OVO SU SKRIVENI SIMPTOMI ŠEĆERNE BOLESTI: Evo koje osobe imaju najveći rizik od dijabetesa

Neke od ovih simptoma često zanemarujemo, a mogu ukazivati na visok šećer u krvi!

Šećerna bolest i dijabetes postala je jedna od najzastupljenijih oboljenja savremenog doba. Kako biste započeli proces liječenja i na vrijeme promijenili stil života koji bi mogao doprinijeti u prevenciju i liječenju bolesti, važno je da ne zanemarite simptome koje vam tijelo šalje.

Ovo su skriveni i najčešći znaci šećerne bolesti (dijabetesa):

hronični umor

smanjenje energije

pojačana žeđ ili mokrenje

naglo dobijanje na težini ili mršavljenje

pojačana žeđ ili mokrenje

neuobičajena glad

zamućenje vida

sporo zarastanje rana

oštećenja na koži

Mogu se pojaviti i drugi, manje česti simptomi poput svraba i suhoće kože, neprijatan zadah, mučnina i bolovi u stomaku, gljivične infekcije…

Istraživanja širom svijeta pokazuju da, osim genetskog faktora, najveći rizik od dijabetesa tipa 2 imaju osobe koje dugo sjede, ne bave se fizičkomaktivnošću i hrane se nezdravo. Promjena načina života je od presudne važnosti u prevenciji šećerne bolesti, pa se preporučuje da usvojite zdravu i izbalansiranu ishranu i tri do pet puta sedmično imate fizičku aktivnost od najmanje 30 minuta.

Za smanjenje rizika preporučuje se izbjegavanje slatkih napitaka i ogrničenje alkohola, a umjesto toga možete piti vodu, kafu i čaj, ali bez ikakvih zaslađivača. Konzumiraje više svježeg povrća, posebno zelenog lisnatog, a konzumiranje voća ograničete na dvije porcije svežeg voća dnevno.

Najveći izazov su ugljenihidrati, pa se potrudite da konzumirate hljeb i tjestenine od žitarica od cijelog zrna. Preporuka je i da crveno meso zamijenite belim, a koristite isključivo nezasićene masnoće poput maslinovog ulja.

Ne morate skroz izbjegavati grickalice i slatkiše, samo izaberite zdraviju varijantu. Na primjer, umjesto čipsa jedite orašaste plodove, ali u ograničenoj mjeri. Umjesto visokokaloričnih kolača punih šećera, možete napraviti voćnu salatu.

Fizička aktivnost je neophodna za zdravlje cijelog organizmu, pa tako i za borbu protiv povišenog nivoa šećera u krvi. Ako niste u kondiciji, možete šetati, voziti bicikl, vježbati jogu za početnike ili pilates, piše “Sensa“.