SIMPTOM UPALE PLUĆA MOŽE SE JAVITI PRILIKOM ODLASKA U WC: Mnogi ga ne bi povezali, a znak je PRITAJENE infekcije u tijelu!

Jedan simptom upale pluća primijetićete u toaletu – smanjen nagon za mokrenjem može biti znak da se odvija tiha infekcija!

Simptomi upale pluća ne moraju uvijek biti direktno vezani za respiratorni sistem, navode stručnjaci.

Ova bolest, o kojoj se često priča posljednje dvije godine zbog korona virusa, može da ima neobične simptome koje mnogi ne bi povezali s plućima sve dok ne bude kasno.

Upala pluća može se “izgurati” na nogama, zbog čega je često nazivaju i tihim zdravstvenim problemom. Najčešće će prvi simptomi biti samo umor ili iscrpljenost, a tek kasnije se javljaju kašalj ili poteškoće pri disanju. Upala pluća vrlo je opasna za djecu ili starije ljude.

Među neobičnim simptomima je i smanjen nagon za pražnjenjem bešike. Ako idete u WC mnogo rjeđe nego inače, ili tokom cijelog dana niste otišli da mokrite, to je hitan znak da je potrebno da se javite ljekaru.

Drugi rijetki simptomi su poplavelost usana, blijeda koža, osip na koži koji ne “pobijeli” kada pređete prstima preko njega..

(MONDO)