Onkolog doktor Davorin Radosavljević upozorio sve muškarce: BOLEST KOJA GOTOVO DA NEMA SIMPTOME, A MOŽE DA USMRTI! OVO SU ZNAKOVI

Za rak prostate kažu da rijetko daje rane simptome, te su neopohodni preventivni pregledi, međutim kada je idealno vrijeme za to i kada bi jači pol trebalo da se zabrine. O tome je na RTS-u govorio onkolog doktor Davorin Radosavljević.

“Opšta je preporuka da muškarci poslije pedesete godine treba da posvete pažnju tome, a nešto ranije oni koji su u porodici imali istoriju oboljevanja od karcinoma prostate. Dovoljno je da se jednom godišnje ode kod urologa i odradi pregled”, savetovao je doktor.

Međutim, ukoliko određeni muškarci imaju genetsku predispoziciju i povećani rizik od dobijanja raka prostate onda bi trebalo u periodu od 45-50. godine da posjete ljekara. Doktor Radosavljević se osvrnuo i na uzroke raka prostate i rekao da postoje razni, ali svakako je primijećeno da je hormonski zavisni tumor najčešći i da je povezan sa starenjem.

“Osam od devet muškaraca u devetoj deceniji života ima u nekom začetku karcinom prostate što govori da je to bolest koja se sa dubokom starošću vrlo često javlja kod muškaraca, ali ne znači nužno da je ona smrtonosna”, objasnio je doktor.

U najvećem broju slučajeva rak prostate napreduje polako i slabo kad izaziva simptome sve dok ne uznapreduje. Ovo je dobro za vas za pazite i obratite pažnju na sljedeće simptome.

Učestalo mokrenje, pogotovo noću
Otežano mokrenje
Slab ili isprekidan mlaz mokraće
Osjećaj nepotpunog pražnjenja
Terminalno kapanje
Potpuna nemogućnost mokrenja
Bol i peckanje tokom mokrenja
Krv u mokraći i spermi
Gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom
Bolna ejakulacija
Gubitak sposobnosti imanja erekcije
Bolovi u kostima, posebno u donjim ekstremitetima i kralježnici