KVRŽICA VAM JE NARASLA ISPOD PAZUHA: Da li ste je primijetili, saznajte DA LI JE OPASNA

Kvržica ispod pazuha obično znači da imate povećani limfni čvor.

Ako ste je primijetili, ne paničarite. Vaši limfni čvorovi su dijelovi limfnog sistema i bore se protiv bakterija i infekcija. U većini slučajeva kvržica ne predstavlja razlog za brigu i nestane sama od sebe za nekoliko dana. Ipak, ako se pojavi uz druge;simptome, može biti zloćudna.

Ovo su mogući uzroci:

NATEČENI LIMFNI ČVOR

Limfni čvorovi u pazuhu mogu nateknuti ili seupaliti kad se bore protiv kancerogene stanice tumora ili jednostavne klice. Ove vrste kvržice su obično mekane na dodir i nalaze se pod kožom. Infekcija ruku ili prsa može dovesti do povećanja limfnih čvorova. To može dogoditi zbog infekcija koje zahvaćaju cijeli organizam kao što su herpes, lupus, AIDS i mononukleoza.

Liječenje: Poseban tretman ovakve kvržice nije potreban. Ona nestane sama od sebe. Možete isprobati neke lijekove protiv bolova i tople obloge da ograničite nelagodu. Ako je uzrok naticanja bakterijska infekcija, možete uzeti antibiotike.

Imate li ispod pazuha kvržicu koja boli na dodir? Bolna kvržica kod žena i muškaraca u tinejdžerskim godinama može biti simptom upale znojnih žlijezda.Upala se može proširiti na područje prepona,prenosi Novi

Liječenje: Bol se ublažava, a kvržica liječi pomoću antibiotika. S obzirom na to da je infekcija žlijezda znojnica češća kod muškaraca, propisuje se anti-androgen kako bi se smanjio utjecaj muških spolnih hormona kao što je testosteron na koži.Ostali lijekovi uključuju imunomodulatorne tretmane.Redovito brijanje ponekad uzrokuje urastanje dlačica, one mogu izgledati kao kvržice.One također nisu štetne.

Liječenje: Budite pažljivi dok brijete pazuh. Koristite čisti žilet za zadatak i stavite tople vode na pazuh prije nego započnete brijanje područja. Preporučljivo je izbjegavati brijanje dok kvržica ne nestane.