NUTRICIONISTA UPOZORAVA – NE KUPUJTE OVA JAJA: Drže ih po marketima, a nisu bezbjedna! Izbjegavajte i ona sa oznakom 2 i 3

Osim oznake na kutiji jaja na koju bi potrošači trebalo da obrate računa, savetuje im se i da ne kupuju jaja koja se čuvaju van frižidera, kao i da ih ne konzumiraju nakon isteka roka trajanja.

Mnogi od nas gotovo svakodnevno konzumiraju jaja čija je ponuda po marketima posljednjih godina dosta raznovrsna. U ponudi se mogu naći jaja različitih veličina i oznaka, a šta nam tačno sve one govore, objašnjava Ana Banduka Todorović, nutricionista – specijalista javnog zdravlja.

Prije svega, kada govorimo o vrsti jaja, nutricionistkinja ističe da su prepeličja jaja ta koja su najzdravija jer u nutritivnom smislu imaju višestruko više nutritijenata u odnosu na kokošija. Takođe, značajan je faktor i to da li konzumiramo jaja koka iz kaveznog ili slobodnog uzgoja, a kako biste se uvjerili u kvalitet jaja, najbolje je da okrenete njihovu ambalažu gde ćete videti sitnu oznaku sa brojem koji označava poreklo jaja, odnosno o kakvom načinu uzgoja koka nosilja je riječ.

Šta označavaju brojevi na jajima?

0 – Jaja organski uzgoj

1 – Jaja koka iz slobodnog uzgoja

2 – Jaja iz podnog uzgoja

3 – Jaja iz kaveznog uzgoja

Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja, broj 1 jaja iz slobodnog uzgoja gdje kokoške provode vrijeme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani i slobodno se kreću.

Jaja srećnih koka?

Broj 2 označava podni uzgoj, ali iako se takva jaja prodaju pod sloganom “srećnih koka”, imajte u vidu da to nije slučaj jer su jednako zatvorena kao ona pod brojem 3, sa tom razlikom što se koke iz podnog uzgoja kreću u okviru zatvorenog prostora.

“Svakako su bolja jaja iz slobodnog uzgoja dobijena od koka koje kljucaju napolju i izložene su suncu, nisu zatvorene u kavezu. Na taj način koke apsorbuju D vitamin koji konzumiramo putem jaja, čistije su i nemaju puno hormona. Preporuka je da ko može kupi takva jaja jer je u pitanju zdravija varijanta”, kaže nutricionistkinja.

S druge strane, kada je u pitanju veličina jaja, navodi da ona nema nikakve veze sa njihovim kvalitetom, već je stvar samo ličnog afiniteta.

“Oznake na jajima označavaju njihovu porijeklo, a propisuje ih zakonska regulativa koja nam garantuje ispravnost jaja, da je ono bezbjedno za upotrebu”, ističe naša sagovornica.