OBRATITE PAŽNJU NA BOL U OVOM DIJELU TIJELA; Doktori teško prepoznaju simptome RAKA KOSTIJU, ovo je 1 ZNAK

Simptomi se mogu pogrešno smatrati gihtom ili osteoporozom

Zbog različitog spektra simptoma, rak kostiju je opaka bolest koja se često pogrešno dijagnostikuje. Rak kostiju je veoma rijetka vrsta raka koja se uglavnom razvija u dugim kostima tela, kostima nogu i nadlakticama.

Najčešći simptomi su uporni bol koji se vremenom pogoršava i, kao i artritis, pogoršava se tokom noći. Zbog toga se ponekad ova opaka bolest pogrešno dijagnostikuje kao artritis. Ostali simptomi uključuju otok i crvenilo zglobova, što ih čini teškim za kretanje.

Ali ovi simptomi se mogu pogrešno smatrati gihtom, neprijatnom inflamatornom bolešću koja se javlja kada se kristali mokraćne kiseline akumuliraju u zglobovima. Simptom raka kostiju takođe može biti slaba kost koja se često lomi.

Ovo se, pak, može zamijeniti sa osteoporozom. Zbog toga se pozivaju lekari da brzo reaguju u slučajevima kada im se jave djeca ili mlađi odrasli sa bolovima u kostima. Brz odgovor u vidu rendgenskih zraka kostiju može povećati šanse oboljelih da prežive ovu opaku bolest.

Liječenje je teško i naporno za pacijenta i može uključivati radioterapiju i hemoterapiju, a u nekim slučajevima i amputaciju ako je kancer izolovan.