Najbolji načini za sprječavanje migrene

Migrena je vrlo česta bolest koja može učiniti život neugodnim. Međutim, postoje neke mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjila učestalost ili intenzitet migrenskih napada.

Pratite redovitu rutinu: Držite se redovitog režima spavanja i prehrane, kako bi se izbjeglo preveliko umorenost ili poremećaj u ravnoteži elektrolita u organizmu, što može uzrokovati migrenu.

Održavajte zdrav stil života: Redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana, izbjegavanje pušenja i ograničavanje unosa alkohola smanjuju rizik od migrene.

Upravljanje stresom: Stres može izazvati migrenu, stoga je važno naći načine da se suočava sa stresom, kao što su meditacija, jogaterapija i relaksacijske tehnike.

Pronađite trigger (uzrok) migrene: Različiti čimbenici, poput hrane, svjetla, zvukova ili promjene temperature, mogu izazvati migrenu. Ako ih se prepozna, moguće ih je izbjeći.

Liječenje lijekovima: Postoje lijekovi koji se mogu koristiti za smanjivanje intenziteta ili trajanja migrene, kao što su triptani, kortikosteroidi i lijekovi protiv bolova. Potrebno ih je uzimati prema uputama liječnika. Ukupno, kombinacija različitih mjera može biti učinkovita u sprječavanju migrene. Važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se utvrdio najbolji pristup prevenciji migrene.

Migrena je vrsta glavobolje koja se karakterizira jakom i pulsirajućom bolju u jednom dijelu glave. Moguće je da su prisutni i drugi simptomi poput mučnine, povraćanja, osjetljivosti na svjetlo i zvuk. Kako bi se smanjila učestalost ili intenzitet migrenskih napada, potrebno je pratiti redovitu rutinu, voditi zdrav stil života, upravljati stresom, pronaći uzrok migrene i, ako je potrebno, koristiti lijekove.

Redoviti režim spavanja i prehrane igra važnu ulogu u prevenciji migrene. Prekomjerno umorenost ili poremećaj u ravnoteži elektrolita u organizmu može uzrokovati migrenu, stoga je važno držati se redovite rutine. Tjelovježba, uravnotežena prehrana, izbjegavanje pušenja i ograničavanje unosa alkohola također su važni za zdrav stil života i prevenciju migrene. Stres može izazvati migrenu, stoga je važno naći načine za suočavanje sa stresom. Meditacija, jogaterapija i relaksacijske tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa i prevenciji migrene.

Različiti čimbenici, poput hrane, svjetla, zvukova ili promjene temperature, mogu izazvati migrenu. Ako se prepozna uzrok migrene, moguće ga je izbjeći

Lijekovi, poput triptana, kortikosteroida i lijekova protiv bolova, mogu smanjiti intenzitet ili trajanje migrene. Važno je uzimati ih prema uputama liječnika i konzultirati se sa stručnjakom kako bi se utvrdio najbolji pristup.

Ukupno, kombinacija navedenih mjera može biti učinkovita u sprječavanju migrene. No, svaki slučaj migrene je specifičan, stoga je važno konzultirati se sa stručnjakom kako bi se pronašao najbolji pristup prevenciji. Učinkovita prevencija migrene može značajno poboljšati kvalitetu života osobe koja je pogođena ovom bolesti.

Migrena je jedan od najčešćih oblika glavobolje koji može izazvati jaku, pulsirajuću bol u jednom dijelu glave, kao i druge simptome poput mučnine, povraćanja, osjetljivosti na svjetlo i zvuk. Kako bi se sprječavale migrene, potrebno je pratiti redovitu rutinu, voditi zdrav stil života, upravljati stresom i, ako je potrebno, koristiti lijekove.

Redovita rutina i zdrav stil života su ključni za prevenciju migrene. Redoviti režim spavanja i prehrane igraju važnu ulogu u održavanju zdrave ravnoteže tijela i živčanog sustava, koji su povezani sa migrenama. Tjelovježba i uravnotežena prehrana također su važni za zdravlje i ravnotežu organizma. Ograničavanje unosa alkohola i pušenje su također važne prevencijske mjere.

Stres može izazvati migrenu, stoga je važno pronaći učinkovite načine suočavanja sa stresom. Meditacija, jogaterapija, relaksacijske tehnike i druge tehnike za suočavanje sa stresom mogu pomoći u smanjenju stresa i prevenciji migrene.

Različiti čimbenici, kao što su hranjenje, svjetlost, zvukovi i promjene temperature, mogu izazvati migrenu. Ako se identificira uzrok migrene, on se može izbjeći ili smanjiti njegov utjecaj.

Lijekovi, poput triptana, kortikosteroida i lijekova protiv bolova, mogu smanjiti intenzitet ili trajanje migrene. No, važno je konzultirati se sa stručnjakom prije uzimanja bilo kojeg lijeka i slijediti upute liječnika.

Sve u svemu, kombinacija redovite rutine, zdravog stila života, suočavanja sa stresom i, ako je potrebno, liječenja lijekovima može pomoći u prevenciji migrene. Svaki slučaj migrene je specifičan, stoga je važno konzultirati se sa stručnjakom kako bi se pronašao najbolji pristup prevenciji. Efektivna prevencija migrene može

Prevencija migrene uključuje sljedeće korake

  • Održavanje redovite rutine uključujući redovit režim spavanja i prehrane, tjelovježbu i ograničavanje unosa štetnih tvari poput alkohola i pušenje.
  • Suočavanje sa stresom putem tehnika kao što su meditacija, jogaterapija, relaksacijske tehnike.
  • Identifikacija i izbjegavanje čimbenika koji izazivaju migrenu, poput hranjenja, svjetlosti, zvukova, i promjena temperature.
  • Konzultiranje stručnjaka i eventualno uzimanje odgovarajućih lijekova poput triptana, kortikosteroida i lijekova protiv bolova, te poštivanje uputa liječnika.

Ukupno, kombinacija ovih koraka, te individualizirani pristup uz stručnu pomoć, može pomoći u prevenciji migrene. Važno je kontinuirano praćenje i prilagođavanje prevencijskih mjera prema potrebama i stanju pojedinca.

Drugo je ispitivanje procijenjivalo učinak proizvoda s majčinskim vratićem i đumbirom kod rane primjene pri srednjejakim glavoboljama. Druga skupina primjenjivala je placebo. Svi sudionici su imali 2-6 migrena mjesečno, u zadnja tri mjeseca. Tijekom mjesec dana, 60 sudionika je liječilo 208 napada migrene. Njih 45 je kod 163 migrene primjenilo majčinski vratić/đumbir, a njih 57 placebo. Nakon dva sata kod 32% terapijske skupine bol je nestala, a kod placebo skupine kod 16%. Nakon istog razdoblja, također je zamijećen značajno bolji rezultat terapijske skupine kod jačine prisutne boli10. Slično ispitivanje dokazalo je djelotvornost iste biljne kombinacije u ranoj primjeni kod srednje jake migrene. Primjenio se OTC proizvod GelStat Migraine. Dva sata nakon primjene, kod 48% sudionika bol je nestala, a 34% njih je imalo srednje jaku bol. Nije bilo zabilježeno nastajanje nuspojava, a 59% sudionika bilo je zadovoljno njegovim učinkom.11

Vitex agnus castus, Verbenaceae, konopljika – razgranati grm ili manje stablo koje raste na pjeskovitim morskim i riječnim obalama. Prirodno stanište joj je istočno Sredozemlje, ali raste na cijelom Sredozemlju, pa i kod nas. Često se sadi u parkovima zbog lijepog izgleda. Jedna je od najstarijih biljaka – preživjela je ledeno doba. Kao ljekovitu biljku koristili su je već u Grčkoj i Rimu, a u srednjem se vijeku sadila u samostanima, jer se vjerovalo da smanjuje spolni nagon kod muškaraca (odatle joj naziv redovnički papar). Aktivne sastavnice su iridoidni glikozidi: aukubin i agnuzid te lipofilni flavonoidi: kasticin, te eterično ulje koje se sastoji od monoterpena i seskviterpena. Pripisuje joj se djelovanje na hormone i na hipofizu, sprječava izlučivanje FSH, a pospješuje stvaranje luteinizirajućeg hormona i prolaktina. Koristi se za normaliziranje menstrualnog ciklusa. Njena je upotreba indicirana kod onih glavobolja koje su izazvane hormonskim poremećajima.

Ispitivana je njena djelotvornost kod glavobolja u PMS-u, s obzirom da se pri približavanju ciklusa glvobolje često pogoršavaju. Procijenjivao se učinak na migrene kod redovne primjene konopljike za otklanjanje PMS-a. Sudionice ispitivanja uzimale su konopljiku tijekom 3 mjeseca. Procijenjivala se djelotvornost i na PMS i na migrene. Od 107 sudionica, 100 ih je završilo ispitivanje. Njih 66 zabilježilo je dramataično smanjenje simptoma PMS-a, 26 srednje smanjenje, a kod njih 8 nije bilo učinka. Migrene su se smanjile za 50% ili više, kod 42% sudionica, bez značajnijih nusdjelovanja.12

Riboflavin (vitamin B2) – pomaže u radu živčanih stanica, pa visoke doze ublažuju gubitak energije u moždanim stanicama tijekom napada migrene. Nekoliko ispitivanja pokazalo je da riboflavin može prevenirati nastanak migrene. Pretpostavka je da on potiče metabolizam kisika u mitohondrijima, te na taj način poboljšava simptome glavobolje. Ispitivanje je dokazalo da redovna primjena riboflavina rezultira smanjenim nastancima i frekvencijama migrene.13 Kod 60% sudionika broj glavobolja je smanjen za pola, u usporedbi s placebom. Drugo slično ispitivanje rezultiralo smanjenjem primjene lijekova kod akutnih migrena za jednu trećinu.14 Važno je također za naglasiti da riboflavin ima izrazito visok indeks sigurnosti te da se jako dobro podnosi.

Izvor: moj-magazin.com