Kako se riješiti glavobolja i migrena

Glavobolje i migrene su problemi koji utječu na veliki broj ljudi. Mogu biti jako bolni i ometati normalan život. Srećom, postoje mnogi načini kako ih riješiti.

Prvi korak u rješavanju glavobolje i migrene je dijagnosticiranje uzroka. To može biti stres, nezdrave prehrane, nedostatak sna ili genetika. Za smanjenje stresa, preporučuju se vježbe disanja, meditacija, joga ili terapija. Također, potrebno je voditi zdrave prehrane i unositi dovoljno tekućine, kao i držati se pravilnog režima spavanja.

Lijekovi protiv bolova, poput paracetamola i ibuprofena, također su učinkoviti u ublažavanju glavobolje i migrene. No, ako se one ponavljaju, potrebno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se utvrdio uzrok i propisao adekvatan tretman.

Aromaterapija također može biti učinkovita u ublažavanju glavobolje i migrene. Eterična ulja poput lavande i mente mogu smiriti i opustiti glavu i tijelo. Masiranje vrata i glave također može pomoći u ublažavanju glavobolje. Ako se osjećate nelagodno, također možete koristiti toplinske obloge ili hladne obloge na glavi. Osim toga, nekim ljudima može pomoći držanje pravilnog držanja tijela, uz redovito vježbanje i pravilno raspoređivanje težine.

Ukratko, postoje mnogi načini kako se riješiti glavobolje i migrene. Važno je utvrditi uzrok, držati se zdrave prehrane i režima spavanja, koristiti lijekove protiv bolova te primijeniti tehnike kao što su aromaterapija, masaža i pravilno držanje tijela. Ukoliko i dalje imate ponavljajuće probleme sa glavoboljama, obratite se stručnjaku kako bi se postavila ispravna dijagnoza i propisao odgovarajući tretman.

Pored gore navedenih tehnika, postoje i drugi načini kako se riješiti glavobolje i migrene.

Akupunktura je jedna od njih i temelji se na stimuliranju određenih točaka na tijelu kako bi se poboljšalo cirkuliranje krvi i ublažilo bol.

Korištenje magnezijevih dodataka može biti korisčno u smanjivanju učestalosti glavobolja i migrena. Magnezij ima blagotvoran učinak na mišiće, živce i hormone, što može pomoći u ublažavanju simptoma.

Još jedna tehnika je korištenje obloge sa češnjakom. Češnjak ima analgetska svojstva i može pomoći u ublažavanju boli.

U nekim slučajevima, poboljšanje kvalitete spavanja može pomoći u smanjivanju glavobolje i migrena. Korištenje udobne jastučnice i vreće za spavanje, kao i pravilan način disanja tokom spavanja, mogu pomoći u stvaranju ugodnijeg okruženja za spavanje.

Zaključno, postoje mnogi načini kako se riješiti glavobolje i migrene. Ono što najbolje funkcionira za jednu osobu, ne mora nužno biti najbolje za druge. Stoga, potrebno je isprobati različite tehnike i pronaći onu koja najbolje odgovara vama. Ukoliko i dalje imate poteškoće, obratite se svom ljekaru kako bi vam pomogao u pronalaženju najboljeg rješenja za vas.

Da bi se dodatno pomoglo u rješavanju glavobolje i migrene, preporučuje se:

 • Redovno vježbanje: Redovno vježbanje može pomoći u jačanju mišića i poboljšanju cirkulacije krvi, što može ublažiti simptome glavobolje i migrene.
 • Pravilna prehrana: Određene namirnice, poput kofeina, alkohola, msg-a i nitrata, mogu izazvati glavobolje i migrene. Zato je važno pratiti prehranu i izbjegavati ove namirnice.
 • Smanjivanje stresa: Stres može biti izvor glavobolje i migrene, stoga je važno smanjiti stres na bilo koji način koji vam odgovara, poput meditacije, joga, čitanja ili posvećivanja vremena za hobije.
 • Korištenje aromaterapije: Korištenje eteričnih ulja, poput lavande, eukaliptusa i mente, može pomoći u smanjivanju stresa i ublažavanju boli.
 • Redovna konzultacija sa stručnjakom: Ukoliko se glavobolje i migrene ne povlače, važno je obratiti se stručnjaku kako bi se utvrdilo uzrok i pronašlo najbolje rješenje.
 • Ove preporuke se ne smiju koristiti umjesto stručne medicinske pomoći i ne zamjenjuju savjet ljekara. Važno je konzultirati se sa stručnjakom prije nego počnete koristiti bilo koju od ovih tehnika.

Glavobolje i migrene se često javljaju kao rezultat sljedećih čimbenika:

Hormonalne promjene: Hormonalne promjene, poput menopauze, menstrualnog ciklusa i trudnoće, često dovode do glavobolje i migrene.

Stres: Dugotrajni stres može dovesti do napetosti u mišićima vrata i glave i izazvati glavobolje.

Nepravilna prehrana: Nepravilna prehrana, poput izostanka hrane ili konzumiranja velikih količina kofeina ili alkohola, može dovesti do glavobolje.

Nepravilan san: Nedovoljna količina sna ili nekvalitetan san mogu izazvati glavobolje.

Zdravstveni problemi: Neki zdravstveni problemi, poput hipertenzije, probleme sa štitnjačom ili zubne bolesti, mogu dovesti do glavobolje i migrene.

Genetika: Neko nasljeđe može igraći ulogu u pojavi glavobolje i migrena.

Lijekovi: Neki lijekovi, poput oralnih kontraceptiva, mogu dovesti do glavobolje i migrena.

Ovaj spisak nije potpun i neki drugi čimbenici, kao što su izlaganje zvukovima ili svjetlu, vremenske promjene ili mirisi, također mogu izazvati glavobolje i migrene. Bitno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se utvrdilo uzrok i našlo najbolje rješenje.

Neki od ostalih čimbenika koji mogu izazvati glavobolje i migrene su:

 • Nasljednost: Ako su roditelji ili bliski rođaci skloni glavoboljama ili migrenama, vjerojatnije je da ćete i vi razviti te probleme.
 • Način života: Neki načini života, poput sjedenja na dugotrajnom radu na računalu ili dugotrajne izloženosti svjetlu, mogu dovesti do glavobolje.
 • Prekomjerno konzumiranje kofeina: Prekomjerno konzumiranje kofeina može izazvati napadaje glavobolje.
 • Upotreba droga: Upotreba nekih droga, poput duhana i marihuane, može dovesti do glavobolje i migrene.
 • Povećani intrakranijalni tlak: Povećani intrakranijalni tlak, koji se može javiti kod bolesti poput tumorskog procesa ili idiopatskog intrakranijalnog hipertenzija, može dovesti do glavobolje.
 • Dehidracija: Dehidracija može izazvati glavobolje i migrene.
 • Poremećaji u cirkulaciji: Poremećaji u cirkulaciji, poput sinusitisa, mogu izazvati glavobolje.

Ovaj spisak nije potpun i postoje i drugi čimbenici koji mogu izazvati glavobolje i migrene. Ukoliko osjetite dugotrajne ili česte glavobolje ili migrene, preporučuje se konzultacija sa stručnjakom kako bi se utvrdilo uzrok i pronašlo adekvatno rješenje.

Jaka glavobolja ili migrena može imati ozbiljne posljedice na kvalitetu života, uključujući:

 • Otežano funkcioniranje: Glavobolje i migrene mogu učiniti teškim ili nemogućim obavljanje svakodnevnih aktivnosti, što može dovesti do otežanog funkcioniranja.
 • Povećan stres: Glavobolje i migrene mogu izazvati dodatni stres, što može uzrokovati još veće bolove i stres.
 • Povećana osjetljivost na svjetlo i buku: Glavobolje i migrene često dovode do povećane osjetljivosti na svjetlo i buku, što može dovesti do daljnog pogoršanja stanja.
 • Učestalo odsustvo sa posla ili škole: Glavobolje i migrene često dovode do učestalog odsustva sa posla ili škole, što može imati negativan utjecaj na karijeru i obrazovanje.

Povećana potreba za lijekovima: Ukoliko se glavobolje i migrene ne rješavaju na adekvatan način, pacijent može završiti korištenjem čestih i neodgovarajućih količina lijekova, što može dovesti do dodatnih problema.

Ukoliko osjetite dugotrajne ili jake glavobolje ili migrene, preporučuje se konzultacija sa stručnjakom kako bi se utvrdilo uzrok i pronašlo adekvatno rješenje. To će pomoći da se smanji utjecaj na kvalitetu života i da se izbjegnu negativne posljedice.

Izvor: moj-magazin.com