Kako učinkovito boriti se protiv raznih alergija

Borba protiv alergija zahtijeva integrirani pristup uključujući prevenciju, liječenje i pravilnu dijagnozu. Kako bi se učinkovito suočilo s alergijama, potrebno je prvo prepoznati uzročnike alergije i izbjegavati kontakt s njima.

To uključuje praćenje vremenskih uvjeta i izbjegavanje cvjetanja biljaka ili prašine.

Drugi korak u borbi protiv alergija je pravilna prehrana koja bi trebala uključivati hranu bogatu antioksidansima i antihistaminicima. Također, redovito vježbanje može pomoći u smanjivanju simptoma alergije. Liječenje alergija uključuje upotrebu antihistaminika, kortikosteroida ili specifične imunoterapije. Važno je da se liječenje prilagodi pojedinačnom slučaju i da se konzultira stručnjak za medicinsku pomoć.

Na kraju, redoviti pregledi kod alergologa pomažu u praćenju stanja i prilagodbi tretmana u slučaju promjene simptoma ili pojave novih.

Jedna od najčešćih alergijskih tegoba koje se javljaju u proljeće je alergijski rinitis, čija se učestalost kreće od 1,4 do 39,7 posto u različitim zapadnim zemljama. Primjerice, navodi se kako je učestalost alergijskog rinitisa porasla za 4 puta u Engleskoj u posljednjih 30 godina. Evo pregleda najpopularnijih dodataka prehrani za borbu protiv alergije. Kozlinac (Astragalus membranaceus) Astragalus se koristi već stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini za opći boljitak organizma i kao izuzetno snažno sredstvo za jačanje tijela. Astragalus pomaže protiv štetnih utjecaja iz okoliša tako što stimulira proizvodnju i cirkulaciju imunoloških T-stanica koje predstavljaju jednu od ključnih linija obrane organizma od bolesti.

Kod pojave simptoma alergije u istraživanjima se korisnom pokazala ljekovita biljka Astragalus membranaceus, posebice kod simptoma sezonskog alergijskog rinitisa. Ulje crnog kima Ulje crnog kima (Nigella sativa) je prirodni pripravak koji se koristi za prevenciju i ublažavanje alergijskih reakcija jer utječe na razinu histamina. Istraživanja su pokazala kako posebno povoljno djeluje kod simptoma astme i alergijskog rinitisa. Štoviše, neke studije ukazuju da za pripravcima crnog kima treba posegnuti kod alergijskog rinitisa, posebice u osoba kod kojih treba izbjeći davanje lijekova protiv alergije. Prah zelenog ječma Tijekom posljednjih 20 godina, tim znanstvenika na čelu s dr. Yoshihide Hagiwarom, proveo je brojna istraživanja kojima su ukazali na iznimnu antioksidativnu i detoksikacijsku moć zelenog ječma. Sok zelenog ječma sadrži obilje klorofila, antioksidansa, enzima i brojnih fitokemikalija, supstancija koje igraju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i detoksikaciji određenih kemijskih spojeva, poput pesticida i konzervansa.

Ukupno, učinkovita borba protiv alergija zahtijeva kombinaciju preventivnih mjera, pravilne prehrane, liječenja i stručne medicinske pomoći. Važno je stalno pratiti i prilagođavati tretman kako bi se smanjili simptomi i osigurala kvalitetniji život bez alergija.

Borba protiv alergija zahtijeva pažljiv pristup kako bi se smanjili simptomi i osiguralo kvalitetniji život bez alergije. Ovo obuhvaća nekoliko ključnih koraka, uključujući prevenciju, liječenje, pravilnu dijagnozu i stalno praćenje stanja.

Prevencija je prvi i ključni korak u borbi protiv alergija. To uključuje izbjegavanje kontakta s uzročnicima alergije, poput biljnih peludi, prašine i životinjske dlake. Također, važno je pratiti vremenske uvjete, poput cvjetanja biljaka, i izbjegavati ih u mjeri u kojoj je to moguće. Drugi korak u borbi protiv alergija je pravilna prehrana. Potrebno je unositi hranu bogatu antioksidansima i antihistaminicima kako bi se smanjili simptomi alergije. Također, redovito vježbanje može pomoći u smanjivanju napetosti i povećanju protoka krvi, što također može smanjiti simptome alergije.

Liječenje alergija uključuje upotrebu antihistaminika, kortikosteroida ili specifične imunoterapije. Važno je konzultirati stručnjaka za medicinsku pomoć kako bi se prilagodilo liječenje pojedinačnom slučaju, te se izbjeglo neželjeno ili štetno djelovanje. Na kraju, redoviti pregledi kod alergologa su ključni za praćenje stanja i prilagodbu tretmana u slučaju promjene simptoma ili pojave novih. Alergolog će također moći provesti testove kako bi precizno dijagnosticirao i identificirao uzročnike alergije, što će omogućiti lakše prilagodbe prevenciji i liječenju.

Ukupno, borba protiv alergija zahtijeva integrirani pristup koji uključuje praćenje preventivnih mjera, pravilne prehrane, liječenje i stručne medicinske pomoći. Važno je stalno pratiti stanje i prilagoditi tretman kako bi se osigurala najbolja kvaliteta života bez alergija

Dodatne strategije koje mogu pomoći u borbi protiv alergija uključuju:

  • Korištenje alergijskih sredstava za čišćenje: Proizvodi za čišćenje s posebnim sastojcima, poput encima i salicilne kiseline, mogu pomoći u smanjenju broja alergena u kućanstvu.
  • Korištenje zaštitne opreme: Nošenje zaštitne mase za lice, rukavica i naočala kada se radi sa životinjama ili kada se obilazi prašnjavi prostor, može pomoći u smanjenju kontakta s alergenima.
  • Procijenite svoj dom: Promjene u enterijeru, poput zamjene tepiha i pernate garniture s perivim materijalima, te instaliranje filtara za prašinu i vodene filtere, mogu pomoći u smanjenju broja alergena u domu.
  • Pravilna upotreba lijekova: Upotreba antihistaminika i drugih lijekova prema propisima stručnjaka i uz redovito praćenje stanja, može pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života.
  • Edukacija i jačanje imuniteta: Edukacija o uzrocima i prevenciji alergija, kao i jačanje imuniteta pravilnom prehranom, vježbanjem i stres-upravljanjem, može pomoći u smanjenju rizika od raznih alergija.

Borba protiv alergija zahtijeva multidisciplinarni pristup i stalno praćenje stanja. Važno je razumjeti i poštivati ​​svoje tijelo i biti svjestan svojih limitacija, kako bi se izbjegle neželjene situacije i osiguralo što kvalitetniji život bez alergija.

Crni kim (Nigella sativa) je ljekovita biljna vrsta koja se od davnina koristi u medicinske svrhe i to kao hladno prešano ulje, tamno žute boje, intenzivnog mirisa i okusa. 100% hladno prešano ulje crnog kima, učinkovito doprinosi djelovanju protiv alergija, regulacije imuniteta i šećera, a njegova široka primjena kod raznih zdravstvenih tegoba je nevjerojatna. Radi svog pikantnog okusa, onima koji ga neće rado uzimati samog na žlicu, sugeriramo kombiniranje s medom. Matičnjakova riznica različitih vrsta funkcionalnog meda prava je škrinja s blagom. Nigella, Nigella Junior, Malvamed, samo su neki od moćnih saveznika čija je djelotvornost vidljiva i osjetna već nakon kraćeg ali kontinuiranog konzumiranja.

Povoljan utjecaj na niz dišnih tegoba

Ulje crnog kima posjeduje snažno imunomodulatorno djelovanje, utišava pretjeranu upalnu reakciju imunosnog sustava, bilo kod autoimunih ili kod alergijskih reakcija. Također, regulira oslabljeni imunitet povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK stanica koje čine prirodni obrambeni mehanizam protiv virusa, bakterija i gljivica. Značajno ublažava astmu i ostale alergijske reakcije dišnih puteva, bronhija i pluća, pospješuje funkciju disanja, odnosno omogućuje da udahnemo više kisika.

Matičnjakove proizvode možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, u svim boljim ljekarnama, a kompletan asortiman potražite u Matičnjak centru u Zagrebu gdje se možete i besplatno konzultirati sa začetnikom branda Matičnjak i licenciranim fitoterapeutom i apiterapeutom gosp.

Izvor: moj-magazin.com