Kako se riješiti brige i anksioznosti

8 Min Read

Briga i anksioznost su dva učestala problema kojima se suočavaju mnogi ljudi u svakodnevnom životu. To može dovesti do poremećaja spavanja, problema sa apetitom i smanjenja produktivnosti. No, postoje načini da se briga i anksioznost minimiziraju i prevladaju.

Razgovarajte sa prijateljem ili stručnjakom

Povjerite se prijatelju ili stručnjaku koji može pomoći u prevladavanju brige i anksioznosti. Razgovor sa nekim tko razumije i podržava vas može biti korisno sredstvo za smanjivanje tereta.

Meditirajte ili praktikujte jogu

Meditacija i joga pomažu u smanjivanju napetosti i stresa, a također pomažu u jačanju mentalnog zdravlja i fokusiranju na trenutne trenutke.

Napravite plan

Organizirajte svoje brige i anksioznosti u plan i korak po korak ih prevladajte. Ovaj plan također može uključivati aktivnosti koje vam pomažu da se opustite i smire.

Vodite dnevnik

Zapišite svoje brige i anksioznosti u dnevnik kako biste ih vidjeli na papiru i razmislili o njima objektivno. Ova tehnika također pomaže da vidite svoj napredak i da se osjećate motiviranije.

Spavajte dovoljno

Dovoljno spavanja pomaže u jačanju mentalnog zdravlja i smanjivanju brige i anksioznosti. Pobrinite se da spavate barem 7-8 sati svake noći.

Izbjegavajte kofein i alkohol

Kofein i alkohol mogu pogoršati brige i anksioznost. Umjesto toga, pijte čajeve koji pomažu u smirenju ili konzumirajte hranu koja pomaže u jačanju mentalnog zdravlja.

Fokusirajte se na pozitivno

Fokusiranje na pozitivne stvari može pomoći u prevladavanju brige i anksioznosti. Pobrinite se da svakodnevno radite nešto što vam čini dobro, kao što je čitanje, hodanje ili provoditi vrijeme sa voljenima. Pokušajte se usredotočiti na sadašnji trenutak, umjesto da se brinete o budućnosti.

Vježbajte

Redovita tjelovježba može pomoći u smanjivanju brige i anksioznosti. Bilo da se radi o hodanju, trčanju, jogi ili bilo kojem drugom sportu, tjelovježba pomaže u jačanju mentalnog zdravlja i smanjivanju stresa.

Korištenje tehnika relaksacije

Postoje razne tehnike relaksacije, kao što su disanje, vizualizacija i progresivna mišićna relaksacija, koje vam pomažu da se opustite i smanjite brige i anksioznost.

Promijenite svoj stav

Promjena negativnog stava prema brigama i anksioznosti može ih smanjiti. Pokušajte se fokusirati na sadašnji trenutak i prepoznati da brige često nisu realne.

Pronađite smisao života

Pronalaženje smisla života i stvaranje jasne vizije onoga što želite može pomoći u smanjivanju brige i anksioznosti. Fokusirajte se na svoje ciljeve i snove kako biste dobili smjer i motivaciju.

U konačnici, borba protiv brige i anksioznosti može biti izazovna, ali postoje načini da se prevladaju. Pobrinite se da redovito primjenjujete ove strategije i koristite ih u svakodnevnom životu kako biste dobili potrebnu podršku i prevladali brige i anksioznost.

Neki drugi načini da se prevlada briga i anksioznost su:

 • Razgovarajte sa prijateljem, obitelji ili stručnjakom za mentalno zdravlje
 • Izbjegavajte kofein i nikotin, koji su poznati po tome što potiču brige i anksioznost.
 • Održavajte redovitu rutinu i dovoljno spavajte, što može pomoći da se osjetite manje uznemireno i bolje se nosite sa stresom.
 • Pronađite način da se opustite i uživate, kao što je meditacija, joga ili kreativne aktivnosti.
 • Razmislite o tome kako se nositi sa situacijama koje izazivaju brige i anksioznost, kao što je planiranje i razmišljanje o alternativnim rješenjima.
 • Koristite afirmacije i pozitivno razmišljanje kako biste se naučili fokusirati na dobro i smanjili negativne misli.
 • Uključivanjem ovih strategija u svakodnevni život, možete prevladati brige i anksioznost i voditi zdrav i sretan život.

Anksioznost može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući:

 • Genetiku: predispozicija za anksioznost može biti naslijeđena.
 • Stresne životne situacije: događaji kao što su smrt voljene osobe, razvod, preseljenje ili promjena posla.
 • Tjelesni problemi: neke bolesti i stanja, uključujući poremećaje ravnoteže hormona, možda uzrokuju anksioznost.
 • Iskustva u djetinjstvu: zanemareno ili zlostavljano djetinjstvo, ili život u neugodnom okruženju može dovesti do anksioznosti.
 • Korištenje droga i alkohola: neki lijekovi, uključujući marihuanu, kofein i alkohol, mogu izazvati anksioznost.
 • Višak informacija: živjeti u brzom i zahtjevnom svijetu, uključujući stalne informacije i izlaganje medijima, može dovesti do anksioznosti.

Uključivanjem ovih čimbenika, anksioznost se može javiti u različitim stupnjevima i zahtijeva različite tretmane za svakog pojedinca. Važno je identificirati uzroke anksioznosti kako bi se mogao pronaći učinkovit tretman.

Nepotpuni spisak čimbenika koji mogu uzrokovati anksioznost uključuje i:

 • Nepredvidive događaje: gubitak posla, neizvjestan financijski položaj ili budućnost.
 • Kritičko mišljenje i negativne misli: stalno se suočavate sa negativnim razmišljanjima o sebi i svijetu oko sebe.
 • Nedostatak socijalne podrške: osjećate se usamljeno ili nemate osobu na koju se možete osloniti u teškim trenucima.
 • Nedostatak fizičke aktivnosti: neredovito vježbanje ili sjedilački način života.
 • Trauma: proživjeli ste traumatično iskustvo, poput nasilja ili nesreće.

Svaki pojedinac reagira na čimbenike anksioznosti na različite načine i ne postoji jednoznačan odgovor koji će pomoći svima. Ako imate osjećaje brige i anksioznosti, najbolje je razgovarati sa stručnjakom koji će vam pomoći identificirati uzroke i pronaći učinkovito rješenje.

Anksioznost može imati ozbiljne negativne posljedice na mentalno i fizičko zdravlje, uključujući:

 • Povećane osjećaje stresa: stalna briga i anksioznost dovode do povećanja razine stresa, što može imati negativan utjecaj na zdravlje.
 • Problemi sa spavanjem: anksioznost može uzrokovati probleme sa spavanjem, što može dodatno pogoršati mentalno stanje.
 • Iscrpljenost: stalna briga i anksioznost dovode do fizičkog i mentalnog iscrpljenja.
 • Poremećaji prehrane: anksioznost može uzrokovati poremećaje prehrane, kao što su prejedanje ili neredovito jedenje.
 • Fizičke bolesti: anksioznost može izazvati ili pogoršati fizičke bolesti, kao što su visok krvni tlak, srcani problemi ili probavni poremećaji.
 • Problemi sa koncentracijom: anksioznost može smanjiti sposobnost koncentracije i kreativnosti, što može utjecati na rad i svakodnevne aktivnosti.

Loše društvene odnose: anksioznost može dovesti do problema u društvenim odnosima, što može dodatno pogoršati mentalno stanje.

Anksioznost može dovesti do brojnih negativnih posljedica, stoga je važno identificirati i tretirati anksioznost što je prije moguće. Stručna pomoć može biti ključna u učinkovitom rješavanju anksioznosti.

Anksioznost i depresija su dva različita mentalna stanja koja se razlikuju po nekoliko ključnih aspekata.

Osjećaji: Anksioznost se manifestira kroz osjećaje napetosti, straha, zabrinutosti i brige, dok depresija uključuje osjećaje beznadnosti, tuge, apatije i gubitka interesa.

Učestalost: Anksioznost je češće i kratkotrajnije stanje, dok depresija može biti dugotrajnija i teža.

Učinci: Anksioznost može utjecati na svakodnevne aktivnosti, dok depresija često dovodi do teškoća u funkcioniranju u svakodnevnom životu.

Tretman: Anksioznost i depresija se tretiraju različitim terapijskim pristupima i lijekovima.

Iako anksioznost i depresija imaju neke sličnosti, važno je razlikovati ih kako bi se korektno tretirale i kako bi se pacijentima pomoglo da se nose s tim stanjima. Stručna pomoć može biti ključna za učinkovito tretiranje i prevenciju ove dvije mentalne stanja.

Izvor: moj-magazin.com

Share This Article