OPASNI SU PO ZDRAVLJE! Ove predmete svi imaju kod kuće i KORISTE ih, a ne znaju KOLIKO su ŠTETNI!

Ukoliko u kući imate neke od dole navedenih predmeta dobro je da znate, da pored toga što su praktični u nekim momentima, mogu da budu upravo suprotno.

Sunđer za tuširanje

Iako je tuširanje prijatnije uz sunđer i imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njemu.

– Sunđeri su savršeno mkesto za rast bakterija, gljivica i plesni kaže doktorka Džesika Vajzer, ističući da je svaka mala rana na vašem tijelu (makar bila minijaturna, od brijača), pod rizikom od infekcije.

I dalje možete da koristiti sunđer, ali pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog koji ne mogu da se razmnožavaju bakterije i plesan. Uz to, mijenjajte sunđer svakog mjeseca i nakon svakog korišćenja dobro ga isperite i iscjedite, te ostavite na hladnom, suhom mjestu.

Pribor za uređivanje noktiju

Sjajno je obaviti manikir i pedikir kod kuće, ali alat koji pritom koristite može da bude pun prljavih tajni. Naime normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makazice, turpiju i slične stvari. Ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije brzo mogu da se razmnože na njima, što može da dovede do pojave kožne infekcije.

Zato nakon svake upotrebe, sav pribor dobro operite sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite, a kamen za pete zamijenite na sveke tri-četiri nedjelje i nikako nemojte da delite svoj pribor!

Gumena špatula

Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali, da li vam je ikada palo na pamet da skinete gumeni dio i očistite dršku ispod? Vjerovatno ne, a zbog toga je gumena špatula na drugom mjestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene Ešerihija koli, gljivice i plesan.

Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite cijelu špatulu, tj. oba dijela posebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljno cijelu isperete.

Plišane igračke

Bilo da čuvate svoje primjerke ili imate djecu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja unutrašnjih alergija, što će podstaći kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči.

Neka vam jedna ili dvije igračke budu na detetovom krevetu, a ostale na polici. Menjanjte ih na svake dvije-tri nedelje ili ih zamotajte u plastičnu kesu i ostavite preko noći u zamrzivaču, kako biste uništili grinje.

Pasta za izbjeljivanje zuba

Svi se oslanjamo na pastu za svježi dah i čiste zube, ali mnoge od njih dizajnirane su za izbjeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete da kupite u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korišćenje ovih pasti može da pojača osjetljivost i da “istroši” zubnu gleđ, kaže Klifton M. Ceri, profesor stomatologije na Univerzitetu Kolorado.