u mokraći: Kamen u bubregu može uzrokovati pojavu krvi u mokraći. Mokraća može postati tamnija ili imati neobičan miris.
  • Groznica i povraćanje: Ako imate kamen u bubregu, možete osjećati groznicu i povraćati, što može ukazivati na upalu bubrega.
  • Bol pri mokrenju: Kamen u bubregu može izazvati bol pri mokrenju, posebno ako kamen blokira ureter, što je kanal koji vodi mokraću iz bubrega u mjehur.

Ako imate simptome koji ukazuju na prisutnost kamenja u bubregu, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom. Liječnik će vam moći propisati lijekove za smanjenje boli i pomoći vam u uklanjanju kamenja. Ako su kameni vrlo veliki ili ako se ne mogu liječiti lijekovima, možda će vam biti potrebna kirurška intervencija.

Postoji nekoliko načina liječenja kamenja u bubregu:

Lijekovi: Liječnik može propisati lijekove za smanjenje boli i pomoći u razrjeđivanju kamenja. Ovi lijekovi se obično uzimaju tijekom nekoliko mjeseci i mogu pomoći u razrjeđivanju kamenja ili uklanjanju manjih kamenčića.

Extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL): Ova metoda se koristi za uklanjanje kamenja putem valova šokova koji se proizvode izvan tijela. Valovi šokova razbijaju kamenje u sitne komadiće koji se lakše izlučuju iz tijela. ESWL se obično koristi za uklanjanje manjih kamenčića. Kirurška intervencija: Ako su kamenje vrlo veliko ili ako se ne mogu liječiti lijekovima, možda će vam biti potrebna kirurška intervencija. Postoje različite vrste kirurških zahvata za uklanjanje kamenja u bubregu, uključujući perkutanu nefrolitotomiju (PNE) i laparoskopsku nefrolitotomiju.

Promjena prehrane: Promjena prehrane može pomoći u sprječavanju ponovnog nastanka kamenja u bubregu. Liječnik može preporučiti povećanje unosa tekućine i izbjegavanje određenih namirnica koje mogu povećati rizik od stvaranja kamenja u bubregu, poput masne hrane, začinjene hrane i hrane bogate solju. Fizička aktivnost: Redovita tjelovježba može pomoći u održavanju zdravih bubrega i smanjiti rizik od stvaranja kamenja u bubregu. Preporučuje se da svakodnevno provedete barem 30 minuta u tjelesnoj aktivnosti.

Ukoliko imate kamen u bubregu, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom o najboljem načinu liječenja za vas.

Izvor: moj-magazin.com