NAMIRNICE KOJE ŽENE POSLIJE 50. GODINE NE TREBA DA UNOSE: Poštujte tri pravila i budite vitke u zrelim godinama

Stručnjaci su otkrili da se apetit mijenja s godinama, ali i metabolizam usporava. Poslije pedesete godine mišićna masa opada, a unošenje male količine hranjivih namirnica, fizička neaktivnost i menopauza, mogu dodatno da ubrzaju ovaj proces. Da biste smršali ako ste ušli u šestu deceniju, nutricionistkinja Blanka Karsija savjetuju da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća. Prije svega, ona je predložila da pijete više vode, jer na taj način ne samo da mršavite, nego i smanjujete faktore rizika za dijabetes tipa 2. Takođe, nutricionistkinja savjetuju da se smanji, ili potpuno izbaci prerađena hrana, a posebno čips, peciva i sladoled.

“Većini ovih proizvoda nedostaju kvalitetni sastojci i hranljivi sastojci. Ove namirnice su bogate rafinisanim ugljenim hidratima, bojama i šećerom i dovode do povećanja tjelesne težine i neravnoteže hranljivih materija u tijelu“, objasnila je nutricionistkinja i podsetila na važnost proteina i činjenicu da oni nisu samo životinjskog porijekla. Blanka savjetuje da je jede sočivo, pasulj, pečurke i hljeb od celog zrna.

“Uključivanje proizvoda od cijelog zrna pšenice u svoju ishranu obezbijediće vam složene ugljene hidrate i vlakna koja će vam pomoći da produžite osjećaj sitosti“, zaključila je ona, a koje izvore proteina je neophodno unositi u organizam i dok postimo za naš portal ispričala je nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga

“Biljni izvori proteina su mahunarke, kao što s pasulj, grašak, sočivo i soja, ali i semenke i jezgrasto voće. Ipak važno je imati na umu da ove namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline pa je potrebno kombinovati više namirnica”, rekla je i otkrila koje kombinacije su dobrodošle u ishrani:

-Žitarice i mahunarke

-Crni pasulj i pirinač

-Orasi i grašak

-Sočivo i badem

-Hljeb od speltinog brašna i puter od kikirikija

izvor:haber