Kako dolazi do srčanog udara

Srčani udar nastaje kada se dolazi do prekida dotoka krvi u dio srca, što uzrokuje njegovu neispravnost i ponekad i smrt stanica. To se događa kada se jedna od krvnih žila koja opskrbljuje srce krvlju začepi. Najčešće se to događa zbog ateroskleroze, koja se javlja kada se na zidovima krvnih žila talože masne naslage, tzv. ateromi. Kada aterom postane dovoljno velik, može se raspasti, što može uzrokovati krvni ugrušak i začepljenje krvne žile.

Drugi uzroci srčanog udara uključuju stvaranje krvnog ugruška u srcu, poremećaje ritma srca, kao i krvne ugruške koji se šire iz drugih dijelova tijela.

Simptomi srčanog udara uključuju jaku bol u prsima, koja se može širiti na druge dijelove tijela, kao što su vrat, ruka i želudac. Također se može javiti vrtoglavica, znojenje, mučnina i gubitak svijesti. Ukoliko sumnjate da ste doživjeli srčani udar, potrebno je hitno pozvati hitnu pomoć.

Prevencija srčanog udara uključuje zdrav stil života, kontrolu tjelesne mase, smanjenje konzumiranja soli, te kontrolu krvnog tlaka i šećera u krvi. Također, važno je redovito vježbati, jesti zdravu hranu i izbjegavati pušenje.

U slučaju srčanog udara, važno je što prije dobiti medicinsku pomoć. Liječenje može uključivati lijekove za razrjeđivanje krvi, kako bi se smanjio rizik od krvnih ugrušaka, te kirurške zahvate za očistiti ili proširiti začepljenu krvnu žilu.

Ukratko, srčani udar nastaje kada dolazi do prekida dotoka krvi u dio srca, što može biti uzrokovano aterosklerozom krvnim ugrušcima.

Srčani udar je ozbiljno stanje u kojem dolazi do prekida dotoka krvi u dio srca, što dovodi do neispravnosti i smrti stanica srca. To se događa zbog začepljenja krvne žile koja opskrbljuje srce krvlju, što može biti uzrokovano mnogim faktorima.

Ateroskleroza je jedan od najčešćih uzroka srčanog udara. To se javlja kada se na zidovima krvnih žila nakupljaju masne naslage, zvané ateromi. Kada se ateromi povećaju, postoje veće šanse da će se raspasti i izazvati krvni ugrušak koji blokira protok krvi.

Smrtnost aktualnog infarkta miokarda iznosi oko 30 %, a od toga polovina smrti nastupi tijekom prvog sata, prije dolaska bolesnika u bolnicu. Uzrok ove iznenadne smrti su zloćudni poremećaji srčanog ritma. Češći su u muškaraca i često pogađaju radno sposobni dio stanovništva. U bolesnika koji se oporave postoji trajan rizik od novog infarkta. To zasigurno narušava kvalitetu njihova života. I dok je u razvijenijim zemljama učestalost infarkta miokarda u padu, kod nas je još u porastu.

Drugi faktori rizika uključuju poremećaje ritma srca, stvaranje krvnog ugruška unutar srca, kao i krvni ugrušci koji se šire iz drugih dijelova tijela. Rizik od srčanog udara se također povećava zbog pušenja, visokog krvnog tlaka, visokog šećera u krvi, neaktivnosti, prekomjerne tjelesne mase i loše prehrane.

Simptomi srčanog udara uključuju bol u prsima, koja se može proširiti na druge dijelove tijela, kao što su vrat, ruka i želudac, te vrtoglavicu, znojenje, mučninu i gubitak svijesti. Ukoliko sumnjate da ste doživjeli srčani udar, nužno je odmah nazvati hitnu pomoć.

Prevencija srčanog udara sastoji se u jačanju zdravog stila života i kontroli faktora rizika, kao što su kontrola tjelesne mase, smanjenje konzumiranja soli, kontrola krvnog tlaka i šećera u krvi, redovito vježbanje, zdrava prehrana i izbjegavanje pušenja.

Liječenje srčanog udara može uključivati primjenu lijekova za razrjeđivanje krvi kako bi se smanjio rizik od krvnih ugrušaka, kao i kirurške zahvate koji se provode u cilju čišćenja.

U razjašnjavanju kako dolazi do srčanog udara, važno je istaknuti da postoje dvije vrste udara: ishemijski i neishemijski.

Ishemijski srčani udar nastaje kada se krvna žila koja opskrbljuje srce krvlju začepi, što dovodi do smanjenja dotoka krvi i kisika u srce. To može biti uzrokovano mnogim faktorima, poput ateroskleroze, povećane količine kolesterola u krvi i drugih masnoća, kao i stvaranja krvnog ugruška.

Neishemijski srčani udar, s druge strane, nastaje kada dolazi do smetnji u ritmu srca, što može dovesti do prekida u protoku krvi. Ova vrsta srčanog udara može biti uzrokovana mnogim stanjima, uključujući kardiovaskularne bolesti, poremećaje u funkciji srca, zatajenje srca i drugo.

Ukoliko se krvna žila začepi u srcu, to može dovesti do smanjenja dotoka krvi i kisika u srcu, što dovodi do neispravnosti i smrti stanica srca. Ako se to dogodi u velikom dijelu srca, to može dovesti do teškog oštećenja srca i čak do smrti.

Što je infarkt miokarda?

Infarkt miokarda ili srčani udar je nekroza (odumiranje) dijela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića. Treba napomenuti da se srčani mišić ne hrani krvlju iz svojih šupljina, nego preko dviju koronarnih arterija. Naime, odmah na početku aorte (najveće arterije tijela koja se nastavlja na lijevu klijetku i koja krv bogatu kisikom preko svojih ogranaka dovodi do svake stanice ljudskog organizma) odvajaju se prve dvije arterije (lijeva i desna koronarna arterija).

Prevencija srčanog udara uključuje kontrolu faktora rizika, kao što su pušenje, visok krvni tlak, visoki šećer u krvi, neaktivnost, prekomjerna tjelesna masa i loša prehrana. Osim toga, redovito vježbanje, zdrava prehrana i kontrola tjelesne mase također su važne za prevenciju srčanog udara.

Liječenje srčanog udara može uključivati primjenu lijekova za razrjeđivanje krvi i smanjenje rizika od krvnih ugrušaka, kao i kirurške zahvate za čišćenje ili proširivanje krvnih žila. Ova terapija također može uključivati liječenje kroničnih bolesti srca, kao i prevenciju recidiva srčanog udara.

Uzroci i čimbenici rizika za razvoj srčanog udara su raznoliki i mogu uključivati unutarnje i vanjske faktore. Unutarnji faktori uključuju genetske predispozicije, poremećaje u funkciji srca i krvnih žila, kardiovaskularne bolesti i druge bolesti poput dijabetesa i hipertenzije.

Vanjski faktori rizika uključuju nezdravu prehranu, pušenje, neaktivnost, visok stres, prekomjernu tjelesnu masu i alkohol. Osim toga, starija dob, prekomjerno konzumiranje soli i život u nezdravim okruženjima, poput onečišćenja zraka, također su čimbenici rizika.

Ako se faktori rizika ne kontroliraju, oni mogu dovesti do stvaranja aterosklerotskih plakova u krvnim žilama, koji su glavni uzrok ishemijskog srčanog udara. Ovi plakovi mogu začepiti krvne žile i smanjiti dotok krvi i kisika u srcu, što dovodi do neispravnosti i smrti stanica srca.

Prevencija srčanog udara uključuje kontrolu faktora rizika i poduzimanje mjera za jačanje zdravlja srca. To uključuje redovito vježbanje, zdravu prehranu, kontrolu tjelesne mase, ograničavanje konzumiranja soli, odbijanje pušenja i smanjenje stresa. Osim toga, korištenje lijekova, poput lijekova za snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, može biti propisano za kontrolu faktora rizika.

Liječenje srčanog udara uključuje brzu reakciju i hospitalizaciju, kao i primjenu lijekova i kirurške intervencije, ako je potrebno. Liječenje može uključivati i rehabilitaciju srca i oporavak, kao i promjene životnih navika kako bi se smanjilo riziko od ponavljanja srčanog udara.

Izvor: moj-magazin.com