MASNO ČELO, BUBULJICE, GRUBI OBRAZI: Šta nam to koža PORUČUJE? OBAVEZNO POGLEDAJTE

Kao najveći i najizloženiji organ tijela, koža nam služi kao zaštita, ali i šalje znakove o našem zdravlju i navikama.

Detaljan pogled na vašu kožu može da otkrije nekoliko važnih stvari o zdravlju i stanju organizma. Kao najveći organ tijela (i najizloženiji!), koža nam služi kao zaštita, ali i šalje znakove o našem zdravlju i navikama.

Otkrivamo vam na koja četiri stanja kože morate da obratite pažnju i kako da ih tretirati.

Masno čelo

Ako vam je čelo masnije nego inače, to znači da previše čistite kožu. Da, postoji i takvo stanje. Naime, kod većine ljudi čišćenje lica češće od jedanput dnevno može da prouzrokuje štetu na koži, zbog čega će ona proizvesti još više ulja i masti.

Bubuljice oko usana

Ako dobijate bubuljice oko usana, to znači da previše dirate lice prljavim rukama. Cijeli donji dio lica jako je podložan bakterijskim infekcijama. Razmislite o ovome kada sljedeći put naslonite bradu na dlanove, a prije nekoliko minuta ste na primjer dirali novčanice.

Grubi obrazi

Ako su vam obrazi veoma grubi, vrlo vjerovatno ste bili izloženi baš zagađenom vazduhu. Prljavi, gradski vazduh može da prouzrokuje promkene na koži, posebno na obrazima i oko njih. Svakako zaštitite lice od uticaja smoga: svakog jutra nanesite serum ispod kreme sa zaštitnim faktorom i obavezno uveče dobro očistite lice.Suha koža ispod očiju
Ako vam je koža suha ispod očiju, ne pijete dovoljno vode. Dehidratacija je razlog zašto vaša koža oko očiju postaje ekstremno suha, zategnuta i gruba. Srećom, rješenje je jako jednostavno i logično: odmah posegnite za čašom vode! Osam časa vode dnevno i odmah ćete osjetiti razliku.