SA 24 ŽIVOT MI SE OKRENUO NAGLAVAČKE: Ovo su prvi simptomi teške bolesti koje je osjetila Selena

Povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika, o svojoj borbi govorila je Selena iz Sremske Mitrovice

Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, obilježava se 8. maja u cijelom svijetu.

Vvažno je što ranije otkrivanje bolesti i svjesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje. Na žalost ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća vjerovatnoća povratka bolesti.

Preventiva je ključna

Direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić istakla je prevashodni značaj redovnih preventivnih pregleda za svaku ženu, ali i ukazala da kada do bolesti dođe, dostupnost inovativnih lijekova je od ključnog značaja.

“RFZO u posljednjih par godina konstatno obezbjeđuje najsavremeniju terapiju osiguranim licima oboljelim od najtežih bolesti, pa je tako prvi savremeni lijek za karcinom jajnika na Listi lijekova od 2017. godine, drugi je postao dostupan od 2019. godine i to za odmaklu fazu karcinoma jajnika, dok smo ove godine omogućili najsavremeniju terapiju i u početnom stadijumu bolesti, za takozvanu prvu liniju održvanja karcinoma jajnika, čime je inovativna terapija omogućena značajno većem broju žena”, navela je prof. dr Radojević Škodrić.

Simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, mogu se pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju, a mogu se javiti kao oticanje stomaka, naglo povećanje tjelesne težine, nadimanje, bol u predjelu karlice i osjećaj pritiska u stomaku, teškoće u ishrani i osećaj brzog zasićenja nakon uzimanja hrane, često i naglo mokrenje. Nespecifičnost simptoma dovodi do kasnog postavljanja dijagnoze. Preko 60 odsto bolesnica u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u stadijumu III ili IV. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, uključujući starost, stil života, reproduktivnu i porodičnu istoriju bolesti. Prvi korak u svemu vezano za ginekološke malignitete i njihovu prevenciju jeste podizanje svijesti žena da redovno idu na ginekološke preglede.

Od raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest na žalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta. Razlog prije svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt, upozorava dr Marijana Milović – Kovačević, specijalisita interne medicine, subspecijalisita onkologije u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Takođe, rak jajnika je veoma teško otkriti na vrijeme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u cijelom svijetu. Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i inovativnu terapiju. U cilju optimalnog liječenja, neophodno je odmah na dijagnozi kod operativnog zahvata ili biopsije proveriti o kakvom se karcinomu radi i sprovesti testiranje na mutacije BRCA gena. Sadašnjost i budućnost je u personalizovanom liječenju sa ciljem da se rak jajnika prevede u hronično oboljenje, a adekvatno liječenje raka jajnika danas podrazumijeva i testiranje na BRCA mutacije.

Selena Ribić (27) iz Sremske Mitrovice prije dvije godine je otkrila da ima rak jajnika. Neobični simptomi poput nadimanja želuca i gubitka apetita, kao i bolovi u predelu stomaka naveli su je da ode na pregled. Prvih mjesec dana lejkari nisu bili sigurni šta je u pitanju, te su pratili njeno stanje. S obzirom na to da je mlada, tumor je rastao velikom brzinom i dostigao zabrinjavajuću veličinu, te su je uputili u Beograd, gdje je operisana.

“Jedino čega sam se plašila do tog proljeća 2020. je bila gnojna angina koju nekako zapatim baš svake godine, ali tada mi se desilo nešto o čemu nisam mogla ni da sanjam. Sa pune 24 godine, moja prva veća zdravstvena briga bila je upravo rak jajnika i kada sam svoju dijagnozu čula, život mi se okrenuo naglavačke. Nije svejedno kada čovjek ne zna da li mu je baš taj dan koji živi možda i posljednji, ali kako sam se izborila tada, borim se i dalje. Naše Udruženje pacijenata oboljelih od raka jajnika i grlića materice ‘Progovori’ i postoji da budemo podrška i inspiracija jedni drugima, ali i da međusobno ne dozvolimo da posustanemo u ovoj najvažnijoj životnoj borbi”, poručuje Selena Ribić povodom Svetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika.