LJUTE PAPRIČICE, najzdravija namirnica svijeta: Liječi čak 10 bolesti i čini čuda za čir na želucu!

LJUTE PAPRIČICE, najzdravija namirnica svijeta: Liječi čak 10 bolesti i čini čuda za čir na želucu!

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan deo mnogih jela i soseva.

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tera na plač. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari.

 

LJUTE PAPRIČICE, najzdravija namirnica svijeta: Liječi čak 10 bolesti i čini čuda za čir na želucu!
LJUTE PAPRIČICE, najzdravija namirnica svijeta: Liječi čak 10 bolesti i čini čuda za čir na želucu!

Većina ljudi ipak voli umereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. I nije samo to – čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.

Zašto su ljute papričice zdrave?

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

Deluju antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Sprečavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili delotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Poboljšavaju probavu: Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

“Hrane” naš imunitet: Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Sprečavaju rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje kao pravi “ubica” stanica raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno.

Podstiče mršavljenje: Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

Sprečavaju čir na želucu: Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova.

Pomažu kod dijabetesa tipa 2: Redovan unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem inzulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

Kakve vrste paprike koristiti

Ljutina paprike zavisi o njezinoj vrsti. Međutim, čak u granicama jedne vrste ljutina se može razlikovatiod papričice do papričice.

Ljutina paprike se meri prema posebnoj skali, pri čemu se koriste Scovillove jedinice:

slatka paprika = 0 jedinica

pepperoncini = 100 – 500 jedinica

pasilla = 1 000 – 1 500 jedinica

rocotillo = 1 500 – 2 500 jedinica

jalapeno = 2 500 – 5 000 jedinica

wax = 5 000 – 10 000 jedinica

vserrano = 10 000-23 000 jedinica

kajenska paprika, tabasko, guntur čili – 30 000 − 50 000 jedinica

crvena savina habanera = 360 000 − 500 000 jedinica

naga viper, infinity čili – 855 000 − 1 500 000 jedinica

Tabasco sos koji je na visokoj ceni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica. Generalno, čim je papričica (ili sos) ljuća, tim je bolja jer više lekovitog sastojka – kapsaicina – sadrži.

Jednostavan način da ljutu papriku dodate u vaš meni

Vrlo jednostavan način da dodate ljuti ukus u vaš svakodnevni meni jest da uz jelo koristite sveže ili ukiseljene ljute feferone ili gotove sosove od čilija. Možete koristiti i čili u prahu, posipajući njime jela.

Koju količinu ljute paprike unositi?

Unos ljute paprike zavisi o postotku kapsaicina koji ona sadrži – što se vidi po njenoj ljutini. Iako je ljuta paprika jako lekovita, nemojte preterati. Kao i u svemu, u konzumiranju ljutog ukusa potrebna je zlatna sredina. Ajuverda govori o tome da prekomerni unos ljutog može imati negativne posledice na zdravlje.

Obično, dovoljno je da unesete 1-2 kašičice ljute paprike dnevno.

 

 

PROČITAJTE I: Da li žene smiju da jedu nar: Evo šta radite svom organizmu ako pojedete samo 1