Pročitajte šta najbolje reguliše pritisak i holesterol

Povišen pritisak i visok holesterol su dva od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se ljudi susreću. Oni mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući srčani udar, moždani udar i druge vaskularne bolesti. Zato je važno da se pritisak i holesterol redovno kontroliraju i da se poduzmu mjere za njihovo smanjenje.

Postoji nekoliko načina za regulisanje pritiska i holesterola. Evo nekih preporuka koje bi trebalo da uzmete u obzir:

Promijenite ishranu: Jedan od najboljih načina za regulisanje pritiska i holesterola je promjena ishrane. Potrebno je smanjiti unos masnoća, posebno zasićenih masnoća, i povećati unos voća, povrća i cjelovitih žitarica. Također, potrebno je smanjiti unos soli, koja može povećati pritisak.

Vježbajte redovno: Redovna tjelovježba pomaže u smanjenju pritiska i holesterola. Potrebno je izvršiti najmanje 30 minuta umjerene tjelovježbe dnevno, poput hodanja, trčanja ili plivanja.

Smanjite stres: Stres može povećati pritisak i holesterol. Potrebno je pronaći načine za smanjenje stresa, poput meditacije, joga ili razgovora sa prijateljem.

Kontrolišite težinu: Gojaznost ili prekomjerna težina mogu povećati pritisak i holesterol. Potrebno je raditi na smanjenju težine i održavanju zdrave težine kroz zdravu ishranu i tjelovježbu.

Koristite lekove: Ako su promjene u ishrani, tjelovježbi i stilu života neuspješne u smanjenju pritiska i holesterola, možda će vam biti potrebni lekovi. Razgovarajte sa svojim ljekarom o tome koja vrsta leka bi bila najbolja za vas.

Ukupno, najbolje za regulisanje pritiska i holesterola je kombinacija promjena u ishrani, tjelovježbi, stilu života i, ako je potrebno, lekova.
Postoje različiti faktori koji mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska, odnosno hipertenzije. Evo nekih od najčešćih:

Gojaznost ili prekomjerna težina: Gojaznost ili prekomjerna težina mogu povećati pritisak jer povećavaju opterećenje na srce i krvne sudove.

Nedovoljna tjelovježba: Nedostatak tjelovježbe može dovesti do povišenog pritiska jer tjelovježba pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska.

Povećan unos soli: Prekomjerni unos soli može dovesti do povišenog pritiska jer sol povećava količinu tečnosti u organizmu, što može opteretiti srce i krvne sudove.

Stres: Stres može dovesti do povišenog pritiska jer može izazvati grčenje krvnih sudova i povećati rad srca.

Genetika: Povišen krvni pritisak može biti nasljedan, tako da ako imate bliske rođake sa hipertenzijom, vi takođe možete biti podložniji povišenom pritisku.

Starost: Krvni pritisak obično raste sa godinama.

Pijenje alkohola: Prekomjerno pijenje alkohola može dovesti do povišenog pritiska.

Pušenje: Pušenje može dovesti do povišenog pritiska i drugih vaskularnih bolesti.

Izvor: moj-magazin.com