MALINE KAO LIJEK: Šaka malina na dan sprečava mnoge bolesti i čuva zdravlje mozga

Malina je zeljasta biljka iz porodice ruža, a tokom mnogih vijekova cijenjena je kao ljekovita biljka.Čaj od lista maline je veoma zdrav, međutim, očaravajući okus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voća.

Zdravstvene prenosti maline:

Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, jača imunitet i štiti od upala.Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od bolesti debelog crijeva, jednjaka i prostate.

Sprečava debljanje i dijabetes

Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi te pomažu u sprečavanju pretilosti i dijabetesa.Ketoni potiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprečavaju bolesti vezane uz gojaznost.Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2.

Ljekovitost lista maline

Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa.Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka.Redovno konzumiranje čaja od listova maline tijekom trudnoće jača i tonizira maternicu, sprečava pobačaj, pomaže tijekom poroda i sprečava jako krvarenje nakon poroda.Nakon poroda ubrzava oporavak maternice i potiče stvaranje mlijeka.Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dječjih proljeva i kod očnih oboljenja.Kako ga pripremiti: Kašičicu lista maline prelijte sa šalicom vruće vode. Pijte toplo.

Ljekovito djelovanje maline:

sprečava pretilost

reguliše razinu šećera u krvi

smanjuje djelovanje slobodnih radikala

pruža zaštitu od sunca

smiruje kožne tegobe

pomaže kod ženskih bolesti

osnažuje imunitet

štiti od bolesti srca i krvnih žila

snižava visoku temperaturu

Izvor: alternativa-za-vas.com