Pravilna priprema cvekle kako bi izvukli ono najbolje iz nje

3 Min Read

Pravilna priprema cvekle je važan faktor u dobijanju najboljih rezultata iz ovog voća. Cvekla je izuzetno korisna za ljudsko zdravlje, jer sadrži mnogo hranljivih sastojaka, uključujući vitamin C, kalijum i vlakna. Međutim, da bi cvekla bila što zdravija i ukusnija, potrebno ju je pravilno pripremiti.

Jedan od prvih koraka u pripremi cvekle je dobro pranje. Cvekla treba biti temeljito oprana pod tekućom vodom, kako bi se uklonili svi nečistoće i prljavština sa površine. Ako se cvekla koristi sirova, potrebno ju je dobro obrisati suhom krpom ili papirnatom maramicom. Ako se cvekla kuva ili peče, potrebno ju je oljuštiti. Ovo se može učiniti rezanim nožem ili ljuskalicom za ljuske.

Nakon što je cvekla očišćena i oluštena, potrebno ju je narezati na kockice ili tanke kolutiće, ovisno o tome kako će se koristiti. Ako se cvekla koristi sirova, može se narezati na tanke kolutiće i dodati u salate. Ako se cvekla kuva ili peče, potrebno ju je narezati na manje komade, kako bi se lakše skuvala ili pekla.

Jedan od najčešćih načina za pripremu cvekle je kuhanje. Da bi se cvekla dobro skuhala, potrebno ju je staviti u posudu s vodom i kuhati na srednjoj vatri oko 20-30 minuta, dok ne omekša. Ako se cvekla peče, potrebno ju je staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C i peći oko 45-60 minuta, dok ne omekša.

Cvekla se također može pripremiti i u drugim oblicima, kao što su pirjanje, prženje ili pečenje u rerni. Pirjanje cvekle se sastoji od kuhanja cvekle u malo vode i dodavanja začina po želji.

Cvekla je izuzetno korisna za ljudsko zdravlje zbog svog visokog sadržaja hranljivih sastojaka. Evo nekoliko razloga zašto je cvekla dobra za vas:

Sadrži vitamin C: Cvekla je izuzetno bogata vitaminom C, koji je neophodan za jačanje imunog sistema i sprečavanje prehlade i gripa.

Bogata je kalijumom: Cvekla je dobar izvor kalijuma, koji je neophodan za održavanje zdravog srca i regulisanje krvnog pritiska.

Sadrži vlakna: Cvekla je bogata vlaknima, što je odlično za pravilno funkcionisanje crijeva i pomoć u sprečavanju zatvora.

Pomaže u održavanju zdravlja očiju: Cvekla je bogata antioksidansima koji pomažu u održavanju zdravlja očiju i sprečavanju oboljenja kao što su katarakta i degeneracija makule.

Pomaže u održavanju zdrave kože: Vitamin C u cvekli pomaže u održavanju zdrave kože tako što pomaže u stvaranju kolagena, čime se sprečava nastanak bora i održava elastičnost kože.

Može pomoći u sprečavanju nekih vrsta raka: Neka istraživanja su pokazala da cvekla može imati anti-rak svojstva, posebno u sprečavanju raka debelog creva. Međutim, još uvek je potrebno više istraživanja da bi se potvrdilo ovo svojstvo cvekle.

Izvor: moj-magazin.com

Share This Article