Ovo su SIMPTOMI da ste vjerovatno imali tihi MOŽDANI UDAR i da vas uskoro čeka i drugi!

Sigurno ste mislili da moždani udar pogađa samo stare ljude, ali svaki doktor kaže da ovo može da se desi bilo kome. Evo šta treba da znate o ranim znacima, čak i kada ste mladi.

1. Oštećen, zamagljen ili gubitak vida

Početak moždanog udara može da izazove slabljenje vida na jedno ili oba oka. 44% ljudi koji su doživjeli udar su rekli da je gubitak vida snažan simptom.

2. Iznenadna glavobolja i vrtoglavica

Prema riječima Dejvida Njumana sa univerziteta za neurologiju, vrtoglavica je snažan znak za moždani udar kod žena mlađim od 45 godina. Ako osjetite ovo potražite medicinsku pomoć.

3. Nepovezan jezik

Najraniji znak moždanog udara je kada počnete da govorite nepovezano. U početku su to male zablude oko doba dana ili vremena. Možete početi da govorite kao u delirijumu i izgubiti sposobnost da govorite, što dovodi do konfuzije.

4. Iznenadno slabljenje udova

Iznenadan osjećaj slabljenja ili mlitavosti ruke ili noge može biti jak znak za moždani udar. Ovo može dovesti do paralize ili kolabiranja. U većini slučajeva je paraliza povezana sa mozgom koji pati od moždanog udara. Najbolje je da ispružite ruke sa dlanovima na gore 10 sekundi i ako vam jedna ruka padne, onda će se pokazati znak za slabljenje mišića.

5. Bol na jednoj strani lica

Bol nije čest simptom moždanog udara, međutim, ako osjetite iznenadnu bol u udovima ili posebno na jednoj strani lica, onda je znak očigledan.

6. Glavobolje i migrene

Oštra glavobolja je čest pokazatelj za moždani udar. Studije su pokazale da među 588 volontera koji su osjetili oštru glavobolju sa moždanim udarom su u većini bili mladi sa migrenama. Takođe je pokazano da ovo češće pogađa žene nego muškarce. Ako osjetite ovakav simptom, potrebno je da odradite magnetnu rezonantnu tomografiju.

7. Slabljenje lica

Ako vam je lice polu-paralizovano, ovo je ekstreman pokazatelj da možete imati moždani udar.

8. Iscrpljenost

Studije su takođe pokazale da među pogođenim ljudima, žene više pokazuju znake umora, konfuzije, dezorijentacije i iscrpljenosti. Još jedan pokazatelj moždanog udara.

9. Štucanje

Ovaj znak upozorenja utiče uglavnom na žene i može dovesti do naglog konstantnog štucanja. To je zbog moždanog udara koji napada centar za disanje u mozgu.

0. Nedostatak vazduha i podrhtavanje

Kada vas napadne moždani udar, možete osjetiti iznenadan gubitak vazduha i otežano disanje. Ovo ukazuje na srčanu aritmiju zbog nedostatka kiseonika. Iako je pretežno kod žena, ovo je još jedan pokazatelj koji ne treba ignorisati. Kako biste izbjegli udar, važno je da vodite zdrav život, da se redovno bavite aktivnostima i da se odmarajte se.

(novi.ba)