Kako podržati zdrave bubrege

Bubrezi su važan organ koji igra ključnu ulogu u održavanju zdrave funkcije tijela. Ako se ne brinete za njih, mogu doći do problema poput bubrežne bolesti i funkcioniranja. No, srećom, postoje stvari koje možete učiniti kako bi podržali zdrave bubrege.

  • Pijte dovoljno vode: Voda je ključna za zdrave bubreze, jer im omogućava da isperu toksine iz tijela. Preporučuje se piti barem 2 litre vode dnevno.
  • Održavajte zdrave životne navike: Redovito vježbanje, pravilna prehrana i održavanje zdrave tjelesne mase smanjuju rizik od bubrežnih bolesti.
  • Ograničite unos soli: Prekomjerno unošenje soli može dovesti do povećanja tlaka i oštećenja bubrega. Preporučuje se ograničiti unos soli i uzeti manje soli u prehrani.
  • Izbjegavajte alkohol i pušenje: Alkohol i pušenje su štetni za bubrege i povećavaju rizik od bubrežnih bolesti.
  • Kontrolirajte krvni tlak i šećer u krvi: Visoki krvni tlak i šećer u krvi također su štetni za bubrege i mogu dovesti do problema.
  • Kontrolirajte unos lijekova: Neki lijekovi mogu oštetiti bubrege, pa ih treba koristiti samo prema uputi ljekara i pratiti funkciju bubrega.
  • Pravilno liječite bolesti: Ako imate bilo kakve bolesti koje utječu na funkciju bubrega, poput dijabetesa ili hipertenzije, važno je da ih pravilno liječite kako bi se spriječilo daljnje oštećenje bubrega.

Ukupno, briga za zdrave bubrege podrazumijeva slijediti zdrave životne navike i redovito kontrolirati funkciju bubrega. To može pomoći u održavanju zdrave funkcije bubrega i spriječiti moguće probleme u budućnosti.

Bubrezi su jedinstveni organi u tijelu koji su odgovorni za filtriranje krvi, a također igraju ključnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka, ravnoteže soli i minerala te održavanju ravnoteže vode u tijelu. Kako bi se podržala zdrava funkcija bubrega, potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih preporuka.

Prvo, zdrave navike prehrane su ključne za zdrave bubrege. To uključuje unos dovoljno vode kako bi se omogućilo bubrezima da filtriraju toksine iz tijela, ograničenje unosa soli koja može dovesti do povećanja krvnog tlaka i opterećenja bubrega, kao i izbjegavanje unosa velikih količina šećera i masti.

Drugo, redovito vježbanje može pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase i smanjiti rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući i one koji se odnose na bubrege. Korištenje alkohola i pušenje također su štetni za zdrave bubrege, stoga je važno izbjegavati te navike.

Treće, praćenje zdravstvenog stanja, uključujući kontrolu krvnog tlaka i razine šećera u krvi, također je važno kako bi se spriječila oštećenja bubrega. Ako se koriste lijekovi, potrebno je slijediti upute ljekara i pratiti funkciju bubrega kako bi se spriječilo njihovo negativno djelovanje na bubrege.

Za kraj, ako imate bilo kakve zdravstvene probleme koji utječu na funkciju bubrega, kao što su dijabetes ili hipertenzija, pravilno liječenje je ključno za sprječavanje daljnjeg oštećenja bubrega

Ukupno, podržavanje zdrave funkcije bubrega zahtijeva slijediti zdrave životne navike, praćenje zdravstvenog stanja te slijediti upute ljekara oko liječenja bilo kakvih bolesti koje utječu na funkciju bubrega. Time se može održati zdrava funkcija bubrega i sprije

Istaknimo, naš krajnji cilj nije samo liječenje nego i sprečavanje razvoja bubrežnih bolesti. A kod svakog probira, pa tako i kod ranog otkrivanja kronične bubrežne bolesti, treba biti siguran da će se za sve osobe s pozitivnim nalazima osigurati brza, učinkovita dijagnostika i terapija.

Bubrezi su među najbolje prokrvljenim organima

Bubrezi su parni organ, a leže tik uz kralježnicu retroperitonealno, ispod dijafragme; zbog jetre se desni bubreg nalazi nešto niže nego lijevi. Svaki od dvaju bubrega u ljudskom organizmu sastoji se od približno milijun nefrona i čini osnovnu bubrežnu funkcionalnu jedinicu. Nefron se sastoji od dvaju glavnih dijelova: glomerula (glomerularnih kapilara), kroz koje se velika količina tekućine filtrira iz krvi, i dugačkog tubula, u kojem se, na putu do bubrežne nakapnice, filtrirana tekućina pretvara u mokraću. Svaki nefron je sposoban stvarati mokraću.

Bubrezi se ubrajaju među najbolje prokrvljene organe ljudskog organizma, kroz njih u jednoj minuti proteče čak 1200 ml krvi. Najvažnija njihova funkcija je održavanje ravnoteže vode u tijelu. Rad bubrega se u zdravog čovjeka u širokom rasponu prilagođava uživanju tekućine, uživanju soli te gubitku tekućine iz tijela. Osim toga, bubrezi održavaju acidobazičnu ravnotežu u krvi te izlučuju tijelu nepoželjne tvari: lijekove, razne otrove i slično. Imaju i brojne endokrine funkcije. Bubreg ne može ponovo stvarati (regenerirati) nove nefrone. Zbog toga se njihov broj postupno smanjuje, bilo zbog bubrežne bolesti, ozljede ili uslijed starenja.

Do zatajenja bubrega najčešće dolazi zbog dijabetesa

Dijabetes, povišen krvni tlak i ateroskleroza danas su česte bolesti. U Hrvatskoj šećernu bolest ili dijabetes ima svaka deseta odrasla osoba, hipertenziju ima oko 40 posto stanovništva, a oko 52 posto osoba umire zbog bolesti srca i krvnih žila. Zbog toga do zatajenja bubrega najčešće i dolazi zbog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i ateroskleroze, koje djeluju pojedinačno, ali još češće kod jedne osobe udruženo.

Jaki bolovi u bubrezima, odnosno bubrežni napadaj teško se podnosi iako u većini slučajeva dolazi do spontanog izbacivanja kamenaca. Radi prevencije svakodnevno pijte dovoljne količine vode.

Bubrežne bolesti su česte, opasne, ali i lječive. Bubrežnih bolesti i njihovih kliničkih manifestacija je više, a simptomi ovise o brzini nastanka i stadiju bubrežnog oštećenja. Neke od njih se razvijaju “u tišini”, gotovo bez ikakvih vidljivih simptoma, čak mogu dovesti i do zatajenja bubrega. Stoga je vrlo važno misliti o prevenciji. Od najčešćih bubrežnih bolesti ovom prilikom ćemo samo spomenuti glomerulonefritise, hipertenzivnu bolest bubrega, renovaskularnu arterijsku hipertenziju, nefropatiju u sklopu dijabetesa, policističnu bolest bubrega, tubulointersticijske nefritise i druge. Svaka od njih može dovesti do zatajenja bubrega, akutnog ili kroničnog.

Heljda je visoko hranljiva, pruža dobru količinu vitamina iz grupe B, magnezija, željeza i vlakana. Također je i zrno bez glutena i sadrži jako male količine natrija, kalija i fosfora. Pravi izbor za bubrege.

Maslačak je jedan od najboljih diuretika. Potiče rad bubrega, eliminaciju suvišne vode i toksina. Najbolji način da konzumirate maslačak jest da ispijate čaj od maslačka.

Shiitake gljive se mogu koristiti kao biljna zamena za meso kod osoba koje ne smiju unositi puno proteina. One su odličan izvor B vitamina, bakra, mangana i selena.
Sadrže dovoljno biljnih proteina i prehrambenih vlakana, a zanemarive količine natrija i fosfora. Shiitake gljive imaju znatno manje kalija od šampinjona.

Kopriva je još jedna biljka koja se može koristiti za prevenciju i liječenje bubrežnih bolesti. Istraživanja su pokazala da je kopriva naročito učinkovita za liječenje infekcija mokraćnog sustava. Kopriva ima diuretsko djelovanje i smanjuje rizik od nakupljanja bakterija unutar mokraćnog sustava.

Izvor: moj-magazin.com