Kako se riješiti žgaravice i refluksa

8 Min Read

Žgaravica i refluks su česti problemi koji utječu na mnoge ljude. Mogu biti neugodni i učestalo se javljaju, što može dovesti do manjka kvalitete života. No, srećom, postoje načini za rješavanje ovog problema bez potrebe za lijekovima.

Promijenite svoj stil života

Jedan od najboljih načina za riješavanje žgaravice i refluksa je promijeniti svoj stil života. Ograničite unos masne i začinjene hrane, te smanjite unos alkohola i pušenje. Također, izbjegavajte jesti nekoliko sati prije spavanja i povećajte unos vode tijekom dana.

Držite se vertikalnog položaja

Držanje vertikalnog položaja nakon jela može pomoći u sprečavanju refluksa. Pokušajte sjediti uspravno nakon jela barem 30 minuta.

Noćni jastuk

Korištenje noćnog jastuka koji podupire glavu i vrat može pomoći u sprečavanju refluksa tijekom noći.

Probiotici

Probiotici su dobri za zdravlje želuca i pomažu u ravnoteži mikroflore. Redovito uzimanje probiotika može pomoći u smanjivanju simptoma žgaravice i refluksa.

Ograničite kofein

Kofein može iritirati želudac i pogoršati simptome žgaravice i refluksa. Ograničite unos kofeina i pijte umjerene količine kave i čaja.

Vježbanje

Redovito vježbanje može pomoći u smanjivanju simptoma žgaravice i refluksa. Vježbanje pomaže u jačanju trbušnih mišića i jača zidove želuca, što pomaže u sprječavanju refluksa.

Posjetite svog ljekara

Ako primijetite da se simptomi žgaravice i refluksa ne smanjuju, svakako posjetite svog ljekara.

“Koraka za rješavanje problema

Uz ove korake, možete također pokušati smanjiti stres, jer stres može pogoršati simptome žgaravice i refluksa. Meditacija, jogija, hodanje ili druge aktivnosti opuštanja mogu pomoći u smanjivanju stresa.

Još jedna preporuka je izbjegavanje korištenja određenih lijekova, poput aspirin, ibuprofena i naproksena, koji mogu iritirati želudac i pogoršati simptome žgaravice i refluksa. Uključite i hranu koja jača želudac i pomaže u njegovoj ravnoteži, kao što su: zeleni čaj, hmelj, kurkuma, đumbir, kumin i papaja.

Ako primijetite da ste skloni žgaravici i refluksu nakon jela, pokušajte jesti manje, ali češće. Uklonite štetne navike poput jedenja u žurbi, korištenja telefona tijekom jela i prejedanja.

Zaključak:

Žgaravica i refluks su česti problemi, ali se mogu riješiti bez lijekova. Promjenom stila života, prilagodbom položaja tijela, uzimanjem probiotika, ograničavanjem kofeina, vježbanjem i posjetom ljekaru, možete poboljšati svoje zdravlje želuca i učinkovito se riješiti ovih problema. Budite strpljivi i uporni u primjeni ovih koraka i uskoro ćete osjetiti razliku.”

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu dovesti do žgaravice:

 • Refluks kiseline: To se javlja kada kisela sadržana u želucu curi natrag u jednjak, što izaziva osjećaj žgaravice.
 • Hormonalne promjene: Tijekom trudnoće, hormonska ravnoteža može dovesti do povećane kiseline u želucu, što može uzrokovati žgaravicu.
 • Konzumiranje određene hrane: Neki proizvodi, poput kave, alkohola, čokolade, citrusa i slanu hranu, mogu iritirati želudac i uzrokovati žgaravicu.
 • Korištenje određenih lijekova: Neki lijekovi, poput aspirin, ibuprofena i naproksena, mogu izazvati žgaravicu zbog iritacije želučane sluznice.
 • Poremećaji želuca: Stanja poput gastritisa, čira na želucu i peptičke ulkusne bolesti također mogu dovesti do žgaravice.
 • Stres: Emocionalni stres može pogoršati simptome žgaravice i povećati kiselost u želucu.

Ukupno, žgaravica može biti rezultat kombinacije ovih čimbenika ili jednostavno nepoznatog uzroka. Ukoliko se žgaravica ponavlja i smeta svakodnevnom životu, preporučuje se posjet ljekaru radi daljnjeg pregleda i preporuke liječenja.

Neprestano ili često ponavljajuća žgaravica može dovesti do sljedećih posljedica:

 • Oštećenje jednjaka: Dugotrajna izloženost kiseloj sredini može oštetiti zid jednjaka i uzrokovati bol, teškoće pri gutanju i krvarenje.
 • Peptički ulkus: Kada žgaravica traje duže vrijeme, to može dovesti do nastanka peptičkog ulkusa, što je ozbiljna želučana bolest.
 • GERD: Žgaravica koja traje duže vrijeme može dovesti do gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD), stanja u kojem se kisela sredina redovito curi natrag u jednjak.
 • Promjene u navikama prehrane: Česti simptomi žgaravice mogu dovesti do promjene u navikama prehrane, poput izbjegavanja nekih namirnica i povećane konzumacije brze hrane.
 • Povećan stres: Žgaravica može dovesti do povećanog stresa i anksioznosti, što može pogoršati simptome i negativno utjecati na kvalitetu života.

Ukupno, neadekvatno riješena žgaravica može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, stoga je važno potražiti pomoć od stručnjaka kako bi se identificirali i riješili uzroci žgaravice.

Ukoliko se žgaravica ne liječi, to može dovesti do još nekih problema, uključujući:

 • Poremećaji probave: Žgaravica može utjecati na normalnu funkciju želuca i jednjaka, što može dovesti do poremećaja probave i nadutosti.
 • Smanjena kvaliteta života: Česti simptomi žgaravice i GERD-a mogu negativno utjecati na kvalitetu života, ometajući spavanje, aktivnosti i radno mjesto.
 • Povećan rizik od esofagealne karcinom: Dugotrajna izloženost kiseloj sredini može dovesti do promjena u stanicama jednjaka, što može dovesti do rizika od esofagealne karcinom.
 • Utjecaj na druge dijelove tijela: Nepravilno funkcioniranje želuca i jednjaka može utjecati i na druge dijelove tijela, uključujući jetru, žučni mjehur i crijeva.
 • Ukupno, žgaravica i GERD su ozbiljne probleme koji zahtijevaju pažljivu dijagnozu i liječenje kako bi se spriječile moguće komplikacije i poboljšala kvaliteta života.

Liječenje žgaravice može uključivati sljedeće:

Promjena prehrane: Moguće je da se žgaravica može smanjiti promjenama u prehrani, kao što su jedenje manjih obroka, izbjegavanje iritirajućih namirnica i pića te jedenje neposredno prije spavanja.

Lijekovi: Liječnik može propisati lijekove kako bi se smanjila kiselost želuca i spriječila žgaravica.

Promjene načina života: Promjene u načinu života, poput smanjenja stresa i redovitog vježbanja, također mogu pomoći u ublažavanju simptoma žgaravice.

Promjena ležaja: Spavački položaj može utjecati na žgaravicu, stoga može pomoći promjena ležaja tijekom noći i spavanje sa podignutim glavom.

Ukupno, liječenje žgaravice zahtijeva individualni pristup koji uključuje razumijevanje individualnih čimbenika i životnih navika. Rad s liječnikom ili nutricionistom može pomoći u identificiranju i riješavanju uzroka žgaravice, te u postizanju dugotrajnog i učinkovitog rješenja.

Najčešće propisani lijekovi protiv žgaravice uključuju:

 • Antacidi: Ovi lijekovi neutraliziraju kiselinu u želucu, smanjujući simptome žgaravice.
 • H2 blokatori: Ovi lijekovi smanjuju proizvodnju kiseline u želucu, ublažavajući simptome žgaravice i GERD-a.
 • Proton pump inhibitori (PPI): Ovi lijekovi blokiraju enzime koji proizvode kiselinu u želucu, smanjujući simptome žgaravice i GERD-a.
 • Alginati: Ovi lijekovi formiraju zaštitnu barijeru na površini jednjaka, sprječavajući kiselu sredinu da dođe u dodir s jednjakom i ublažavajući simptome žgaravice.

Ukupno, odabir najboljeg lijeka za žgaravicu ovisi o individualnim potrebama i stanju pacijenta. Rad s liječnikom ili farmaceutom omogućuje odabir najboljeg lijeka i praćenje učinkovitosti i sigurnosti. Potrebno je obratiti pozornost na bilo kakve neželjene učinke i obavijestiti liječnika o bilo kakvim promjenama ili nuspojavama. Čuvajte vaše zdravlje.

Izvor: moj-magazin.com

Share This Article