Namjernice koje mogu da utiču na probavu

Zdrava probava je važan faktor za naše opšte zdravlje i dobrostanje. Postoje mnoge namirnice koje mogu uticati na našu probavu, bilo pozitivno ili negativno. Ovde su neke od namirnica koje mogu pomoći da vaša probava bude optimalna:

Voće i povrće: Ovi su izvori hranljivih materija i vlakana, što je važno za zdravu probavu. Povrće i voće su takođe bogati antioksidansima i drugim hranljivim materijama koje pomažu u održavanju zdravlja crijeva.

  • Nemasno meso: Meso je izvor proteina, što je važno za održavanje mišićne mase. Birajte nemasno meso kao što su pileće ili pureće meso, jer su manje masna i lakše probavljiva.
  • Jaja: Jaja su izvrsni izvor proteina i drugih hranljivih materija. Ona su takođe bogata lecitinom, što pomaže u održavanju zdravlja crijeva.
  • Fermentisani proizvodi: Fermentisani proizvodi kao što su kefir, kimči i kiseli kupus sadrže probiotike, što su dobri bakterije za crijeva. Oni pomažu u održavanju zdravog balansa bakterija u crijevima i podržavaju zdravu probavu.
  • Orasi i semenke: Orasi i semenke su bogati vlaknima i drugim hranljivim materijama koje pomažu u regulisanju probave. Oni su takođe izvori zdravih masnoća koje su važne za zdravlje crijeva.

S druge strane, postoje i namirnice koje mogu negativno uticati na probavu. Evo nekih namirnica koje treba izbjegavati ili ih konzumirati u ograničenim količinama: Masnoće i brza hrana: Masna hrana i brza hrana su teško probavljive i mogu uzrokovati nadutost i tegobe u trbuhu. Oni takođe mogu negativno uticati na zdravlje crijeva.

Izvor: moj-magazin.com