Ovi vitamini su najbolji u borbi protiv prhlade i gripe

Prehlada i gripa su infekcije respiratornog trakta koje su uzrokovane virusima. One su vrlo raširene i mogu se lako prenijeti od osobe do osobe. Prehlada i gripa se obično mogu liječiti kod kuće, ali u nekim slučajevima mogu biti opasne i zahtijevati liječničku pomoć.

Postoje mnogi načini na koje možete smanjiti rizik od prehlade i gripe, uključujući održavanje dobre higijene ruku, izbjegavanje kontakta s bolesnim osobama i cijepljenje protiv gripe. Međutim, unošenjem određenih vitamina u svoj dnevni režim može vam pomoći da se brže oporavite ako se ipak razbolite, te da spriječite da se razbolite.

Ovi vitamini se smatraju najboljima u borbi protiv prehlade i gripe:

  • Vitamin C: Vitamin C je poznat po tome što pomaže u jačanju imunološkog sustava. On pomaže tijelu da se brže bori protiv infekcija, uključujući prehladu i gripu. Vitamin C se može naći u mnogim voćima i povrćima, uključujući naranče, kivi, jagode, papaju i brokulu.
  • Vitamin D: Vitamin D je važan za zdravlje kostiju, ali on također može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Nedostatak vitamina D može dovesti do povećanog rizika od infekcija, stoga je važno da unosite dovoljnu količinu ovog vitamina. Vitamin D se može naći u mlijeku i jajima, te se može dobiti i kroz izlaganje sunčevoj svjetlosti.
  • Vitamin E: Vitamin E je antioksidans koji može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja. To može biti korisno u borbi protiv infekcija, uključujući prehladu i gripu. Vitamin E se može naći u mnogim biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama.

Svi navedeni vitamini mogu pomoći u jačanju imunog sustava i sprečavanju infekcija, uključujući prehladu i gripu. Međutim, postoje i neki drugi vitamini koji su važni za odbranu imunog sustava:

  • Vitamin B6: Vitamin B6 igra važnu ulogu u proizvodnji limfocita, stanica imunog sustava koje pomažu u borbi protiv infekcija. Vitamin B6 se može naći u žitaricama, mesu, ribi i orašastim plodovima.
  • Vitamin B12: Vitamin B12 je važan za zdravlje krvotvornih stanica i može pomoći u jačanju imunog sustava. Vitamin B12 se nalazi u mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima.
  • Folna kiselina: Folna kiselina je važna za proizvodnju novih stanica i može pomoći u jačanju imunog sustava. Folna kiselina se nalazi u žitaricama, povrću i orašastim plodovima.
  • Selen: Selen je mineral koji se smatra antioksidansom i može pomoći u jačanju imunog sustava. Selen se nalazi u mesu, ribi, jajima i orašastim plodovima.

Budući da su mnogi od ovih vitamina i minerala dostupni u hrani, važno je da vodite računa o svom dnevnom unosu hranjivih tvari kako biste osigurali da dobivate dovoljne količine ovih važnih nutrijenata. Međutim, ako mislite da ne unosite dovoljne količine ovih vitamina i minerala preko hrane, možda će vam biti potrebni dodaci prehrani. Prije nego što počnete uzimati bilo kakve dodatke, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

Izvor: moj-magazin.com