Ovaj začin može izliječiti vid, otkloniti depresiju, bolove i grčeve

Jedna britanska studija je dokazala kako šafran uspješno poništava slabljenje vida kod starijih ljudi.

Sudionici ovih istraživanja bili su umirovljenici, starija populacija slabijeg vida. Njihov vid se znatno poboljšao nakon konzumiranja šafrana.

U moru ljekovitog bilja, travki, mirisa i okusa koje je Bog stvarajući planet stvorio za čovjeka, ističe se šafran, začin kojega mnogi nazivaju kraljem svih začina.

Njegova ljekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama svijeta dok mnoga svjedočanstva govore o njegovoj nevjerojatnoj ljekovitosti.

Neki su njime spriječili širenje raka dok su neki jednostavno prestali nositi naočale a treći su pak svjedočili o njegovim vrlo snažnim antidepresijskim svojstvima. Sve u svemu sve se više govori, o Božjem lijeku, šafranu čija je ljekovita zbilja, svakim danom sve popularnija.

Šafranse nekada koristio kao lijek protiv žutice, za liječenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjenje bolova u trbuhu i bolesti bubrega, te predmenstrualnih tegoba.

Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva. Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja provedena u suradnji moderne medicine, a postoje i neke studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore gdje je život miševa koji su imali tumor produžen za više od 110%.

Ekstrakt metanola u šafranu u određenim koncentracijama neutralizira oksidacijsko djelovanje slobodnih radikala i do 65%, što znači da šafran može djelojovati i kao antioksidans.

Izvor: procitajtevise.com