Naučite pravilno disati: koraci za bolje zdravlje

8 Min Read

Dobro disanje je ključno za zdrav život, ali većina ljudi ne zna kako disati pravilno. Pravilno disanje pomaže u smanjenju stresa, poboljšava kvalitetu sna, jača imunološki sustav i pomaže u održavanju ravnoteže tjelesne i duševne energije. Slijedite ovih nekoliko koraka za bolje zdravlje kroz pravilno disanje.

Sjednite u udobnom položaju

Sjednite u udobnom položaju, ispružite leđa i zatvorite oči. Uklonite sve izvanjske utjecaje poput buke ili svjetla.

Fokusirajte se na disanje

Fokusirajte se na disanje i osjetite kako se vaše tijelo opušta svaki put kad udahnete i izdahnete.

Duboko udahnite kroz nos

Duboko udahnite kroz nos, držeći zrak nekoliko sekundi. Udahnuti zrak bi trebao doseći dijafragmu, a ne samo prsa.

Polako izdahnite kroz usta

Nakon što ste držali zrak, polako ga izdahnite kroz usta. Osjetite kako se vaše tijelo opušta.

Ponovite nekoliko puta

Ponovite ovaj proces nekoliko puta, fokusirajući se na svaki udah i izdah.

Pravilno disanje može značajno poboljšati vaše zdravlje, a kad to postane navika, moći ćete se osjećati opuštenije i ispunjenije energijom tijekom cijelog dana. Povećajte koristi od pravilnog disanja kombinirajući ga s redovitom fizičkom aktivnošću i zdravom prehranom. Cilj je osjetiti ravnotežu tijela i uma, a time i dugotrajno zdravlje.

Pravilno disanje ima mnoge koristi za zdravlje, uključujući:

 • Smanjenje stresa: Pravilno disanje pomaže smanjiti stres, jer jača nervni sustav i pomaže u smirivanju misli.
 • Povećava energiju: Pravilno disanje može povećati energiju, jer opskrbljuje tijelo kisikom, što pomaže u povećanju snage i izdržljivosti.
 • Jača imunološki sustav: Dobro disanje pomaže u jačanju imunološkog sustava, što nas čini otpornijima na bolesti i infekcije.
 • Poboljšava kvalitetu sna: Pravilno disanje može pomoći u poboljšanju kvalitete sna, što je ključno za zdrav život.
 • Pomaže u kontroli težine: Pravilno disanje može pomoći u kontroli težine, što je zbog toga što aktivira metabolizam i pomaže u izgaranju kalorija.

Za vježbu pravilnog disanja, možete koristiti tehnike kao što su dijafragmalno disanje, koja se sastoji u udisanju kroz nos i izdisanju kroz usta. Osim toga, treniranje uma i tijela kroz yoga ili meditaciju također može pomoći u jačanju pravilnog disanja. U konačnici, pravilno disanje je ključno za održavanje dobrog zdravlja. Redovito prakticirajte pravilno disanje, u kombinaciji s redovitom tjelovježbom i zdravom prehranom, kako bi osjetili ravnotežu tijela i uma i dugotrajno zdravlje.

Pravilno disanje je izuzetno važno za zdravlje i dobrobit. Ono može pomoći u smanjivanju stresa, povećanju energije, jačanju imunološkog sustava, poboljšanju kvalitete sna, kontroli težine i mnogih drugih koristi za zdravlje. Osim toga, pravilno disanje može pomoći u jačanju ravnoteže tijela i uma, što može dovesti do dugotrajnog zdravlja i dobrobiti. Zato je izuzetno važno da pravilno disanje bude dio svakodnevne rutine.

Pored gore navedenih koristi, pravilno disanje također može imati sljedeće koristi:

 • Smanjuje bolove: Pravilno disanje može smanjivati bolove, jer pomaže u rasterećivanju napetosti u tijelu i jačanju mišića.
 • Povećava kapacitet pluća: Pravilno disanje može povećati kapacitet pluća, što znači da možemo disati učinkovitije i bez napora.
 • Pomaže u kontroli raspoloženja: Pravilno disanje može pomoći u kontroli raspoloženja, jer pomaže u ravnoteži hormona stresa i tako pomaže u jačanju dobrog raspoloženja.
 • Poboljšava koncentraciju: Pravilno disanje može pomoći u poboljšanju koncentracije, jer pomaže u učinkovitijem opskrbljivanju mozga kisikom i hranjivim tvarima.
 • Ukratko, pravilno disanje ima mnoge koristi za zdravlje i dobrobit, te se preporučuje da bude dio svakodnevne rutine. Redovitom praksom možete osjetiti njegove koristi i jačati zdravlje i dobrobit.

Nekoliko stvari može narušavati zdravlje i dovesti do zdravstvenih problema. Među njima su:

Loša prehrana: Prehrana bogata masnoćama, solju i šećerom može dovesti do povećanja tjelesne mase, krvnog tlaka i šećera u krvi, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

Nedovoljna tjelesna aktivnost: Sjedilački način života i nedovoljna tjelesna aktivnost mogu dovesti do debljanja, što može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

Stres: Prekomjerno stresno okruženje može uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući i depresiju, anksioznost, kronični umor i povećane rizike od raznih bolesti, poput srčanih bolesti.

Loš san: Nedovoljna kvaliteta sna može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući i povećanje rizika od šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti, depresije i anksioznosti.

Pušenje i zlouporaba alkohola: Pušenje i zlouporaba alkohola mogu dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući i kardiovaskularne bolesti, rak, bolesti jetre i mnogo toga drugog.

Ukratko, loša prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, stres, loš san i pušenje i zlouporaba alkohola su neki od najčešćih čimbenika koji narušavaju zdravlje i dobrobit. Zato je važno brinuti o svom zdravlju i raditi na jačanju zdrave navike.

Loša prehrana može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Neki od njih uključuju:

Debljanje: Prehrana bogata masnoćama, solju i šećerom može dovesti do povećanja tjelesne mase, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

Visok krvni tlak: Loša prehrana može dovesti do povećanja krvnog tlaka, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Šećerna bolest: Loša prehrana može dovesti do povećanja šećera u krvi i rizika od šećerne bolesti tipa 2.

Bolesti jetre: Loša prehrana može dovesti do problema sa žučnom kesom i jetrom, uključujući i masnoću jetre i cirozu.

Bolesti srca: Loša prehrana može dovesti do povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i srčani udar i moždani udar.

Ukratko, loša prehrana može imati ozbiljne zdravstvene posljedice i dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Zato je važno brinuti o svom zdravlju i birati zdrave namirnice koje će nam pomoći da održimo dobro zdravlje.

Još nekoliko stvari koje možemo spomenuti kada govorimo o štetnom utjecaju loše prehrane na zdravlje su:

 • Povećanje rizika od raka: Loša prehrana bogata masnoćama, šećerima i solju može povećati rizik od raznih vrsta raka, uključujući i rak debelog crijeva, rak želuca i rak dojke.
 • Povećanje rizika od bolesti bubrega: Loša prehrana može dovesti do povećanja rizika od bolesti bubrega, uključujući i kroničnu bolest bubrega.
 • Slab imunološki sustav: Loša prehrana može uzrokovati probleme sa imunološkim sustavom i smanjiti njegovu sposobnost da štiti tijelo od infekcija i drugih zdravstvenih problema.
 • Problemi sa želucem i crijevima: Loša prehrana može dovesti do problema sa želucem i crijevima, uključujući i probavne probleme, kao što su zatvor i proljev.
 • Povećanje rizika od depresije i anksioznosti: Loša prehrana može negativno utjecati na mentalno zdravlje i povećati rizik od depresije i anksioznosti.

Ukratko, loša prehrana može imati mnoge negativne učinke na zdravlje, stoga je važno jesti zdrave, uravnotežene obroke kako bismo zaštitili svoje zdravlje i održali dobro funkcioniranje tijela.

Izvor: moj-magazin.com

Share This Article