Lječenje urinarne infekcije

Urinarne infekcije su vrlo česte i učestale uzrok neugodnih simptoma, poput bolova pri mokrenju, čestih nagona za mokrenjem, a ponekad i temperature. Liječenje urinarne infekcije uključuje uzimanje antibiotika, koje djeluju protiv bakterija koje uzrokuju infekciju.

Antibiotici se obično propisuju na temelju rezultata brzog i preciznog testa urina, koji identificira vrstu bakterije koja uzrokuje infekciju. Liječnik će propisati odgovarajući antibiotik na temelju rezultata testa i informacija o bolesnikovoj medicinskoj povijesti, uključujući prethodne infekcije i reakcije na druge antibiotike.

Tijekom liječenja, važno je uzimati svaku dozu antibiotika točno onako kako vam je propisao liječnik i ne prestajati s uzimanjem čak i ako se osjećate bolje. Cijeli tijek liječenja treba biti dovršen kako bi se izbjeglo ponovno pojavljivanje infekcije i stvaranje otpornosti na antibiotik.

  • Osim uzimanja antibiotika, postoje i neki dodatni koraci koje možete poduzeti kako bi pomogli u liječenju infekcije i spriječili njeno ponovno pojavljivanje:
  • Pijte dovoljno vode kako bi se održavala dobra hidratacija i pomoglo u uklanjanju bakterija iz tijela.
  • Izbjegavajte pića koja sadrže alkohol i kofein, kao i proizvode koji sadrže voćne kiseline, poput soka od brusnice, koji mogu iritirati mokraćni trakt.
  • Često mokrijte kako bi se spriječilo akumuliranje bakterija u mokraćnom mjehuru.
  • Redovito čistite genitalije vodom i sapunom, pogotovo nakon svakog mokrenja i defekacije.
  • Koristite higijenske uloške i donje rublje od prirodnih materijala kako bi se spriječila iritacija kože i genitalija.
  • Liječenje urinarne infekcije obično traje oko tjedan dana, ali u nekim slučajevima može trajati.

Liječenje urinarne infekcije ovisi o uzročniku infekcije i kliničkoj slici pacijenta. Antibiotici su najčešći način liječenja urinarne infekcije i njihov izbor temelji se na rezultatima brzog testa urina i informacijama o pacijentovoj medicinskoj povijesti. Tijekom liječenja, važno je uzimati svaku dozu antibiotika prema propisima liječnika i ne prestajati s uzimanjem čak i ako se simptomi popravljaju

Osim uzimanja antibiotika, pacijenti također mogu poduzeti neke dodatne korake kako bi pomogli u liječenju i sprječavanju ponovnog pojavljivanja infekcije. Ova mjera uključuju: piti dovoljno tekućine, izbjegavati pića koja sadrže alkohol i kofein, često mokriti, redovito čistiti genitalije i koristiti higijenske uloške i donje rublje od prirodnih materijala.

Liječenje urinarne infekcije obično traje oko tjedan dana, ali u nekim slučajevima može potrajati i duže. Ako se simptomi ne poprave unutar nekoliko dana nakon početka liječenja, ili ako se pojave novi ili pogoršani simptomi, pacijent treba ponovno konzultirati svog liječnika.

U nekim slučajevima, urinarne infekcije mogu biti rezultat drugih medicinskih uvjeta, poput strukturnih abnormalnosti u mokraćnom sustavu ili problema s mjehurom, bubrezima ili crijevima. Ako se ponovno pojave infekcije ili ako se simptomi ne poprave unutar očekivanog vremenskog okvira, pacijent bi se trebao obratiti svom liječniku kako bi se utvrdili eventualni dodatni medicinski problemi.

Prevencija urinarne infekcije također igra važnu ulogu u sprječavanju ponovnog pojavljivanja bolesti. Pacijenti bi trebali izbjegavati dugotrajno sjedenje u vodenim kupkama ili bazenima, te koristiti higijenske uloške i donje rublje od prirodnih materijala. Također bi trebali redovito mijenjati higijenske proizvode i nakon svakog mokrenja operirati genitalije. Što se tiče prehrane, pacijenti bi trebali uključivati više hrane bogate probioticima, poput jogurta i kefira, kao i izbjegavati unos hrane bogate crijevnim alergenima, poput glutena.

Liječnici također preporučuju pacijentima da redovito izvode vježbe koje jačaju mišiće trbušne šupljine, poput plivanja, joga ili vježbi za Kegel, koje pomažu povećati tonus mišića i poboljšati funkciju mokraćnog sustava

U slučajevima kada pacijent ima povećani rizik od urinarne infekcije, poput pacijenata s dijabetesom ili pacijenata koji su podvrgnuti kirurškom zahvatu mokraćnog sustava, liječnici mogu propisati preventivno liječenje antibiotikom.

Ukupno, kombinacija adekvatnog liječenja i preventivnih mjera važna je za sprječavanje ponovnog pojavljivanja urinarne infekcije i održavanje dobrog zdravlja mokraćnog sustava. Važno je da pacijenti redovito konzultiraju svog liječnika i poduzmu potrebne korake kako bi se osiguralo brzo i učinkovito liječenje u slučaju infekcije.

Pacijenti s urinskom infekcijom također bi trebali voditi računa o svojoj higijeni i izbjegavati korištenje sredstava za higijenu s kemikalijama, kao što su parfemi ili sapuni s dodatnim okusima. Umjesto toga, preporučuje se korištenje neutralnih proizvoda bez dodatnih sastojaka.

Osim toga, neki pacijenti, posebice žene, mogu doći u dodir s infekcijom kroz seksualni kontakt. Korištenje kondoma i pravilna higijena genitalija također su važne za sprječavanje širenja infekcije. Uz liječenje, fizikalne terapije, kao što su ultrazvučne terapije ili električne stimulacije, također se preporučuju kao dodatna podrška u liječenju i smanjivanju bolova i nelagode.

Za pacijente koji redovito pate od urinskih infekcija, liječnici također mogu preporučiti mijenjanje životnog stila i uključivanje redovitog unosa tekućine, kao i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja. Ako pacijent ima problema s mokrenjem, liječnici mogu preporučiti i fizioterapiju za jačanje mišića mokraćnog mjehura i povećanje funkcije mokraćnog sustava.

Ukupno, urinarne infekcije se često javljaju, ali se lako liječe i sprječavaju s pravilnom dijagnozom, liječenjem i preventivnim mjerama. Važno je da pacijenti slijede preporuke svog liječnika i kontinuirano prate svoje zdravlje kako bi se osiguralo da ne dođe do ponovne infekcije ili ozbiljnijih komplikacija.

Pacijenti koji pate od urinarne infekcije trebaju paziti na svoj unos tekućine i redovito piti čistu vodu kako bi se osiguralo da tijelo dobiva dovoljno tekućine za ispiranje bakterija iz mokraćnog sustava. Neki pacijenti mogu također koristiti pripravke na biljnoj bazi koji jačaju imunološki sustav i sprječavaju nastanak infekcija.

Liječnici često preporučuju pacijentima da koriste antibiotike u kombinaciji s analgetikima i anti-upalnim lijekovima kako bi se smanjila bol i ubrzalo ozdravljenje.

Osim toga, preporučuje se da pacijenti koriste udobne donje rublje od prirodnih materijala i da redovito mijenjaju ga kako bi se smanjilo riziko od infekcije. Redovito pranje genitalija također može pomoći u sprečavanju infekcija.

Ako pacijenti redovito pate od urinskih infekcija, liječnici mogu preporučiti promjenu prehrane i izbjegavanje namirnica koje mogu iritirati mokraćni sustav, kao što su alkohol, kofein i začini. Osim toga, preporučuje se da se izbjegava dugotrajno sjedenje i držanje mokraće, kako bi se osiguralo da mokraćni sustav funkcionira učinkovito.

Podjela urinarnih infekcija

Ponavljajuće urinarne infekcije su infekcije urinarnog trakta koje ne odgovaraju na terapiju i/ili se nakon terapije ponovno vraćaju, usprkos ciljanoj i pogođenoj antimikrobnoj terapiji. Nekomplicirane ponavljajuće urinarne infekcije se javljaju kod zdravih osoba bez strukturalnih i funkcionalnih abnormalnosti mokraćnog sustava.Mokraćni sustav možemo podijeliti na gornji mokraćni sustav kojeg čine bubrezi koji stvaraju urin te ureteri, mokraćovodi preko kojih urin dolazi do mokraćnog mjehura, te donji mokraćni sustav kojeg čine mokraćni mjehur u kojem se pohranjuje mokraća te uretra, mokraćna cijev kroz koju urin izlazi van iz tijela.

Ova podjela je bitna jer infekcije gornjeg urinarnog trakta se smatraju kompliciranim infekcijama te često zahtijevaju hospitalizaciju odnosno bolničko liječenje. Urinarne infekcije pogađaju oba spola u bilo kojoj dobi no pretežito se javljaju kod žena. Prema nekim istraživanjima urinarne infekcije pogađaju jednu od pet odraslih žena.

Izvor: moj-magazin.com