Najbolji načini za podršku funkcije štitnjače

8 Min Read

Funkcija štitnjače igra ključnu ulogu u regulaciji metaboličkih procesa u našem tijelu. Neadekvatna funkcija štitnjače može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, stoga je važno da se štitnjača pravilno podržava.

Neki od najboljih načina za podršku funkcije štitnjače su:

Pravilna prehrana: Redovita konzumacija hrane bogate jodom i esencijalnim masnim kiselinama kao što su losos, morski plodovi, jaja i orasi pomaže u održavanju zdrave funkcije štitnjače. Također, izbjegavanje prehrane bogate štetnim zasićenim masnoćama i transmasnoćama koristan je za funkciju štitnjače.

Redovito tjelesno aktivnost: Fizička aktivnost pomaže u jačanju funkcije štitnjače, što može pomoći u smanjenju simptoma poput umora i tjeskobe.

Učinkovito stresno upravljanje: Stres negativno utječe na funkciju štitnjače, stoga je važno da se usredotočimo na učinkovito stresno upravljanje, koje uključuje tehnike kao što su meditacija, joga, disanje i fizičke aktivnosti.

Izbjegavanje izloženosti štetnim tvarima: Štetne tvari poput nekih kemikalija, pesticida i drugih otrovnih tvari mogu negativno utjecati na funkciju štitnjače, stoga je važno izbjegavati ih ili smanjiti njihovu izloženost.

Redoviti pregledi kod stručnjaka: Redoviti pregledi kod endokrinologa pomažu u ranom otkrivanju problema sa štitnjačom i uključivanju adekvatne terapije.

Uključivanjem ovih načina u svakodnevne aktivnosti i zdrave navike, možemo podržati funkciju štitnjače i spriječiti buduće zdravstvene probleme. Međutim, u slučaju bilo kakvih problema sa štitnjačom, Dodatno, tijelo potrebuje pravilnu ravnotežu hormona štitnjače da bi funkcioniralo ispravno. Stoga, u slučaju problema s funkcijom štitnjače, liječenje može uključivati uzimanje hormona štitnjače kako bi se osigurala adekvatna razina u tijelu.

Još jedan način za podršku funkcije štitnjače je uključivanje zdrave probave. Zdrava probava pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i minerala, uključujući i jod, potreban za funkciju štitnjače. Ako probavni sustav ne funkcionira ispravno, tijelo neće biti u stanju iskoristiti hranjive tvari koje unosimo hranom ili lijekovima.

Također, zdrave spavačke navike su važne za funkciju štitnjače. Dobar san omogućuje tijelu da se oporavi i obnovi, što je ključno za funkciju štitnjače i druge vitalne funkcije tijela

Zdrave navike konzumiranja alkohola i pušenja također su važne za funkciju štitnjače. Alkohol i pušenje mogu negativno utjecati na funkciju štitnjače, stoga ih je najbolje izbjegavati. Uz sve to, redovite konzultacije s nutricionistom ili stručnjakom za prehranu pomažu u formiranju zdrave prehrane i plana prehrane koji će podržavati funkciju štitnjače.

U konačnici, kombinacija pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, učinkovitog stresnog upravljanja, izbjegavanja štetnih tvari i zdrave probave te spavačke navike, te redovitih pregleda kod stručnjaka, pomaže u održavanju zdrave funkcije štitnjače i sprečavanju budućih zdravstvenih problema.

Primjena sintetskih hormona u liječenju poremećaja štitnjače započinje 1949 g. kada je laboratorijskim postupcima sintetiziran hormon levotiroksin (T4). Iako su se kroz naredna dva desetljeća u značajnoj mjeri koristili životinjski hormoni štitnjače (krava, ovca, svinja) dobiveni isušivanjem (dehidracijom) štitnjače (u primjeni su još od kraja 19 stoljeća), danas su sintetički hormoni najrasprostranjeniji oblik liječenja smanjene funkcije štitnjače, bez obzira na njen uzrok. To se prvenstveno odnosi na hormon levotiroksin (T4) koji se svojim manjim dijelom (oko 10%) različitim metaboličkim procesima pretvara u hormon trijodtironin (T3), koji također ostvaruje glavno metaboličko djelovanje učinkom na sve organe. Ova pretvorba (konverzija) može ponekad biti neadekvatna, čime se stvara veća količina djelomično neaktivnog oblika hormona T3, tzv. obrnutog (reverznog) T3. Također, pretvorba T4 u T3 je pod utjecajem niza drugih čimbenika i stanja (poremećena funkcija crijeva i jetre, psihički stres i neadekvatno lučenje hormona kortizola, povišena razina hormona estrogena, poremećena prehrana i ekstremne dijete s manjkom unosa cinka i selena itd.)

Stoga je ponekad u liječenju hipotireoze potrebno uz primjenu T4, primijeniti i T3. Danas na raspolaganju imamo nekoliko vrsta sintetskih farmaceutskih preparata koji sadrže samo jednu djelatnu tvar (npr. čisti T4 ili čisti T3) ili kombinaciju dvije djelatne tvari (T4 i T3). Pri liječenju s hormonima štitnjače, bitno je naglasiti kako svakom bolesniku treba pristupiti strogo individualno i kreirati zasebni plan liječenja, budući da je svaka osoba jedinstvena u svom genetskom, farmakološkom, biokemijskom, nutritivnom te svakom drugom pogledu. Odluka o primjeni hormona štitnjače (kada? koji preparat? u kojoj dozi? koliko dugo?) temelji se na pažljivoj procjeni liječnika specijaliste, uzevši pritom u obzir specifične potrebe svakog pojedinačnog bolesnika i prirodu njegove bolesti.

Zdravi ljudi privilegirani su zaboraviti da naše postojanje ovisi o kaskadi preciznih staničnih interakcija. Kada ste bolesni, životni čin je više gluma nego život, a biti bolestan na ovaj način znači imati neugodan osjećaj da se lažno predstavljate.

”OSJEĆAM SE KAO DA ŽIVIM U TIJELU KOJE NIJE MOJE”

Frustrirajuće je imati toliko dobrih dana, a onda se odjednom probuditi i osjećati se poput ljudskog ekvivalenta lijenosti, a na izlazak iz kreveta gledati kao na svojevrsno samokažnjavanje.

Osjećati se umorno… Ne, osjećati se toliko umorno da trebate novu riječ za ”umorno”… Biti iscrpljen, potpuno iscjeđen i izdubljen, kao da mozak i tijelo blijede zarobljeni u vrtlogu kakofonije uma, no riječi još uvijek nisu dovoljno opisne da bi prenijele potpuni doživljaj. Ponekad na sve to dolazi još i bonus…

Tužni ste? Boli vas glava? Ljuti ste na sve? Osjećate se kao da bi mogli danima plakati? Pitate se da li ste depresivni? Gubite li zdrav razum?
Nazovimo to “crnom rupom”. Živjeti u “crnoj rupi”, zapravo je pravo umijeće življenja gdje sve što znate o sebi nestaje i morate graditi drugačiji život.

Štitnjača je malena žlijezda u obliku leptira, smještena u sredini donjeg dijela vrata, otprilike ispod grkljana. No iako sićušna, štitna žlijezda nevjerojatno utječe na ljudsku fiziologiju. Dok je sve u redu, štitnjača se lijepo odmara iznad naše ključne kosti, ali kada stvari krenu nizbrdo, može uništiti svaku stanicu našeg tijela, od naše tjelesne težine do mentalnog zdravlja.

KAKO TO DA MNOGE ŽENE ŽELE DIJAGNOZU?

Procjenjuje se da otprilike 60% osoba s poremećajem štitnjače niti nezna da ga ima, jer njegovi nejasni simptomi (umor, promjene tjelesne težine, depresija, anksioznost, menstrualne nepravilnosti kod žena i sporije razmišljanje) tako usko oponašaju druge poremećaje ili akumulirani stres da ga liječnici i pacijenti često rutinski isključuju.

Ironično je da ti isti dvosmisleni simptomi ponekad navode žene sa zdravom štitnjačom da vjeruju kako imaju problem. Mnoge od njih bore se da im se dijagnosticira bolest koju nemaju, a zatim se ”liječe” sintetskim hormonima koji im nisu potrebni. To zvuči nezamislivo … dok ne razmislite o motivima takvih obrazaca ponašanja.

Često ostaje divovski upitnik zašto se te žene osjećaju tako jadno?

Postoji još jedan, zadnji sloj ove složene slagalice – siva frakcija žena čije štitne žlijezde ne funkcioniraju savršeno, ali ne stvaraju komplikacije da bi im bilo potrebno liječenje. Većina njih stavlja se na lijekove, iako istraživanja neslavno pokazuju da od toga nema koristi.

Izvor: moj-magazin.com

Share This Article