Kako održati zdravlje želuca i probavne sustava

8 Min Read

Zdrav želudac i probavni sustav su ključni za dobro zdravlje i kvalitetu života. Bez njih, može doći do brojnih problema, uključujući probavne smetnje, nadutost, bol u trbuhu i čak i težih zdravstvenih stanja, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste podržali zdrave želuca i probavne sustave.

Jesti zdrave, uravnotežene obroke: Važno je jesti zdrave, uravnotežene obroke koji sadrže širok spektar hranjivih tvari. To uključuje velike količine voća i povrća, cjelovite žitarice, proteine, zdrave masnoće i niskokalorične napitke. Osim toga, izbjegavajte prejedanje i jedenje između obroka.

Pijte dovoljno vode: Voda igra ključnu ulogu u probavi i eliminaciji štetnih tvari iz tijela. Preporučuje se piti najmanje 8 čaša vode dnevno kako bi se održalo zdravo funkcioniranje probavnog sustava.

Redovito vježbajte: Redovito vježbanje može pomoći u podržavanju zdravog želuca i probavnog sustava. Fizička aktivnost pomaže u podizanju ravnoteže i ubrzava probavu. Osim toga, vježbanje također pomaže u smanjenju stresa, što je jedan od glavnih uzročnika problema s probavom.

Izbjegavajte stres: Stres može imati negativan utjecaj na funkciju želuca i probavnog sustava. Zato je važno naći načine da se održava razina stresa pod kontrolom, kao što su meditacija, joga ili kreativne aktivnosti.

Unositi dovoljno vlakana: Vlakna su ključna za zdrave probavne sustave, jer pomažu u regulaciji vremena probave i eliminaciji otpadnih tvari iz tijela. Preporučuje se unositi najmanje 25-30 grama vlakana dnevno kroz raznoliku prehranu obogaćenu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama.

Izbjegavajte štetne tvari: Neki proizvodi, poput alkohola, pušenja, kofeina i začinjene hrane, mogu iritirati želudac i probavni sustav te uzrokovati probleme s probavom. Stoga ih treba izbjegavati ili smanjiti na minimum.

Održavajte redovitu stolicu: Redovita stolica važna je za zdrave probavne sustave. Ako imate problema s zatvorom, možete unositi više vlakana i vode, te redovito vježbati.

Posjetite svog ljekara: Ako imate trajne ili ponavljajuće probleme s želucem ili probavnim sustavom, preporučujemo da se obratite svom ljekaru. On će provesti temeljitu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman, ako je potrebno.

Ukratko, podržavanje zdravog želuca i probavnog sustava važno je za dobro zdravlje i kvalitetu života. Redovitim jedenjem zdrave hrane, pijenjem dovoljno vode, vježbanjem, smanjivanjem stresa, unošenjem dovoljno vlakana, izbjegavanjem štetnih tvari i održavanjem redovite stolice, možete pomoći u održavanju zdravih želuca i probavnog sustava. Ukoliko imate probleme, posjetite svog ljekara kako bi se riješili svih zdravstvenih problema.

Neki od faktora koji najviše oštećuju želudac su:

 • Prejedanje: Prekomjerno jedenje može preopteretiti želudac i uzrokovati probleme s probavom.
 • Alkohol: Alkohol može iritirati želučane stijenke i uzrokovati gastritis i druge probleme s želucem.
 • Kofein: Kofein može uzrokovati nadutost i iritaciju želučane stijenke.
 • Zalogaj hrane: Veliki zalogaji hrane mogu preopteretiti želudac i uzrokovati probleme s probavom.
 • Loša kvaliteta hrane: Jedenje hrane visoke u soli, šećeru, transmastima i dodatcima za hranu može štetno djelovati na zdravlje želuca.
 • Lijekovi: Neki lijekovi, poput aspirin i antiinflamatornih lijekova, mogu iritirati želučane stijenke i uzrokovati probleme s želucem.
 • Stres: Dugotrajni stres može uzrokovati probleme s želucem i probavnim sustavom.
 • Zatvor: Zatvor može uzrokovati iritaciju želuca i probavnih puteva te pogoršati probleme s probavom.

Ovi faktori mogu dovesti do problema s želucem, poput gastritisa, čira, refluksa kiseline i druge zdravstvene probleme. Stoga je važno pratiti zdrave navike i izbjegavati štetne čimbenike kako bi se održalo zdravlje želuca.

Neki od važnih čimbenika koji nisu spomenuti uključuju:

 • Upotreba lijekova protiv bolova: Redovita upotreba lijekova protiv bolova poput ibuprofena može štetno djelovati na želudac i uzrokovati probleme s probavom.
 • Nisko-masna hrana: Jedenje nisko-masne hrane može biti važno za održavanje zdrave probave i želuca.
 • Pijenje tople vode: Pijenje tople vode tijekom dana može pomoći u smanjenju nadutosti i iritacije želuca.
 • Redovita tjelovježba: Redovita tjelovježba može pomoći u održavanju zdrave probave i želuca te smanjiti stres.
 • Liječenje infekcija: Infekcije poput Helicobacter pylori često su uzročnici problema s želucem. Stoga je važno liječiti ih što prije kako bi se spriječile daljnje štete.
 • Prepoznavanje simptoma: Važno je prepoznati simptome problema s želucem kako bi se što prije obratili ljekaru i započelo s liječenjem.
 • Konzultiranje ljekara: Ukoliko imate trajne ili ponavljajuće probleme s želucem ili probavnim sustavom, važno je konzultirati ljekara kako bi se utvrdila uzročna bolest i propisalo adekvatno liječenje.

Ukratko, postoji mnogo faktora koji mogu utjecati na zdravlje želuca i probavnog sustava. Važno je pratiti zdrave navike, izbjegavati štetne čimbenike i pravovremeno liječiti probleme kako bi se održalo zdravlje želuca i probavnog sustava.

Dodatno, neke od važnih stvari koje nisu spomenute uključuju:

 • Kontrola razine stresa: Stres može negativno utjecati na funkciju želuca i probavnog sustava, stoga je važno naučiti kako kontrolirati razinu stresa.
 • Redovita konzumacija voća i povrća: Voće i povrće su bogati izvor vlakana i potrebnih nutrijenata, što može pomoći u održavanju zdrave probave i želuca.
 • Korištenje probiotici: Probiotici su korisni bakterije koje su korisne za zdravlje probave i želuca. Možete ih pronaći u hrani poput jogurta ili u obliku suplemenata.
 • Preporučeni unos tekućine: Redovito pijenje dovoljne količine tekućine može pomoći u održavanju zdrave probave i želuca te smanjiti probleme poput zatvora.
 • Sprečavanje brzog prejedanja: Prejedanje može iritirati želudac i dovesti do probavnih problema. Stoga je važno jesti sporo i temeljito žvaćući hranu.
 • Održavanje zdrave tjelesne mase: Redovito vježbanje i održavanje zdrave tjelesne mase pomažu u održavanju zdrave probave i želuca.

Ukratko, važno je primijeniti kombinaciju zdravih navika i pratiti savjete stručnjaka kako bi se održalo zdravlje želuca i probavnog sustava. Ako imate trajne ili ponavljajuće probleme, svakako se obratite ljekaru kako bi se utvrdila uzročna bolest i propisalo adekvatno liječenje.

Prekomjerno konzumiranje alkohola može negativno utjecati na zdravlje želuca. Alkohol može iritirati sluznicu želuca i dovesti do nastanka čira, što može rezultirati teškim bolovima u želucu i drugim zdravstvenim problemima. Alkohol također može uzrokovati povećanje proizvodnje klorovodične kiseline u želucu, što može izazvati žgaravicu, te ga može usporiti funkciju želučanog mišića, što može dovesti do probavnih problema.

Stoga se preporučuje ograničiti ili izbjegavati prekomjernu konzumaciju alkohola kako bi se održalo zdravlje želuca. Ako imate probleme s želucem, bolje je potpuno izbjeći alkohol ili konzultirati se sa stručnjakom prije konzumiranja.

Izvor: moj-magazin.com

Share This Article