NE IGRAJTE SE ŽIVOTOM: 10 simptoma koji upozoravaju na rak pankreasa – ne treba ih ignorisati!

Stalni bol i gubitak telesne težine su opasni simptomi da nešto nije u redu s vašim zdravljem. Ako primetite još neki od ovih simptoma, možda je reč o karcinomu pankreasa.

Pankreas je organ koji je smešten u zadnjem delu stomaka i važan je element u varenju i metabolizmu šećera. Karcinom pankreasa najčešće počinje u glavnom pankreasnom kanalu, a zbog takve lokacije se rane faze karcinoma veoma teško otkrivaju pri rutinskim pregledima.

Uzrok raka pankreasa najčešće nije poznat. Često je rezultat genetskih promena koje nastaju nakon rođenja, pa se ne veruje u uticaj naslednog faktora. Među faktorima koji mogu da utiču na povećanje rizika su pušenje, dijabetes, upala pankreasa i hronični pankreatitis.

Ukoliko u porodici imate slučajeve raka pankreasa, to je, takođe, razlog za preventivne preglede.

“Najčešći upozoravajući simptomi su bolovi, žutilo kože i gubitak težine”, kaže dr Danijel An sa klinike Mejo. “Bol koji ne smete ignorisati se oseća u zadnjem delu stomaka, tup je i pojačava se vremenom.”

Moguće je i da karcinom izaziva zračenje bola ka leđima, pa i u tom slučaju valja konsultovati lekara. Svrab na koži javlja se kao posledica porasta nivoa bilirubina, a žutilo je rezultat žutice koja se razvija u telu.

Gubitak telesne težine je posledica više faktora. Budući da tumor vrši pritisak, oboleli ima i lažan osećaj sitosti. Takođe, s obzirom na to da pankreas ne funkcioniše kako treba, u nema ni dovoljno enzima za varenje pa organizam ne koristi hranljive materije iz namirnica na pravi način.

Kada je otežan prolaz kroz žučni kanal, dolazi i do promena u stolici koja postaje bleda, masna ili vodena. Opet je problem u neadekvatnom varenju. I urin menja boju, postaje mnogo tamniji.

Nivo šećera treba redovno kontrolisati, a pojava dijabetesa u poznijim godinama ne sme se uzeti olako. Upravo karcinom pankreasa može uništiti ćelije koje proizvode insulin pa šećer onda lako skače.

Dubinska tromboza vena može biti posledica karcinoma pankreasa. Obično dolazi do otoka, bola pa i crvenila u jednoj ili obe noge. Ova bolest je opasna i zato što tromb može otići i do srca ili pluća i izazvati emboliju ili infarkt.

Umor je jedan od najčešćih simptoma karcinoma. Ako ste stalno umorni, a nema jasnog razloga, idite odmah kod lekara.

Tekst: Lepa&Srećna