Prepoznajte ih na vrijeme: Ovo su rani znakovi sepse koje ne smijete ignorirati

2 Min Read

Kada se u ljudskom tijelu pojavi bakterija s kojom se tijelo ne može izboriti, bez obzira na to je li riječ o neliječenju ili količini koju tijelo jednostavno ne može podnijeti, tada dolazi do sepse, odnosno teške infekcije koja se može pojaviti u bilo kojem dijelu tijela te je smrtonosna ako se ne počne liječiti na vrijeme.

Naime, kod sepse bakterije putuju krvotokom i lako mogu doći do bilo kojeg organa u tijelu, uključujući srce ili mozak, prenosi Index.

Sepsa se liječi antibioticima, a ako se simptomi ne prepoznaju na vrijeme, dolazi do takozvanog septičkog šoka, upozoravaju liječnici. Ovo su simptomi sepse koje nikada ne biste smjeli ignorirati.

Najraniji simptomi sepse su tresavica, zimica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i proljev. S obzirom na to da su ovi simptomi česti i kod mnogih drugih, manje ozbiljnih zdravstvenih problema poput prehlade ili viroze, samo rijetki reagiraju na vrijeme.

Stručnjaci upozoravaju kako je rano prepoznavanje simptoma ključno te ujedno glavni uvjet za uspješno liječenje sepse.

“Neki od tih simptoma kod odraslih osoba su izrazita slabost, promijenjeno stanje svijesti, gubitak apetita, groznica i tresavica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni tlak ili vrtoglavica i otežano mokrenje”, objašnjavaju.

U kasnijim stadijima temperatura tijela često pada ispod normale, a pogoršanjem šoka neki organi mogu zatajiti uključujući bubrege, pluća te srce. Isto tako, liječnici upozoravaju kako se u krvnim žilama mogu stvoriti krvni ugrušci, a svako od spomenutih pogoršanja može dovesti do smrtnih posljedica. prenosi n1

Share This Article