OVIH 11 SIMPTOMA UKAZUJU NA INFEKCIJU BUBREGA: Odmah reagujte da ne dođe do komplikacije

Infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu zove se pijelonefritis. Bolest nastaje ulaskom bakterija iz mokraćnog mjehura putem mokraćovoda u bubreg.

Iako stanje nije toliko često, infekcija bubrega može biti dosta bolna. Simptomi mogu biti jako slični infekciji mokraćovoda pa često pacijenti koji dođu na pregled tek tada otkriju da je u pitanju infekcija bubrega.

Iako se može dogoditi bilo kome, žene su sklonije ovom stanju, a posebno one stare između 15 i 29 godina. Ako primijetite ove simptome, moguće je da se radi upravo o infekciji bubrega koja se može liječiti antibioticima, ali ako je u pitanju ozbiljnije stanje, može zahtijevati i bolničko liječenje.

1. GROZNICA I TEMPERATURA

Upale mjehura obično ne prati temperatura, pa bi upravo ona mogla biti indikator da se infekcija premjestila u bubrege, savjetuje Charles Modlin, urolog te dodaje kako je upravo ona odgovor imunološkog sustava koji se bori protiv infekcije.

2. BOL U PREPONAMA

Muškarci ovo stanje mogu osjetiti duboko u preponama. Možete pomisliti da je problem u testisima, ali ako imate ostale simptome infekcije mokraćnih putova, liječnik vas može pregledati kako bi utvrdio radi li se ipak o infekciji bubrega.

3. BOL U LEĐIMA

Infekcijom zahvaćen bubreg će postati natečeni i osjetljivi, a kako su blizu leđa, oštra bol se može manifestirati kao bol u leđima, navodi de. Nicole Ali, nefrolog.

“Dovoljno je malo lupiti rukom po leđima, a ako se na to javlja bol, posumnjat ćemo na infekciju koja se premjestila u bubrege“, dodaje.

4. ČESTO MOKRITE

Upala mjehura će iritirati ovojnicu organa i tako vas često tjerati na toalet, a to je ujedno i jedan od prvih simptoma infekcije bubrega. Posljedica je to grčenja bubrega koji se želi riješiti infekcije.

5. BOL PRI MOKRENJU

Kako je infekcija bubrega jedan tip infekcije mokraćnih putova, upala će se širiti skroz do mokraćne cijevi. Bakterije ne napadaju samo u granicama organa, one se infiltriraju u tkivo i završetke živaca pa tako aktiviraju receptore boli što može rezultirati bolnim osjećajem pri mokrenju.

6. KRV U URINU

Većina će infekcija bubrega započeti tako da bakterije putuju od urinarnog trakta do mjehura pa do bubrega. Kako žene imaju kraći mokraćni kanal od muškaraca, spadaju u skupinu osjetljivijih na razvoj infekcije.

7. PROBLEMI S PRAŽNJENJEM MJEHURA

U rijetkim slučajevima problemi s mokrenjem mogu biti uzrok, a ne simptom bolesti, navodi dr. Ali. kod muškaraca povećana prostata može pritiskati mjehur, a kod žena može biti slučaj da je došlo do spuštanja mjehura tijekom menopauze. bilo koje stanje će spriječiti potpuno pražnjenje mjehura, a urin koji ostaje u tijelu može biti dom za bakterije, pa tako i voditi do infekcija.

8. MUTAN URIN

Mutna mokraća je često simptom infekcije bubrega, a događa se jer tijelo šalje bijela krvna zrnca kako bi se borila protiv infekcija.

9. ČUDAN MIRIS MOKRAĆE

Opet su za to odgovorne bakterije koje se u velikom broju nakupljaju u mokraći, ali ne morate odmah zvati doktora ako je to vaš jedini simptom jer se može raditi o običnoj dehidraciji koju ćete lako riješiti konzumiranjem dovoljnih količina vode.

10. NEČISTOĆE U MOKRAĆI

U težim slučajevima možete u mokraći primijetiti nakupine koje su posljedica porasta broja bijelih krvnih zrnaca i bakterija, a ako je to slučaj kod vas može se raditi o ozbiljnoj upali bubrega.

11. VRTOGLAVICA

Neliječena infekcija bubrega se može proširiti u krvotok i napraviti pravi kaos u organizmu. „Upala uzrokovana bakterijama potiče krvne žile da se šire, što će utjecati na snižavanje krvnog tlaka i pojavu vrtoglavice“, ističe dr. Ali. Promijene koje tijelo u tom procesu doživljava zahtjeva liječničku pomoć.